Huidkanker

Als uw (huis)arts u vertelt dat u mogelijk huidkanker heeft, wilt u zo snel mogelijk weten wat dit voor u betekent en waar en hoe u zo goed mogelijk behandeld kunt worden. Daarom is het belangrijk dat u wordt doorverwezen naar een specialist in huidkanker. Het Catharina Ziekenhuis heeft hiervoor een gespecialiseerd huidkankercentrum. Ziekenhuizen en artsen uit het hele land verwijzen patiënten naar de dermatologen van dit huidkankercentrum. Jaarlijks behandelen we zo’n 5000 mensen voor huidkanker.

Huidkanker ontstaat als gewone huidcellen ontaarden in kwaadaardige cellen die ongeremd kunnen delen. De belangrijkste oorzaak van huidkanker is veel ultraviolette straling. Deze straling komt voor in zonlicht en het licht van zonnebanken. Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mensen met een blanke huid. Het begint meestal met een verandering in de opperhuid zoals:

  • Een knobbeltje dat langzaam groeit
  • Een wondje dat niet geneest
  • Een moedervlek die van kleur verandert of groeit

Er bestaan verschillende varianten van huidkanker. De meest voorkomende vormen zijn het basaalcelcarcinoom (70% van alle huidkankers), het plaveiselcelcarcinoom (20%) en de kwaadaardige moedervlek, melanoom genaamd (10%). Het melanoom is de meest agressieve vorm van huidkanker: het kan de diepte in groeien en kan uitzaaien naar lymfeklieren en andere organen. Het is daarom belangrijk om bij twijfel over moedervlekken en andere pigmentvlekken zo snel mogelijk naar de huisarts of naar een dermatoloog te gaan om de plek te laten beoordelen. Een melanoom is meestal groter en onregelmatiger van vorm dan een moedervlek. Een groter wordende moedervlek kan wijzen op een melanoom evenals een niet-genezend wondje of bultje. Ook goedaardige huidafwijkingen kunnen bovenstaande klachten veroorzaken. Soms is het lastig om een onderscheid te maken tussen een goedaardige of een kwaadaardige aandoening. Bij twijfel kan onderzoek onder de microscoop door een patholoog van een huidbiopt (een klein stukje weefsel) of een groter stuk huidweefsel duidelijkheid brengen.

Onderzoeken

De dermatoloog zal uw huid en de verdachte plek eerst met het blote oog bekijken. Daarna wordt de plek nog grondig onderzocht met een speciaal lampje waar zich een vergrootglas in bevindt, de zogenaamde dermatoscoop. Om er achter te komen of u inderdaad huidkanker heeft, wordt in de meeste gevallen een zogenaamd biopt genomen. Onder plaatselijke verdoving wordt met een soort appelboortje een stukje huid van enkele millimeters weggenomen. In bepaalde situaties (bijvoorbeeld wanneer er mogelijk sprake zou kunnen zijn van een kwaadaardige moedervlek) is het nodig om de gehele plek in zijn totaliteit te verwijderen. Dit stukje huid gaat naar het pathologisch laboratorium voor onderzoek. Aan de hand van de bevindingen bepaalt de dermatoloog welke behandeling of eventueel verder onderzoek (b.v. echo, scan) noodzakelijk is bij u.

Behandeling

Huidkanker kan op diverse manieren behandeld worden, afhankelijk van de soort en de plaats van de tumor. In verreweg de meeste gevallen zal de behandeling bestaan uit operatieve verwijdering van de tumor onder plaatselijke verdoving. Bij bepaalde vormen van huidkanker wordt hiervoor een speciale techniek gebruikt, Mohs micrografische chirurgie genaamd. Wanneer de huidkanker oppervlakkig in de huid groeit, kan ook voor een behandeling met creme of voor zogenaamde fotodynamische therapie (PDT) gekozen worden. Daarnaast behoort bestraling tot de mogelijkheden als opereren niet mogelijk is of niet de voorkeur heeft. Het Catharina Ziekenhuis heeft als enige ziekenhuis in de regio het specialisme Radiotherapie. Voor een eventuele bestraling hoeft u daarom niet naar een ander ziekenhuis. Dat betekent dat alle behandelingen op onze eigen locatie uitgevoerd kunnen worden.

© 2023 Catharina Ziekenhuis - Alle rechten voorbehouden