Mohs micrografische chirurgie

Mohs micrografische chirurgie, ontwikkeld door professor Mohs, is een operatiemethode om bepaalde vormen van huidkanker volledig te verwijderen zonder daarbij (onnodig) gezond huidweefsel op te offeren. Tijdens de operatie wordt direct onderzocht of alle huidkanker is verwijderd. In de meeste gevallen vindt de operatie plaats onder plaatselijke verdoving.

Voordelen

  • U krijgt op 1 dag zowel de behandeling als de uitslag
  • U kunt er van uitgaan dat de huidkanker geheel verwijderd is
  • De kans op terugkeer van de huidkanker is aanzienlijk verkleind
  • Er blijft zoveel mogelijk gezonde huid gespaard

De operatie

Met een speciale huid-stift tekent de arts de huidkanker inclusief een kleine veiligheidsmarge af, waarna het operatiegebied met injecties in de huid snel wordt verdoofd. Vervolgens wordt de huidkanker weggesneden. Kleine bloedvaatjes in het operatiegebied worden daarna dicht gebrand en de wond wordt afgedekt met een verband.

Snijranden
Ondertussen wordt het verwijderde weefsel naar het laboratorium gebracht voor microscopisch onderzoek van de snijranden. Als er nog huidkankercellen in de snijranden worden aangetroffen, wordt er op de desbetreffende plaats nog een stukje huid weggesneden dat vervolgens ook weer microscopisch wordt onderzocht. Deze procedure wordt zolang herhaald totdat alle huidkanker volledig verwijderd is. Uiteindelijk wordt de ontstane wond gesloten en gehecht. Als de wondranden niet direct tegen elkaar kunnen worden gezet zal er huid uit de omgeving naar de wond worden verschoven of er wordt een huidtransplantaat van elders op het lichaam genomen.


© 2023 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden