‘Bijzonder hoe ik hersteld ben van een herseninfarct’

Een onbezorgd weekendje weg kreeg voor Marleen van Duurling (56) wel een heel naar slot. Op de weg terug van Rotterdam naar haar woonplaats Maastricht werd de Limburgse getroffen door een herseninfarct. Een geluk bij een ongeluk was dat dit gebeurde op station Eindhoven, vlakbij het Catharina Ziekenhuis.

Snelheid is bij de behandeling van patiënten met een herseninfarct cruciaal. De overlevingskans en de kwaliteit van leven nemen anderhalf uur na het infarct al drastisch af. Sinds kort worden patiënten met een ernstig herseninfarct – waarbij een groot bloedvat is afgesloten – in de regio Zuidoost-Brabant na de eerste acute behandeling in het dichtstbijzijnde ziekenhuis, direct vervoerd naar het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

Herseninfarct Catharina Ziekenhuis
Interventie-radioloog dr. Xander Tielbeek (l) en neuroloog dr. Koos Keizer (r) in de behandelkamer van het Catharina Ziekenhuis.

 

Maar als het dichtstbijzijnde ziekenhuis het Catharina Ziekenhuis is, is dat natuurlijk nóg beter. En dat gold die bewuste 23 maart voor Marleen van Duurling, die zich nog precies herinnert hoe de ellende die dag begon. “We moesten overstappen op station Eindhoven”, aldus Van Duurling.  “Maar ik kon niet meer opstaan. Ik was half verlamd en kon niet meer praten. Heel bizar. Ik ben toen uit de trein gedragen en op het perron gelegd, dat weet ik nog. Vervolgens ging ik in de ambulance, maar daarna ben ik een heel stuk kwijt. Ik kwam pas weer bij in het ziekenhuis.”

Het stuk dat Van Duurling miste, was de eerdergenoemde nieuwe behandeling, die slechts in gespecialiseerde ziekenhuizen kan worden uitgevoerd. Bij de nieuwe methode (een trombectomie) wordt via een prik in de lies een dunne katheter in een bloedvat gebracht. Deze katheter wordt opgeschoven tot in de afgesloten slagader in de hersenen. Vervolgens wordt het stolsel via de katheter verwijderd.

Uit een groot Nederlands onderzoek, dat eind vorig jaar werd gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift The New England Journal of Medicine, blijkt dat deze nieuwe behandeling na een herseninfarct minder hersenschade en minder neurologische klachten oplevert. Patiënten functioneren in het dagelijkse leven beter dan patiënten die deze behandeling niet hebben ondergaan. Een herseninfarct heeft vaak ernstige gevolgen, zoals spraakstoornissen en verlamming. Zonder acute behandeling raakt bijna de helft van alle patiënten zwaar gehandicapt. Tot nu toe kreeg iemand met een herseninfarct standaard via de arm een middel ingespoten dat stolsels oplost. Dit werkt echter slechts bij 1 op de 10 patiënten.

bron: Omroep Brabant

Van Duurling: “Je hoort inderdaad vaak dat mensen iets overhouden aan een herseninfarct. Of dat ze wel een jaar lang moeten herstellen. Maar bij mij is het nu vier weken geleden en weet je, het lijkt alsof ik helemaal geen infarct heb gehad. Ja, alleen nog veel hoofdpijn. Of eigenlijk is het meer schedelpijn. Maar dat trekt nog weg, verwacht de arts. Maar verder niks. Echt heel bijzonder hoe ik hier van hersteld ben.”

“Misschien heeft mijn gezonde levensstijl me wel geholpen met het snelle herstel. Ik sport veel en eet gezond. Maar volgens mij had ik die dag ook een engelbewaarder bij me. Als je zag hoe ik er bij lag op dat perron en als je me nu weer ziet fietsen: echt, er is een wonder gebeurd.”


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden