‘Ik durf weer te geloven in het leven en daarom loop ik voor kankeronderzoek!’

Sandy Looijmans (47) uit Leende kreeg in november 2018 de diagnose baarmoederhalskanker. Begin van dit jaar onderging zij een Wertheim ingreep, een zware operatie. “Mijn baarmoeder, banden, vaginatop en lymfeklieren zijn verwijderd. Tien dagen later kreeg ik te horen dat ik ‘schoon’ was. Daarna durfde ik pas weer te geloven dat ik alle ‘eerste keren’ van mijn achtjarige zoon toch zou gaan meemaken. De gedachte afscheid te moeten nemen van het leven, was verschrikkelijk”, vertelt Sandy Looijmans.

Samen met haar vriendin Simone Weijde loopt ze op zaterdag 6 en zondag 7 juli de 80 kilometer tijdens de Kennedymars. Om de zware periode af te sluiten én nog belangrijker om geld in te zamelen voor het Catharina Onderzoeksfonds zodat onderzoek gedaan kan worden naar baarmoederhalskanker. “In die tien dagen na mijn operatie, toen ik moest wachten op het bericht of alle kankercellen waren verwijderd, beloofde ik mezelf: als ik hier goed uit kom, dan ga ik iets doen voor alle andere vrouwen met baarmoederhalskanker. Ik ben zo ontzettend bang geweest, zo bang dat ik mijn zoontje niet zou kunnen zien opgroeien. Dat gevoel, die onzekerheid, al die emoties die meespelen, dat gun ik niemand. Toen voor mij het verlossende bericht kwam, was ik zo dankbaar, dat ik van gekkigheid niet wist hoe ik dat moest uiten. Ik loop de Kennedymars om geld in te zamelen voor onderzoek zodat baarmoederhalskanker in de toekomst een zeldzame ziekte wordt”, aldus Sandy.

Bevolkingsonderzoek

De baarmoederhalskanker kwam bij Sandy aan het licht na het Bevolkingsonderzoek. “Dat was eind 2017, het uitstrijkje week af. Volgens protocol is er toen een half jaar later, maart 2018, nogmaals een uitstrijkje gedaan. Opnieuw waren onrustige cellen waargenomen”, vertelt Sandy. Ze wordt doorverwezen naar de gynaecoloog waar ze een colposcopie krijgt. “Het was helemaal mis. Toen ik te horen kreeg dat ik baarmoederhalskanker had, zakte de bodem onder me vandaan. Mijn man heeft me bij elkaar geraapt en me moed ingesproken, al die tijd. Daar ben ik hem ontzettend dankbaar voor. Nu alles achter de rug is, begint eigenlijk het verwerkingsproces pas”, benadrukt ze. De kanker heeft Sandy een belangrijke les geleerd. Sandy: “We leven in een snelle wereld, gaan snel voorbij aan de kleine dingen die het leven mooi maken. Zo kan ik ontzettend blij worden van het eten van een ijsje op een bankje samen met mijn zoon en mijn man. Het klinkt allemaal heel cliché, maar het is allemaal waar. Ik geniet intenser. Het kan zo maar voorbij zijn.”

Kennedymars

“Ik was er op tijd bij. Het Bevolkingsonderzoek heeft mijn leven gered. Er wordt steeds meer gedaan aan het voorkomen van baarmoederhalskanker door middel van screening en het halen van een HPV-vaccinatie. Mijn kanker mag niet voor niets zijn en als ik door het delen van mijn verhaal ook maar één leven zou kunnen redden, dan heeft het misschien toch nog zin gehad.” Om onderzoek naar kanker mogelijk te maken, lopen Simone Weijde en Sandy Looijmans de 80 kilometer tijdens de Kennedymars in Someren voor het Catharina Onderzoeksfonds. Steun Sandy via https://support.catharinaonderzoeksfonds.nl/kennedymars


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden