Leven is het allerbelangrijkste, maar dat wil ik wel goed doen, weloverwogen!

Samen Beslissen kan het verschil maken tussen goede, passende zorg en zorg waar mensen niet bewust voor gekozen hebben of zelfs niet helemaal achter staan. Ook in het Catharina Ziekenhuis is het een belangrijk onderwerp en daarom haken we aan bij de landelijke campagne ‘Begineengoedgesprek’. Samen Beslissen is vaak makkelijker dan je denkt, want dat gebeurt tijdens een goed gesprek.

Myrthe Cuijpers: “Ik voel me goed, de kanker is naar de achtergrond verdwenen en ik geniet met volle teugen van mijn gezin. Zonder medicijnen die mijn kwaliteit van leven doen verminderen.”

Schildklierkankerpatiënt Myrthe Cuijpers (30) begon dit ‘goede gesprek’ met haar behandelend chirurg dr. Grard Nieuwenhuijzen. “Eerst dacht ik; ‘wat een onzin ‘samen beslissen’. Ik wil weten van mijn specialist wat het beste is, ik ben de patiënt. Maar gaandeweg het proces ben ik blij dat ik inspraak had en een keuze kreeg. Naast mijn ziek zijn en de behandeling, werd er ook gekeken naar wie ik ben als persoon, welke behandeling er past binnen mijn leven.”

Vreemde bult

Myrthe was zwanger en voelde een vreemde bult in haar nek. “Nooit gedacht dat dit schildklierkanker zou zijn, dus toen de diagnose kwam, was ik daar aardig van ondersteboven. En zeker ook omdat ik zwanger was. Toen het eerste stof was neergedwarreld ben ik op internet gaan kijken naar mijn mogelijkheden. Het bleek goed te behandelen. Ik had me goed ingelezen en ging goed voorbereid het gesprek in met mijn specialist dr. Grard Nieuwenhuijzen. Maar ik had wel de verwachting dat hij zou vertellen wat we zouden gaan doen. Ik was zelfs een beetje ‘bozig’ toen ik na het gesprek met mijn man naar huis reed. Ik kan me nog herinneren dat ik tegen mijn man zei; ‘nu weten we nog niet wat we moeten doen’”, lacht ze.

Bespreekbaar maken

Dr. Grard Nieuwenhuijzen snapt deze reactie heel goed. “Ik vind het misschien wel een beetje ouderwetse gedachte dat de arts altijd weet wat goed is voor de patiënt. Maar anno 2022 zijn onze patiënten steeds mondiger, je kunt tegenwoordig alles vinden op het internet dus ze zijn vaak ook goed voorbereid. En tegelijkertijd zijn de behandelmogelijkheden de afgelopen jaren enorm verbeterd en vergroot. Bovendien is er veel meer aandacht voor kwaliteit van leven. Patiënten hebben daarin een keuze, zelfs om niet te behandelen zou in sommige gesprekken meer aan de orde moeten komen. Dat is natuurlijk heel tegenstrijdig voor een arts, want je wilt natuurlijk iedereen beter maken. Maar soms moet je je ook afvragen; tegen welke prijs. Door met de patiënt in gesprek te gaan, door hem goed voor te lichten wat de verschillende behandelingen zijn, wat de voor- en nadelen zijn, en wat de voorkeuren van patiënt zijn, kun je nog beter samen de beste keuze maken. En dat vergt voor een specialist of andere zorgverlener een gestructureerde en bewuste gesprekstechniek. We denken als artsen dat we ‘samen beslissen’ in de spreekkamer altijd doen, maar in de praktijk is dat vaak niet zo. Omdat ik het begrip samen beslissen belangrijk vind, heb ik een speciale cursus gesprekstechnieken gevolgd en kwam ik erachter dat ik ‘samen beslissen’ minder deed dan ik dacht”, benadrukt Nieuwenhuijzen.

Volste vertrouwen

Myrthe is als ze terugkijkt op het gehele proces blij dat ze in de spreekkamer van dr. Nieuwenhuijzen terecht kwam. “De tumor op mijn schildklier is verwijderd. Ze hebben hiervoor de helft van mijn schildklier eruit gehaald. We hebben samen bewust de keuze gemaakt om niet de gehele schildklier te verwijderen. In eerste instantie had ik zoiets van: alles eruit, ik wil geen enkel risico lopen dat het terugkomt. Maar als je de gehele schildklier laat verwijderen, heb je meer kans op complicaties en moet je je hele leven medicijnen slikken wat heel veel bijwerkingen geeft. En het risico wat ik zou lopen door die keuze niet te maken, was veel minder groot dan ik tevoren dacht. Door dit uitgebreid te bespreken, alles op een rijtje te zetten, te kijken naar mijn leven als jonge moeder van twee kinderen, heb ik uiteindelijk heel bewust gekozen om niet mijn gehele schildklier te laten verwijderen. Door alle feiten op tafel te leggen en rekening te houden met wat ik als persoon belangrijk vond,  had ik het volste vertrouwen in mijn keuze. En natuurlijk word ik in de gaten gehouden. En mocht de kanker terugkomen, dan kan ik er altijd nog voor kiezen om de andere helft eruit te halen. Het is een kanker die niet snel uitzaait en niet snel groeit. En ik voel me goed, de kanker is naar de achtergrond verdwenen en ik geniet met volle teugen van mijn gezin. Zonder medicijnen die mijn kwaliteit van leven doen verminderen. Dus ik juich het ‘Samen Beslissen’ toe. Voer het goede gesprek, een gesprek waar je als patiënt inspraak hebt, gehoord wordt op alle vlakken. Zorg die veel meer past bij 2022, de tijd van ‘wat de dokter zegt’ is altijd waar, is voor mij een ouderwetse opvatting. Leven is natuurlijk het allerbelangrijkste, maar dat wil ik wel goed doen. Weloverwogen!”, besluit Myrthe.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden