Elisa van Haaren over de ‘Herniastraat’: ‘Snelheid is prettig, zeker als je pijn hebt’

Wanneer ik woensdagochtend 5 oktober om 09.00 uur de wachtkamer van de polikliniek Neurologie binnen loop, zit de 31-jarige Elisa van Haaren uit Veghel samen met haar partner te wachten voor haar afspraak met neuroloog dr. Bart van Nuenen. “Het gaat zo niet langer, de pijn in mijn rug is onhoudbaar. De pijn belemmert me in mijn dagelijkse leven.”

door Eveline van de Ven

herniastraat

‘Het Catharina Ziekenhuis heeft haar ‘Herniastraat’ verder verbeterd’. Elisa: “Een vriendin van me had het op Facebook gelezen en tipte me. Binnen drie uur een diagnose en eventueel een pijnbehandeling. Ik heb direct gebeld en kon binnen een week al terecht. Ontzettend fijn.” De ‘Herniastraat’ van het Catharina Ziekenhuis biedt patiënten met rugklachten en uitstralende pijn binnen één dag een consult bij de neuroloog, een MRI-scan, de uitslag, een behandelvoorstel én nu ook de behandeling tegen de pijn. Het totale bezoek aan de Herniastraat van het ziekenhuis duurt iets meer dan drie uur.

MRI scan

Klokslag 09.00 uur roept dr. Bart van Nuenen de Veghelse naar binnen. Naar aanleiding van haar verhaal en het neurologische onderzoek mag ze door naar de afdeling Radiologie voor een MRI-scan. “Het is even afwachten wat hier uit komt. Zelf denk ik wel aan een hernia, ik heb uitstraling naar mijn linkerbeen. Die voelt gewoon dof aan en is koud. En dan die pijn. Ik kan gewoon niets. Ik slaap slecht. Ik weet  gewoon niet meer hoe ik moet gaan liggen. Thuis blijft alles liggen en met een klein meisje is dat niet handig. Natuurlijk krijg ik alle hulp! Van mijn partner, familie en vrienden, maar ik ben 31 jaar oud en wil dat gewoon graag zelf doen.”

Sleeve injectie

Om 09.30 uur wordt Elisa naar binnen geroepen voor de MRI-scan. Een klein halfuurtje later is ze weer buiten en lopen we terug naar de polikliniek Neurologie voor de uitslag. “Ik sleep me voort, maar het proces loopt lekker snel door, zeker als je veel pijn hebt is dat prettig.” Nog geen tien minuten later zitten we bij dr. Van Nuenen voor de uitslag; een hernia. In de onderrug van Elisa is op de MRI-scan een duidelijke uitstulping te zien tussen haar ruggenwervels. Ze komt in aanmerking voor de zogenoemde sleeve injectie. Lang hoeft ze er niet over na te denken. “Ik ben niet bang voor naalden en als dit de pijn verlicht en we weer bergopwaarts gaan, dan liever vandaag dan morgen.”

Groot gehouden

Op naar de polikliniek Pijngeneeskunde. Daar lopen de spanningen toch even op en wordt het haar even teveel. Elisa: “Het is niet de angst voor de behandeling, maar ik heb me de afgelopen tijd zo groot gehouden dat alles er nu even uit komt. Ik ben zo blij dat er wat gevonden is en dat er wat aan gedaan wordt. De klachten en de pijn hebben een naam gekregen, het klinkt raar, maar dat is heel fijn. Niet weten wat er met je aan de hand is, is veel erger.”

Cortisonen 

Nadat Elisa uitleg heeft gekregen over de behandeling, de sleeve injectie, krijgt ze een speciale operatiejas aan en wordt ze rond 11.30 uur naar de behandelkamer gebracht. Daar vangt anesthesioloog-pijnspecialist dr. Hans van Suijlekom haar op. Hij zal middels een injectie in de rug ontstekingsremmende medicijnen, zogenaamde cortisonen, inspuiten. “Door het gebruik van röntgenapparatuur kan de naald zeer nauwkeurig worden geplaatst. We willen natuurlijk zo dicht mogelijk in de buurt komen van de zenuw die de pijnklachten geeft. Als de naald op de juiste plek zit doen we een extra controle met contrastvloeistof en röntgen. Daarna starten we pas met de echte behandeling”, legt dr. Van Suijlekom uit. Elisa is er klaar voor en ligt ontspannen op haar buik. Nog geen vijf minuten later zit de naald op de juiste plek en kan de eigenlijke behandeling plaatsvinden. Voordat dr. Van Suijlekom de ontstekingsremmende medicijnen inspuit, wordt eerst verdovingsvloeistof ingebracht. “Nu spuiten we de cortisonen in en moet het lichaam gaan herstellen. Vroeger werd iedereen met een hernia geopereerd, daar zijn we nu echt op teruggekomen. Heel veel patiënten hebben baat bij deze sleeve injecties. Een behandeling van vijftien minuten met veel minder risico’s en met hetzelfde resultaat. Mocht de pijn niet helemaal verdwijnen, dan zetten we nog een tweede injectie. Soms is dat nodig.” Elisa is opgelucht. “Het viel me ontzettend mee. Echt heel veel pijn doet het niet. Het weegt zeker niet op tegen de pijn die ik de afgelopen twee weken heb gehad.” Nadat Elisa met een kopje koffie nog even is bijgekomen van de behandeling, kan ze rond 12.30 uur richting huis. 

Een week later

Een week later bel ik haar op. Ik ben benieuwd of dat de kleine meid weer kan ravotten met haar moeder. “Het was niet zo dat ik direct pijnvrij was na de behandeling maar dat hadden ze me ook verteld. Toch ben ik de nacht na de behandeling naar mijn dochtertje gelopen en merkte ik dat dit gemakkelijker ging. De dagen erna werd de pijn écht minder. Dat was zo heerlijk. Je bent dan al snel geneigd om ‘iets’ teveel te doen. Helemaal verdwenen is de pijn niet, dus ik ga voor een tweede injectie. Ik heb goede hoop dat ik dan volledig pijnvrij ben.”

 


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden