Zaadonderzoek

Ongewenste kinderloosheid komt in Nederland bij ongeveer 10 procent van de paren voor. Verminderde vruchtbaarheid bij de man gaat meestal gepaard met afwijkingen aan het zaad. Bij zaadonderzoek (of semenanalyse) probeert men deze afwijkingen op te sporen.

Het zaad wordt onderzocht op onder andere hoeveelheid, beweeglijkheid, abnormaal gevormde zaadcellen en het voorkomen van samenklontering van zaadcellen. Voor het onderzoek is het nodig, dat u het zaad binnen één uur op het laboratorium inlevert. U moet dus rekening houden met het tijdstip waarop u het sperma produceert. Als u erg ver van het ziekenhuis woont, is er een mogelijkheid om het sperma in het ziekenhuis te produceren. Geef dit door aan de assistente. Zij kan dan een aparte ruimte voor u reserveren. Om de kwaliteit van het sperma zo optimaal mogelijk te laten zijn is het noodzakelijk dat u 2 tot 4 dagen geen zaadlozing heeft gehad. Langere onthouding is niet goed, omdat dit nadelige gevolgen kan hebben voor de uitslag. Het zaad kan het beste verkregen worden door masturbatie, dat wil zeggen zelfbevrediging met de hand. Andere methoden zijn niet geschikt voor het onderzoek.

Waar en hoe levert u het zaad in?

Het is van grootste belang dat het zaad zo snel mogelijk en binnen één uur na de zaadlozing wordt ingeleverd. Zorg dat het potje tussen de 20° en 35 °C blijft (binnenzak). Lever de vragenlijst samen met het potje, tussen 08.00 u en 09.00 u in bij de balie van het laboratorium. Lees de folder over zaadonderzoek voor meer details


© 2023 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden