Litsenburg van, W.J.M. (Walter)
Litsenburg van, W.J.M. (Walter), Verpleegkundig Specialist Astma En Copd

Een wereldwijde oproep voor betere COPD-zorg!

Ken je iemand met COPD? Steek hem/haar vandaag een hart onder de riem. Het is vandaag ‘Wereld COPD-dag’. Specialisten wereldwijd roepen vandaag op voor betere COPD-zorg!

Video is geblokkeerd.

COPD is een longziekte waarbij je longen zijn beschadigd. Je hebt minder zuurstof en ademen is moeilijker. Hierdoor heb je minder energie. Klachten zijn hoesten, slijm, benauwd zijn of moe zijn. Normale dingen zoals traplopen, boodschappen doen of je aankleden kunnen lastig zijn. De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Long Ziekte). Je kunt niet genezen van COPD.

‘Als ik zit, kan ik alles’

Stoppen met roken, bewegen en gezond eten zijn heel belangrijk bij COPD. Medicijnen helpen de klachten te verminderen. En een longaanval te voorkomen. In Nederland leven 635duizend mensen met COPD. Naast lichamelijke klachten, kampen patiënten ook met mentale en maatschappelijke uitdagingen.

Bij een longaanval krijgen patiënten het meer benauwd, gaan ze meer hoesten waarbij slijm loskomt. Patiënten voelen zich vaak lusteloos.

Patiënten gaan verschillend om met hun aandoening, vertelt verpleegkundig specialist longaandoeningen Walter van Litsenburg van het Catharina Ziekenhuis. “We zien vaak twee groepen. De eerste groep patiënten gaat dermate gebukt onder de klachten dat zij eraan toegeven. Zij krijgen een vals gevoel van beloning door inspanning te vermijden; ze raken dan immers niet buiten adem. ‘Als ik zit, kan ik alles.’ Dit leidt vaak tot een negatieve inspanningsspiraal. De andere groep heeft juist de neiging vast te willen houden aan hun, helaas voor hen te hoge ambitieniveau. Patiënten doen in dat geval vaak meer dan ze aankunnen met het risico dat de kans op bijvoorbeeld longaanvallen toeneemt.”

Nieuwe gevallen van COPD voorkomen

Van Litsenburg: “21 procent van de Nederlandse volwassenen rookt in bepaalde vorm. We moeten nog meer inzetten op het ontmoedigen van roken, bijvoorbeeld met vergoedingen voor rookstopinterventies, zoals stoppen met roken-cursussen en trainingen. Ook zijn er op diverse werkplekken ongezonde situaties met bijvoorbeeld slechte luchtreiniging waar ook actie op ondernomen moet worden. Zoals mensen zich eerder niet bewust waren van de enorme schade die roken kan aanrichten, zijn veel mensen zich niet altijd bewust van een ongezonde werkomgeving. Voorlichting en begeleiding vanuit beleidsmakers zijn daarom écht belangrijk. COPD heeft vaak niet de hoogste prioriteit, maar we moeten nieuwe gevallen van COPD zoveel mogelijk voorkomen en patiënten waar mogelijk én zo vroeg mogelijk begeleiden om hun kwaliteit van leven zo goed en hoog mogelijk te houden.”


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden