Hiv-patiënt Corina Vermeulen: ‘Ik durf open te zijn in het Catharina Ziekenhuis’

“We roepen al jaren dat we goede zorg verlenen aan hiv-patiënten, maar nu hebben we ook de bevestiging dat we dit ook daadwerkelijk doen”, zegt een trotse verpleegkundig-specialist Suzanne de Munnik. Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven heeft onlangs het kwaliteitscertificaat van Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector (HKZ) in ontvangst mogen nemen. Met dit keurmerk laat het ziekenhuis zien dat de zorg van een hoog niveau is en dat er voortdurend gewerkt wordt aan het verder verbeteren van de kwaliteit van zorg voor hiv-patiënten. “Het hiv-behandelcentrum van het Catharina Ziekenhuis is één van de eerste in Nederland die de certificering heeft gekregen. En daar zijn we bijzonder trots op!”

Bij de hiv-zorg  in het Catharina Ziekenhuis is een breed gespecialiseerd team betrokken dat onder andere bestaat uit internist-infectiologen en verpleegkundig specialisten. Patiënten worden door dit team structureel begeleid vanaf het moment dat iemand de diagnose hiv krijgt te horen. Suzanne de Munnik: “We hebben een heel hecht team, wat veel groter is dan enkel medisch specialisten en verpleegkundigen. Ook onze secretaresses en samenwerkingspartners zoals de GGD behoren tot dit team. En samen hebben we beleidsmatig alle processen eenduidig vastgelegd en daarvoor zijn we beloond.” Ze vervolgt: “Continu verbeteren en met elkaar overleggen waar bijvoorbeeld de zorg voor een hiv-patiënt kan worden verbeterd, is ontzettend belangrijk. Want niet alleen het ziektebeeld is van belang bij een hiv-patiënt, ook het sociale aspect is cruciaal. Hoe ga je om met je ziekte? Hoe reageert de buitenwereld erop als je vertelt dat je hiv-besmet bent? Hoe vertel je het je partner? Het stigma wat er nog steeds leeft, is belangrijk om niet te onderschatten.”

Geen medicijnen

Corina Vermeulen uit Eindhoven kreeg de diagnose hiv in 1988. Zij heeft door de jaren heen de zorg rondom hiv-patiënten zien veranderen. “Er was toen nog weinig bekend over de infectie, er waren geen medicijnen. Artsen konden eigenlijk niet veel doen en in die tijd was het wachten tot je ziek zou worden en zou overlijden”, begint ze haar verhaal. “Gelukkig kwamen er in 1997 medicijnen. Het Catharina Ziekenhuis was één van de ziekenhuizen die deze medicatie voorschreef. Maar er werd toen nog enkel gekeken naar de werking van de medicijnen, de sociale aspecten rondom hiv waren nog onderbelicht.”

Stempel

In 2002 werd het hiv behandelcentrum geopend binnen het Catharina Ziekenhuis. Naast de internist-infectiologen werd er ook een speciale hiv-verpleegkundige aangesteld. “Dit was een verademing want die had tijd om ook de sociale aspecten rondom hiv te bespreken. Zeker toen de internist in 2002 tegen me zei dat ik oud kon worden met hiv, moest ik dat een plek geven. Dit was natuurlijk fantastisch nieuws maar, misschien heel raar, ik had ineens weer een toekomst. De emotionele ondersteuning die ik daarbij kreeg van de hiv-verpleegkundige was fantastisch. Zij ondersteunde mij rondom vragen als ‘hoe praat je over hiv’ en ‘hoe maak je dit bespreekbaar als je een date hebt’.”

Open durven te zijn

Ze vervolgt: “Ik ben zo ontzettend blij met het complete team van het Catharina Ziekenhuis. Voor mij persoonlijk heeft het ervoor gezorgd dat ik open durf te zijn. Over écht alles, denk bijvoorbeeld aan seksualiteit. De persoonlijke benadering en de laagdrempeligheid die dit ziekenhuis hanteert, is te roemen. Ze oordelen niet, dat is heel fijn. En dat zorgt ervoor dat ik alles kan bespreken waar ik tegenaan loop. In het Catharina Ziekenhuis wordt je niets verweten en zetten ze de zorg in al zijn facetten van de patiënt voorop. Dan ben je deskundig bezig”, benadrukt Corina, “en dat zie je ook terug in de samenwerking die ze blijven zoeken met de hiv-vereniging.  Het ziekenhuis attendeert patiënten op activiteiten en organiseert zelf activiteiten zoals vrouwenavonden.”

Het Catharina Ziekenhuis is door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aangewezen als één van de 27 centrumziekenhuizen gespecialiseerd in zorg voor mensen met een hiv-infectie. Met ongeveer 580 patiënten is het Catharina Ziekenhuis een van de grotere erkende behandelcentra in Nederland. Het hiv-behandelcentrum is een apart onderdeel binnen de vakgroep Inwendige geneeskunde. Het behandelteam heeft veel ervaring in de begeleiding en de behandeling van patiënten met een hiv-infectie.

Meer informatie over het hiv-behandelcentrum klik hier


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden