Mohs micrografische chirurgie

Mohs micrografische chirurgie, ontwikkeld door professor Mohs, is een operatiemethode om bepaalde vormen van huidkanker volledig te verwijderen zonder daarbij (onnodig) gezond huidweefsel op te offeren. Tijdens de operatie wordt direct onderzocht of alle huidkanker is verwijderd. In de meeste gevallen vindt de operatie plaats onder plaatselijke verdoving.

Voordelen

  • U krijgt op 1 dag zowel de behandeling als de uitslag.
  • U kunt er van uitgaan dat de huidkanker geheel weg is.
  • De kans op terugkeer van de huidkanker is aanzienlijk verkleind.
  • Er blijft zoveel mogelijk gezonde huid gespaard.

De operatie

Met een speciale huidstift tekent de arts de huidkanker inclusief een kleine veiligheidsmarge af, waarna het operatiegebied met injecties in de huid snel wordt verdoofd. Vervolgens snijdt de arts de huidkanker weg. Kleine bloedvaatjes in het operatiegebied worden daarna dicht gebrand en de wond wordt afgedekt met een verband.

Snijranden

Ondertussen wordt het verwijderde weefsel naar het laboratorium gebracht voor microscopisch onderzoek van de snijranden. Als we nog huidkankercellen in de snijranden aantreffen, dan snijden we op de desbetreffende plaats nog een stukje huid weg dat we vervolgens ook weer microscopisch onderzoeken. Deze procedure herhalen we net zolang totdat alle huidkanker volledig weg is. Uiteindelijk sluiten en hechten we de ontstane wond. Als de wondranden niet direct tegen elkaar te zetten zijn, verschuiven we huid uit de omgeving naar de wond of we nemen een huidtransplantaat van elders op het lichaam.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden