Catharina Hart- en Vaatcentrum koploper in technische innovaties

Cardiologen die hartpatiënten behandelen zijn actief binnen een technisch werkveld. De tools die zij gebruiken om vaten te dotteren, hartritmes te meten en ongewenste prikkels naar het hart weg te branden of te koelen, worden steeds geavanceerder. De cardiologen van het Catharina Hart- en Vaatcentrum zijn in Nederland koploper als het gaat om het introduceren van technische innovaties. “In de Brainport-regio is heel veel kennis aanwezig. Daar profiteren indirect onze patiënten van, want wij kunnen werken met de aller-modernste technieken”, aldus cardioloog dr. Tim Simmers.

Onlangs plaatste hij een implanteerbare hartmonitor zo groot als een paperclip. En begin juli kreeg een patiënt de nieuwste versie van een ICD geïmplanteerd, die via een app heel eenvoudig uit te lezen is. “Weer een stap voorwaarts”,  aldus Simmers, die aangeeft dat zijn werkzaamheden sinds zijn aanstelling tot cardioloog een enorme technische vlucht hebben genomen.

In deze Brainport-regio is heel veel kennis aanwezig. Daar profiteren indirect onze patiënten van,” aldus cardioloog Tim Simmers.”

Mobiele app

De nieuwste ICD die hij onlangs plaatste, wordt ingezet voor de preventie van plotselinge hartdood bij patiënten met een verminderde hartfunctie en die risico lopen vanwege levensbedreigende abnormale hartritmes. Deze abnormale ritmes kunnen optreden wanneer het hart te snel of chaotisch klopt, waardoor het hart niet in staat is om het bloed effectief rond te pompen. “Die ICD reset het hart, waardoor alles weer klopt”,  verduidelijkt Simmers.

Maar deze nieuwe ICD kan weer meer! Het apparaat dat net onder de huid, ter hoogte van het hart is ingebracht, is gekoppeld aan een veilige mobiele app om te kunnen communiceren tussen de patiënt en de arts. De app stelt de patiënt bijvoorbeeld in staat vaker met zijn zorgteam in contact te komen door toegang te bieden tot de eigen ICD gegevens.

Spaart kosten

Via de app kunnen artsen hun patiënten op afstand bewaken, waardoor afwijkingen sneller kunnen worden geïdentificeerd. “We zijn er gewoon sneller bij, waardoor we een opkomend probleem direct kunnen tackelen. Dat is in het voordeel van de patiënt, want die zal minder klachten ervaren. En het spaart kosten uit, omdat de behandeling in veel gevallen minder ingrijpend is.”

De nieuwste ICD is dus van alle markten thuis. “Het geeft ons artsen wat we nodig hebben om de beste zorg te bieden, waarbij we elke seconde optimaal benutten. Het biedt niet alleen levensreddende behandelingen, maar verzendt ook daadwerkelijk gegevens naar ons. En dus wanneer de patiënt op de eerste hulp arriveert, weten we al wat er met hem aan de hand is. Mooi toch, techniek!”


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden