Catharina Ziekenhuis doet mee aan landelijk onderzoek naar alvleesklierkanker

Nederlandse ziekenhuizen, waaronder het Catharina Ziekenhuis, gaan op grote schaal, gezamenlijk wetenschappelijk onderzoek doen naar alvleesklierkanker. “Kanker van de alvleesklier is kanker in zijn meest gevreesde gedaante: vaak al ongeneeslijk op het moment van diagnose en kent een slechte kwaliteit van leven van patiënten die erdoor getroffen worden. Juist daarom moeten we in Nederland als medisch specialisten, wetenschappelijk onderzoekers én patiënten nog intensiever samenwerken om deze ziekte beter te gaan begrijpen en effectiever te kunnen behandelen”, benadrukt prof. dr. Ignace de Hingh. Samen met chirurg dr. Misha Luyer voert hij de alvleesklierkankeroperaties uit in het Catharina Ziekenhuis.

Het initiatief ‘Deltaplan Alvleesklierkanker’, zoals dit grootschalige onderzoek heet, komt van de Maag Lever Darm Stichting en de Dutch Pancreatic Cancer Group (DPCG), waarin vijftien expertisecentra voor alvleesklierkanker zijn verenigd. Ook patiëntenplatform Living With Hope is erbij betrokken.

Robotoperatie

Alvleesklierkankerpatient Ria van Laarhoven (81) uit Best is in het Catharina Ziekenhuis geopereerd met een operatierobot. In eerste instantie moest ze even wennen aan het idee om door een robot te worden geopereerd. Ziek heeft Ria van Laarhoven zich nooit gevoeld. Wel verloor ze een paar weken op rij veel gewicht. De uitslag van een bloedonderzoek bevestigde het vermoeden van haar huisarts: ze had kanker, alvleesklierkanker. Met de chirurgen in het Catharina Ziekenhuis besprak ze de operatiemogelijkheden. In dat gesprek kwam de operatierobot ter sprake. “Ik was in het begin een beetje huiverig. Ik wist er te weinig van, ik had zoiets nog nooit gezien.”

Vijf minuten pijn

Maar als Ria hoort welke voordelen de operatierobot kan hebben -minder pijn en een kleinere operatiewond- verandert haar mening. “Chirurg dr. Misha Luyer heeft mij uitgelegd hoe het werkt. Vanwege de ligging van de tumor en mijn goede lichamelijke gezondheid was een operatie met een operatierobot voor mij op dat moment de beste optie. In juli ben ik geopereerd met de robot en is de tumor verwijderd. Wat dr. Luyer vooraf had verteld, kwam helemaal uit: ik heb denk ik nog geen vijf minuten pijn gehad.”

Niet bang

In sommige gevallen wordt er in combinatie met de operatie ook chemotherapie gegeven. Maar dat zag Ria niet zitten. “Ik ben 81 jaar oud. Als de kanker terugkomt, dan is dat maar zo. Dan is mijn tijd gekomen. Ik heb bijvoorbeeld geen trek om vijf maanden langer te leven terwijl je eerst een half jaar lang last hebt van de bijwerkingen van de chemo. 21 jaar geleden heb ik ook borstkanker gehad. Die is ook nooit terug gekomen, ik ben er niet bang voor.”

Waterijsjes

Na de operatie moest Ria door een complicatie nog wel vier weken in het ziekenhuis blijven. “Het duurde even voordat mijn maag weer ging werken. Tot die tijd kon ik alleen maar kleine slokjes water drinken. Het hoogtepunt van mijn dag was ’s avonds het waterijsje. Toen ik na een paar weken eindelijk weer kon eten, at ik een beschuitje. Dat was op dat moment het lekkerste dat ik ooit heb gehad.”

Videobeelden

Nu voelt Ria zich weer als herboren: “Ik heb me voor de operatie nooit echt ziek gevoeld, ben alleen wat gewicht kwijtgeraakt. Nu kan ik gewoon weer doen wat ik altijd deed. Zo’n operatierobot? Naderhand heb ik er nog videobeelden van gezien. Prachtig om te zien hoe dat werkt. Ik ben er in ieder geval erg over te spreken en zou het iedereen aanraden.”

Groot centrum

Het Catharina Ziekenhuis behoort tot een van de grootste centra van Nederland waar patiënten met alvleesklierkanker kunnen worden geopereerd. Hier werkt een zeer gespecialiseerd multidisciplinair team, dat veel ervaring heeft met deze vorm van kanker. Chirurgische behandeling van alvleesklierkanker wordt alleen in ziekenhuizen gedaan die minimaal twintig operaties per jaar uitvoeren. Het Catharina Ziekenhuis heeft afspraken gemaakt met de omliggende ziekenhuizen om de operaties voor alvleesklierkanker uit te voeren en mede daardoor worden er hier meer dan veertig per jaar verricht.

 


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden