Mammografie
Een mammografie is een röntgenfoto van de borst, die meestal via een verwijzing van de huisarts wordt gemaakt. Alle vrouwen krijgen in het Catharina Ziekenhuis standaard een 3D mammogram. Hierop zijn vetweefsel, klierweefsel en bindweefsel zichtbaar. Een mammografie maakt ook afwijkingen in de borst zichtbaar, zoals een tumor of een voorstadium van kanker.
Een mammografie wordt gemaakt door de borst plat te drukken; door de compressie kunnen er kwalitatief betere opnames gemaakt worden. Met name dit platdrukken van de borst kan pijnlijk zijn, maar het is niet schadelijk en het duurt slechts enkele seconden.
Snelle uitslag
Het Borstkankercentrum van het Catharina Ziekenhuis beschikt over de mogelijkheid van ééndagsdiagnostiek: patiënten die ongerust zijn over een afwijking in de borst worden binnen 24 uur gezien. U kunt na een verwijzing van de huisarts de eerstvolgende werkdag terecht op de afdeling Radiologie voor beeldvormend onderzoek.
Na een mammografie en/of echografie van de borst krijgt u direct de uitslag. Mogelijk wordt u doorverwezen naar het Borstkankercentrum. U heeft snel duidelijkheid over uw klacht of probleem. Wanneer er na beeldvorming nog geen duidelijkheid gegeven kan worden over een afwijking in de borst, krijgt u dezelfde dag (in de middag) nog een punctie op biopsie. Als u die heeft gehad, duurt het 1 werkdag voordat de uitslag bekend is.