Dik zijn is geen keuze, gezond worden wel

Brigitte Brands (50) uit Best onderging vorig jaar oktober een gastric bypass in het Obesitascentrum van het Catharina Ziekenhuis. Op haar zwaarst woog ze 116 kilo. “Ik heb er nooit voor gekozen om dik te zijn, de keuze om weer gezond te worden, die heb ik wel bewust gemaakt. Na lang wikken en wegen, heb ik de stoute schoenen aangetrokken; ik wilde een maagverkleining en het tweede deel van mijn leven vieren in een ‘nieuw jasje’”, benadrukt Brigitte. Haar traject is vastgelegd in de achtdelige videoserie Klaar met de kilo’s.

Kiezen voor een maagverkleining is een ingrijpende keuze. Je hele leven verandert na de operatie. De operatie is slechts een hulpmiddel, geen oplossing. “Je moet het uiteindelijk zelf doen”, zegt Brigitte. Op haar zwaarst woog Brigitte 116 kilo. “Ik kreeg last van mijn gewrichten en mijn conditie was dramatisch. Even de trap op met de wasmand was een hele opgave. Er moest iets veranderen, ik had hulp nodig”, vertelt ze.  

Niet zonder hobbels

Inmiddels is ze, acht maanden na de operatie, ruim 40 kilo afgevallen. Maar de weg naar dit resultaat was niet zonder hobbels. “Toen bij mij eenmaal de kogel door de kerk was, wilde ik ook zo snel mogelijk worden geopereerd. Maar zo werkt het niet. Het is niet zo dat je een verwijskaart bij de huisarts krijgt, een afspraak maakt en even een maagverkleining inplant. Een heel team van diëtisten, fysiotherapeuten, psychologen en verpleegkundig specialisten verzamelen zich om je heen. Je hebt groepsgesprekken, bespreekt je leefwijze, er wordt gekeken naar je klachten en ook mentaal moet je er klaar voor zijn. Want na de operatie begint het pas.” 

‘Nieuw jasje’

Nadat haar operatie een paar maanden werd uitgesteld, wordt Brigitte in oktober 2019 geopereerd. “Achteraf ben ik blij dat hier zo zorgvuldig mee wordt omgegaan. Nee, tuurlijk is het niet leuk als je te horen krijgt dat de operatie nog niet doorgaat en je terecht komt in een voortraject. Maar de operatie verandert heel je leven. Positief in de eerste plaats maar het is ook pittig. Ik heb er geen moment spijt van. Ik ben nu vijftig jaar oud en het tweede deel van mijn leven, leef ik ten volle met een nieuw ‘jasje’ aan. Mijn nieuwe leven is begonnen en ik geniet er met volle teugen van. Ik voel me energieker en wie ik ben in mijn hoofd, klopt nu ook met mijn lichaam. Hieronder kunnen jullie zien hoe het mij is vergaan. Want dik zijn is geen keuze, gezond worden wel. Het is een andere ‘way of life’. Geef niet op!

Videoserie Klaar met de kilo’s

Brigitte is een jaar lang door een cameraploeg gevolgd voor de achtdelige serie Klaar met de Kilo’s. Al haar afspraken in het Catharina Obesitas Centrum zijn vastgelegd, zodat er een duidelijk en eerlijk beeld is ontstaan over de zorg die in het centrum wordt geleverd. Haar strijd tegen haar overgewicht is online terug te kijken in de achtdelige videoserie. Zo is Brigitte onder meer gefilmd tijdens de intake, het gesprek met de psycholoog, de fysiotherapeut en de diëtiste. De camera was er ook vlak voor, tijdens en na haar operatie. De psychische problemen, de lichamelijke ongemakken en de spanning voor de operatie, niets blijft onbesproken.

Bekijk hier de achtdelige serie Klaar met de kilo’s, het traject van Brigitte Brands.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden