Schouderprothese

Het kan nodig zijn om een nieuw schoudergewricht te plaatsen als de schouder is gebroken, of als er sprake is van ernstige slijtage (artrose) van de schouder.

Er zijn drie verschillende types schouderprotheses. Welke prothese voor u het meest geschikt is, wordt bepaald door persoonlijke factoren zoals uw leeftijd, de kwaliteit van uw spieren en pezen en de graad van slijtage. De behandelend specialist bespreekt met u welke prothese bij u wordt geplaatst.

De drie verschillende types schouderprotheses zijn:

  • De hemi schouderprothese
    De gehele schouderkop wordt vervangen door een nieuwe, metalen kop. Deze is bevestigd op een steel die in de schacht van de arm wordt geplaatst. De spieren en pezen rondom de schouder moeten hiervoor intact zijn en goed werken.
  • De hemi prothese (‘de fietsbel’)
    Bij deze prothese wordt alleen het beschadigde kraakbeen van de schouderkop verwijderd, het bot van de schouderkop blijft zitten. Het verwijderde deel wordt vervangen door een bolvormige metalen overdekking. Over de schouderkop wordt dus een soort nieuw dun gewrichtsoppervlak aangebracht. Meestal wordt daarbij de schouderkom niet vervangen.
  • De omgekeerde schouderprothese
    Als er naast slijtage van de schouder ook een onherstelbare peesscheur bestaat, wordt er gekozen voor deze schouderprothese. Bij deze schouderprothese worden de delen omgekeerd geplaatst: de beschadigde kom wordt vervangen door een bol en de beschadigde schouderkop wordt vervangen door een steel met een kom. Deze prothese wordt meestal geplaatst als de rotator cuff spieren afwezig zijn. De schouder kan dan bewogen worden door de grote schouderspier. Hierdoor kunnen meestal de kracht en bewegingsmogelijkheden van de schouder zoveel mogelijk worden hersteld.

Meer informatie over de schouderprothese


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden