Met een trombectomie kunnen de specialisten van het Catharina Ziekenhuis het stolsel dat een herseninfarct veroorzaakt opsporen en verwijderen. Onze artsen hebben de afgelopen jaren veel patiënten met een herseninfarct geholpen en hebben veel ervaring met deze behandeltechniek. Een trombectomie wordt alleen uitgevoerd in een beperkt aantal gespecialiseerde ziekenhuizen.

Wat is een trombectomie?

Een trombectomie is een behandeling waarmee bij een herseninfarct een stolsel uit een bloedvat in de hersenen wordt verwijderd. Bij een trombectomie wordt via een prik in de lies een dunne katheter in een bloedvat gebracht. Deze katheter wordt opgeschoven tot in de afgesloten slagader in de hersenen. Vervolgens wordt het stolsel via de katheter verwijderd.

Verschil tussen trombectomie en trombolyse

De formele benaming voor een trombectomie is 'endovasculaire behandeling van het herseninfarct'. Om onderscheid te maken met de zogenoemde ‘intraveneuze trombolyse’ wordt een behandeling met een trombectomie ook wel ‘mechanische trombectomie’ genoemd.

Bij een intraveneuze trombolyse wordt een geneesmiddel via een infuus toegediend om het stolsel op te lossen. Deze behandeling kan tot 4,5 uur na een herseninfarct worden toegepast. Bij grote stolsels in de grote slagaders van de hersenen is trombolyse niet mogelijk.

De mechanische trombectomie is daarom een zeer belangrijke uitbreiding van de bestaande behandeling. Met name de grootste herseninfarcten met de meeste schade- en restverschijnselen kunnen met een trombectomie in het Catharina Ziekenhuis effectief worden behandeld.

Zeker bij een ernstig herseninfarct is snelheid geboden. De trombectomie moet binnen zes uur worden uitgevoerd, wil deze nog effect hebben. Maar hoe sneller, hoe effectiever, elke minuut telt."

dr. Koos Keizer neuroloog

Hoe sneller de trombectomie start, hoe effectiever

Het effect van een trombectomie is het grootst als de behandeling snel na een herseninfarct gebeurt. De behandeling kan tot zes uur na een herseninfarct worden toegepast. Hoe eerder de behandeling wordt gestart, hoe effectiever: 1,5 uur na het ontstaan van de verschijnselen starten met de behandeling is vier maal effectiever dan starten na 6 uur.

bron: Omroep Brabant

Minder hersenschade bij herseninfarct na trombectomie

Uit een groot Nederlands onderzoek waar het Catharina Ziekenhuis deel van uitmaakte, de Mr. Clean Registry, blijkt dat een trombectomie na een herseninfarct minder hersenschade en minder neurologische klachten oplevert. Dit onderzoek werd gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift The New England Journal of Medicine.

Uit het onderzoek blijkt dat patiënten die worden behandeld met een trombectomie in het dagelijks leven beter functioneren dan patiënten die deze behandeling niet hebben ondergaan. De kans op goed herstel verdubbelt. Door de behandeling gaat ongeveer één derde van alle patiënten weer zelfstandig, onafhankelijk en zonder hulp thuis door met hun leven.

Oorzaken van een herseninfarct

Dit zijn veel voorkomende oorzaken van een herseninfarct:

  • het scheuren van een stukje slagaderverkalking, waardoor een stolsel ontstaat dat een bloedvat in de hersenen volledig afsluit;
  • een bloedvat raakt afgesloten door een losgeraakt stolsel (embolie) ergens in de bloedbaan;
  • een te lage doorbloedingsgraad van de hersenen.

Ook het dichtslibben van de kleine bloedvaten in de hersenen kan een herseninfarct veroorzaken. Dat is vaak het gevolg van een langdurige hoge bloeddruk.

Oorzaken die minder vaak voorkomen zijn bijvoorbeeld stollingsstoornissen, vasculitis of het gebruik van bepaalde medicijnen. Die zeldzame oorzaken komen vaker voor bij een beroerte bij iemand die jonger is dan 50 jaar.

Ik heb het als een wonder ervaren. Ik voelde tijdens de behandeling direct dat mijn gevoel aan de rechterkant van mijn lichaam terugkwam.”

Bij Jo van Rooij uit Best werd in het Catharina Ziekenhuis direct na een herseninfarct een trombectomie uitgevoerd.lees het verhaal

Gevolgen van een herseninfarct

Ieder jaar krijgen zo'n 40.000 Nederlanders een herseninfarct. Een herseninfarct heeft vaak ernstige gevolgen, zoals spraakstoornissen en verlamming. Snelheid is bij de behandeling van patiënten met een herseninfarct cruciaal. Zonder acute behandeling raakt bijna de helft van alle patiënten zwaar gehandicapt. Bij een herseninfarct is snel ingrijpen noodzakelijk omdat behandeling alleen zinvol is als die binnen vier tot zes uur na het infarct plaatsvindt.

Regionale functie Catharina Ziekenhuis

Patiënten met een ernstig herseninfarct worden na het eventueel inspuiten van het stolsel-oplossende middel in het dichtstbijzijnde ziekenhuis, direct per ambulance naar het Catharina Ziekenhuis vervoerd. Daar beschikken onze specialisten over alle voorzieningen om met een trombectomie het hersenstolsel te verwijderen.

Sinds 2014 zijn er in het Catharina Ziekenhuis 24 uur per dag en 7 dagen per week interventieradiologen en neurologen aanwezig om deze behandeling uit te voeren.

Deel deze pagina

Reacties op deze behandeling (0)

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Schrijf als eerste een reactie!

Plaats ook uw reactie

Aanhef

Indien u bij ons bent behandeld, hoe waardeert u onze zorg?

Waardering