Vruchtbaarheidsbehandelingen

Als zwanger worden niet vanzelf gaat kan in sommige gevallen een vruchtbaarheidsbehandeling uitkomst bieden. In het Catharina Ziekenhuis kunt u terecht voor vruchtbaarheidsbehandelingen, zoals het opwekken van de eisprong, IUI en IVF/ICSI. Afhankelijk van de oorzaak van het niet zwanger raken, wordt een keuze gemaakt.

In het Catharina Ziekenhuis kunt u terecht voor de volgende vruchtbaarheidsbehandelingen:

Opwekken van de eisprong (Ovulatie Inductie, OI)

Vrouwen die een onregelmatige menstruatiecyclus hebben kunnen vaak behandeld worden met hormonen om de cyclus te reguleren en een eisprong op te wekken. Dit noemen we ovulatie-inductie. Als er geen (regelmatige) eisprong is, dan komt dit veelal door het Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS). De behandeling van eerste keuze is dan met behulp van Letrozol tabletten. Ook tabletten clomifeen-citraat of hormooninjecties kunnen voor het opwekken van de eisprong worden gebruikt. Op onze polikliniek volgen we de cyclus met echografie om het effect van de behandeling te bekijken.

Intra-uteriene inseminatie (IUI)

Bij een intra-uteriene inseminatie brengt de arts of de echoscopiste zaadcellen rechtstreeks in de baarmoeder. Deze behandeling wordt toegepast bij:

Vaak wordt deze behandeling gecombineerd met hormoontabletten of –injecties voor de vrouw. We noemen dit milde ovariële hyperstimulatie (MOH).

IVF/ICSI

Deze methode heet ook wel reageerbuisbevruchting. Eicel en zaadcel worden buiten het lichaam (in vitro) bij elkaar gebracht om te proberen een bevruchting tot stand te brengen (fertilisatie). Het verschil tussen IVF en ICSI is de wijze van bevruchting in het laboratorium. Als dat lukt, wordt de bevruchte eicel (embryo) overgeplaatst naar de baarmoederholte (embryotransfer). Meer hierover leest u in onze folder In Vitro Fertilisatie

Bekijk de videoanimatie over IVF/ICSI:


Animatie over IVF en ICSI behandelingen

English version

Invriezen van zaad

We bieden de mogelijkheid om zaad in te vriezen. We vriezen zaad in en bewaren dit als mannen op korte termijn een behandeling moeten ondergaan waardoor hun vruchtbaarheid afneemt (bijvoorbeeld radiotherapie, chemotherapie of langdurig gebruik van medicijnen). Als u een vruchtbaarheidsverminderende behandeling moet ondergaan kunt u naar ons verwezen worden door medisch specialisten uit de hele regio Zuidoost Brabant.

Invriezen van eicellen

Het invriezen van eicellen kan via het IVF-centrum. De techniek waarmee dat gebeurt, heet vitrificatie. Vrouwen die hiervoor in aanmerking komen, moeten een IVF-behandeling ondergaan. Hierbij worden eerst de eierstokken met hormonen gestimuleerd. Vervolgens worden door het aanprikken van de eierstokken, de eicellen verkregen. De hele behandeling neemt ongeveer 2 tot3 weken in beslag.

Eicellen kunnen worden ingevroren en bewaard van vrouwen die op korte termijn een behandeling moeten ondergaan waardoor hun vruchtbaarheid afneemt (bijvoorbeeld radiotherapie, chemotherapie of langdurig gebruik van medicijnen). Eicellen kunnen ook worden ingevroren als vrouwen een verhoogd risico op vervroegde overgang hebben (prematuur ovarieel falen), of als er op de dag van een eicelpunctie voor IVF/ICSI geen zaadcellen worden gevonden. Voor het invriezen van eicellen wordt bijna altijd een leeftijdsgrens van 40 jaar aangehouden.

Vruchtbaarheidsbevorderende operaties
Er kunnen diverse afwijkingen aan de baarmoeder, eileiders of eierstokken bestaan waardoor de kans op een zwangerschap kleiner is. Er zijn diverse vruchtbaarheidsbevorderende operaties die de kans op zwangerschap daarna mogelijk kunnen verbeteren. Uw arts kan u hier meer over vertellen.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden