Operatie bij een gebroken wervel

Veel letsels aan de wervelkolom kunnen conservatief worden behandeld, dat wil zeggen zónder operatie. Hierbij kan het soms veilig en/of wenselijk zijn om een uitwendige stabilisatie aan te brengen. Dit kan een brace, kraag of (gips)corset zijn.

Bij de nek kan soms een zogenaamd ‘haloframe’ worden aangebracht. Dit is een uitwendige ringconstructie die met schroefpinnen aan de schedel wordt bevestigd. Deze ringconstructie kan vervolgens worden bevestigd aan een aan te brengen vest. Hiermee is de nek dan uitwendig gestabiliseerd.

Soms is het nodig een operatieve stabilisatie uit te voeren.

De rug en de nek kunnen van voren of van achteren worden geopereerd of zelfs allebei. Meestal volstaat het om van achteren te opereren. In de rug kan vaak zelfs een zogenaamde “minimaal invasieve” operatie worden uitgevoerd, waarbij met behulp van een röntgenapparaat via kleine sneetjes de schroeven en staafjes kunnen worden geplaatst. Soms kan aanvullend een cementplastiek worden uitgevoerd.

Uw orthopedisch chirurg zal u uitleggen welke operatie bij u zal worden uitgevoerd en waarom.

Indien er sprake is van neurologische verschijnselen (zenuwuitval), zal de operatie kunnen worden uitgevoerd door de orthopedisch chirurg sámen met de neurochirurg.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden