Pacemaker

Als uw hartslag te laag is, kunt u duizelig worden of flauwvallen. Een pacemaker kan hartritmestoornissen verhelpen en uw hart in het juiste ritme laten kloppen.

Een pacemaker is een apparaatje dat geïmplanteerd wordt om het hartritme te regelen. De pacemaker heeft een sensor die voortdurend het hartritme bewaakt. Als het ritme afwijkt, geeft de pacemaker stroomstootjes af en trekt het hart weer samen in het juiste ritme. Een traditionele pacemaker bestaat uit twee delen: de pulsgenerator (het kastje) en de elektrodedraden die voor de signalen van en naar het hart zorgen. De pacemaker wordt via een ader in de lies in zijn geheel in het hart gebracht en daar vervolgens met haakjes op de juiste positie vastgemaakt. Via een elektrode aan het uiteinde van het apparaatje worden stroomstootjes afgegeven om de hartslag op peil te houden.

De draadloze pacemaker die we in het Catharina Hart- en Vaatcentrum gebruiken, is echt baanbrekende technologie. Deze pacemaker is zo klein als een vitaminepil, maar de batterij gaat wel tien of elf jaar mee.

Cardioloog Tim Simme Cardioloog Tim Simmers over pacemaker

© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden