Darmkanker licht op in het Catharina Ziekenhuis

“Het heeft iets magisch”, zegt chirurg dr. Pim Burger.  “Als het licht op de OK uitgaat en de tumorcellen oplichten.” Burger opereert patiënten met darm- en endeldarmkanker, waarbij hij zich laat ondersteunen door een veelbelovende techniek uit het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) die nu in een nieuwe studie wereldwijd wordt getest in zes ziekenhuizen. “Door het inspuiten van een tumorspecifieke marker die zich hecht aan tumorweefsel, kunnen wij tijdens de operatie onder een speciale lamp zien waar het gezonde en waar het kwaadaardige weefsel zich bevindt. Als chirurg kan ik bij mijn patiënten kwaadaardige cellen beter opsporen en nauwkeuriger verwijderen.”

De nieuwe techniek is in het LUMC in Leiden ontwikkeld door chirurg dr. Alexander Vahrmeijer en via nauwe onderzoeksbanden snel beschikbaar gekomen voor patiënten in het Catharina Ziekenhuis. Burger: “Enkele centra in Nederland, waaronder Eindhoven, lopen voorop als het gaat om de behandeling van patiënten met darm- en endeldarmkanker. Veel ziekenhuizen sturen hun patiënten met dit type kanker die een complexe operatie moeten ondergaan door naar gespecialiseerde centra. Wij zijn, zoals je dat noemt, het derdelijns-verwijsziekenhuis voor die complexe operaties.”

Onderzoeksverband

Patiënten uit het Catharina Ziekenhuis hebben dan ook aan eerdere onderzoeken naar de werking van deze techniek deelgenomen. De behandeling wordt nu – opnieuw in onderzoeksverband – wereldwijd bij 300 darmkankerpatiënten toegepast. “We hebben alweer tien patiënten met deze techniek geopereerd”, vertelt Burger. Hij verwacht dat de behandelresultaten beter zullen zijn. “Maar dat zal moeten blijken uit deze nieuwe studie.”

Speciale camera

Enkele dagen voor de complexe endeldarmkankeroperatie krijgt de patiënt via een infuus een tumorspecifieke marker ingespoten. Met behulp van zogenoemde fluorescentiecamera kan vervolgens tijdens de operatie worden gezien waar de kankercellen zich bevinden. “Die lichten onder een speciale camera groen op. Het verschil tussen gezond weefsel en tumorweefsel is met het blote oog niet of nauwelijks te zien. Vaak kunnen wij pas na de operatie echt nagaan of het tumorweefsel compleet is weggehaald. Dat is met deze techniek hopelijk verleden tijd.”

Burger is enthousiast over deze nieuwe techniek: “Voor mijn patiënten is het van groot belang dat al het kwaadaardig weefsel wordt weggehaald. Ik hoop en verwacht dat deze techniek voor betere klinische uitkomsten voor mijn patiënten zorgt.” De voorlopige klinische gegevens van deze studie worden in 2021 verwacht. 

© 2023 Catharina Ziekenhuis - Alle rechten voorbehouden