Endeldarmkanker

Catharina Kanker Instituut

Ga direct naar:

Endeldarmkanker (rectumcarcinoom) is een vorm van darmkanker die goed te genezen is, mits deze in een vroeg stadium wordt ontdekt.  Het Catharina Kanker Instituut is gespecialiseerd in vroege opsporing van endeldarmkanker en is tevens een landelijk verwijscentrum voor complexe (ingewikkelde) endeldarmkanker.

Wat is endeldarmkanker?

Wanneer een kwaadaardige tumor zich in de laatste 15 centimeter van de dikke darm bevindt, spreken we van endeldarmkanker, ook wel rectumcarcinoom genoemd. Endeldarmkanker lijkt daarom in veel opzichten op dikkedarmkanker. Per jaar wordt bij ongeveer 4000 patiënten de diagnose endeldarmkanker gesteld.  Het grootste deel van deze patiënten is ouder dan 60 jaar. Endeldarmkanker komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Sommige endeldarmkankerpatiënten die als onbehandelbaar werden beschouwd, hebben dankzij IORT en de verbeterde operatietechniek weer goede kans op genezing."

prof. dr. Harm Rutten Chirurg

Onderzoek

Als u een verdenking van (endel)darmkanker heeft, onderzoekt een arts u met een endoscoop. Een endoscoop is een flexibele buis met aan het einde een camera, waarmee de darmen van binnenuit geinspecteerd kunnen worden. Al tijdens het onderzoek kunnen poliepen (goedaardige tumoren die mogelijk uitgroeien tot een kwaadaardig kankergezwel) worden verwijderd. Het Catharina Ziekenhuis heeft een geavanceerde endoscopie-afdeling waar ervaren medisch specialisten in staat zijn endeldarmkanker in een vroeg stadium op te sporen.

Als er een tumor zit volgt vaak ook een CT-scan om te kijken of de tumor mogelijk ook in andere organen is doorgegroeid.

Landelijk verwijscentrum

Het Catharina Ziekenhuis is een landelijk verwijscentrum voor complexe endeldarmkanker. Van de ongeveer 150 mensen bij wie jaarlijks een complexe vorm van endeldarmkanker wordt vastgesteld, worden er 100 doorverwezen naar het Catharina Kanker Instituut. De kennis en kunde van de chirurgen in combinatie met de IORT-behandeling (bestralen tijdens de operatie) hebben ervoor gezorgd dat in het Catharina Ziekenhuis de overlevingskansen bij ingewikkelde endeldarmkanker spectaculair zijn gestegen. Regelmatig komen patiënten die elders niet meer te behandelen zijn naar dit ziekenhuis om hier met succes te worden behandeld. Dat komt overigens niet alleen door de Intra Operatieve Radiotherapie, maar ook door de operatie zelf. In het geval van endeldarmkanker is dat doorgaans een complexe operatie, vanwege de slechte bereikbaarheid van het bekkengebied. Door de jarenlange expertise en de vele patiënten die er inmiddels behandeld zijn, is ook die vaardigheid in het Catharina Ziekenhuis van een enorm hoog niveau.

Gedreven door het leven

Bevlogenheid en gedrevenheid zit in het DNA van de medewerkers van het Catharina Ziekenhuis. Gedrevenheid om het beste uit onszelf te halen en onze patiënt elke keer opnieuw de best mogelijke zorg te geven. Want gezondheid, en daarmee het leven zelf, is ons belangrijkste goed. Catharina Ziekenhuis, Gedreven door het leven.

65 %

Van alle complexe endeldarmkankerpatiënten

Tweederde van de Nederlandse patiënten met complexe endeldarmanker wordt doorverwezen naar het Catharina Kanker Instituut

Deel deze pagina

Reacties op deze aandoening (7)

plaats reactie

Diny Heerik van den

Dank u wel voor deze informatie. Heel duidelijk. Er is niets zeker, maar naar aanleiding van de onderzoeken die ik krijg ben ik een beetje ongerust geworden en op internet gaan zoeken. Bij mij zijn in 1e instantie meerdere inwendige kleine aambeitjes gezien bij de huisarts, en na onderzoek in het ziekenhuis komt er nu een vervolg onderzoek, vandaar. Ik hoop dat het allemaal meevalt maar ik vermoed dat men poliepjes zou kunnen aan zien voor aambeitjes. Het was echt een geruststelling om uw info te lezen alhoewel ik natuurlijk heel goed begrijp dat dit geen garanties biedt. Ik wacht het nu maar af en hoop op het goede. Nogmaals dan voor de heldere uiteenzetting.

angela van beek

16 juli 2018 is mijn lieve verloofde meneer Wesselkamp in het Catharina Ziekenhuis opgenomen geweest en geopereerd door dokter Rutten en zijn staf. Ze hebben hem geopereerd op 17 juli. Ik ben hun allemaal zo dankbaar dat zij zijn leven hebben gered en dat waardeer ik heel erg. De verzorging was ook super. Ik heb hier geen woorden voor. De goede zorgen, wat ze hebben gedaan voor hem en voor het mij op de hoogte houden, super. Het was een zwaar jaar maar hij heeft het gehaald. Ik bedank jullie hier voor alles wat jullie hebben gedaan. Een dikke pluim voor dokter Rutten en zijn staf.

Hubertus Evenwel

Waardering

Na in eerste instantie bestraald geweest te zijn en chemo’s te hebben gehad in een ziekenhuis in Benidorm bleek mijn endeldarmkanker helaas nog niet helemaal verdwenen te zijn. Ik heb toen gekozen voor een operatie met inwendige bestraling door Dr. Rutten en zijn team in Eindhoven. Nu, 3 dagen na de operatie diet het er allemaal goed uit en ik ben zeer tevreden over de behandeling en alle disciplines binnen het ziekenhuis, van anesthesie tot en met de verpleegkunde.

Thieu Smits

Waardering

In Augustus 2016 werd bij mij in het JBZ in Den Bosch endeldarmkanker geconstateerd. Er werd mij verteld dat de enigste optie was een operatie en een permanente stoma. Ik was erg geschrokken en samen met mijn vrouw gingen we op zoek naar een second opinion. Na een korte zoektocht kwamen we terecht in het Catharina bij prof. Rutten en dr. Kusters allebei mensen die erg vakkundig zijn en erg goed luisteren naar de wensen van de patiënt. Dankzij prof. Rutten kwam ik in Liverpool terecht voor een inwendige bestraling. Ik ben inmiddels vier keer in Liverpool geweest en de behandeling is een groot succes. Ik en mijn gezin zijn prof. Rutten en zijn team erg dankbaar voor wat ze voor ons hebben gedaan. fam. Smits

Marieke Janssen

Waardering

Bij mij werd endeldarmkanker geconstateerd en ik ben nog elke dag blij dat ik voor een second opinion een afspraak bij prof. dr. Rutten heb kunnen maken. Waar ik in een ander ziekenhuis te horen kreeg dat ik na de operatie verder zou moeten leven met een stoma vertelde dr. Rutten dat hij andere mogelijkheden zag. We zijn nu 1,5 jaar verder, het gaat goed met me en ik heb geen stoma! Dr. Rutten legt alles duidelijk uit en neemt alle tijd voor je. Wat me verder erg aanspreekt is dat onderzoek(en) en uitslag op 1 dag gepland worden.

Jan Ambaum

Waardering

Ik ben zeer tevreden over de zeer deskundige en doortastende wijze van optreden van prof. dr. Rutten bij de behandeling van mijn 84 jarige vader afgelopen najaar. Het hele team van prof. dr. Rutten en de inzet van de overige disciplines van Radiotherapie, Anesthesiologie tot en met de verpleging hebben zich geweldig ingezet. Onze dank is groot! En mijn vader herstelt voorspoedig!

Hans Bakels

Waardering

In een woord: geweldig!!!!! In 2012 is mijn vrouw geopereerd door dr Rutten. Zijn voorbehandeling, operatie, nabehandeling, kunde, communicatie en menselijkheid waren en zijn uitmuntend. Ook zijn medewerk(sters) en verplegend personeel verdienen alle lof. Alles is ook goed geregeld afspraken, logistiek en communicatie kunnen niet beter!

Plaats ook uw reactie

Aanhef

Indien u bij ons bent behandeld, hoe waardeert u onze zorg?

Waardering