Hartklepaandoening

Catharina Hart- en Vaatcentrum

Als één van uw vier hartkleppen niet goed werkt door een hartklepaandoening, kan uw hart overbelast raken. In het Catharina Hart- en Vaatcentrum kan een hartklepaandoening worden behandeld met een hartklepoperatie.

Wat is een hartklepaandoening?

Bij een hartklepaandoening opent en sluit een hartklep niet goed of is de klep vernauwd. Het hart bevat vier hartkleppen. Deze hartkleppen zorgen er door te openen of te sluiten voor dat het bloed in uw lichaam in de juiste richting blijft stromen. De meeste klepafwijkingen komen voor in de linker harthelft: bij de aortaklep en de mitralisklep. In de rechterhelft kunnen klepafwijkingen voorkomen in de pulmonalisklep en de tricuspidalisklep.

Gevolgen van een hartklepaandoening

Uw hart moet bij een hartklepaandoening, zoals een lekkende hartklep, harder werken dan normaal. Door een hartklepaandoening kan er schade aan het hart ontstaan omdat uw hart overbelast raakt.

Een hartklepaandoening kan behandeld worden met een hartklepoperatie

Onze hartchirurgen hebben jarenlange ervaring met het vervangen van een lekkende hartklep en weten daardoor wat de effecten zijn op lange termijn."

dr. Bart van Straten Cardiothoracaal chirurg

Oorzaak van een hartklepaandoening

Hartklepaandoeningen ontstaan in de meeste gevallen door:

  • Hartklepafwijkingen: De hartkleppen kunnen bijvoorbeeld met elkaar vergroeid zijn of te groot of te klein zijn.
  • Een ziekte: Reuma en bacteriële ontstekingen kunnen littekens achterlaten op de hartklep.
  • Ouderdom: De hartkleppen kunnen gaan verkalken waardoor de soepelheid verdwijnt en ze hard en stug worden.

Net na kerst zou ik met mijn familie op vakantie gaan. Het werd helaas een enkeltje ziekenhuis. Gelukkig is de hartklepoperatie goed verlopen, ik was erg onder de indruk van de hoge kwaliteit van de zorg.”

Ton Quekel uit Roermond onderging in het Catharina Hart- en Vaatcentrum een hartklepoperatie.

Onderzoeken naar een hartklepaandoening

Deze onderzoeken kunnen de hartspecialisten van het Catharina Ziekenhuis uitvoeren om een hartklepaandoening vast te stellen:

Veel ervaring met het behandelen van een hartklepaandoening

In het Catharina Hart- en Vaatcentrum onderzoeken we jaarlijks honderden mensen die last hebben van hartklepaandoeningen. Bijvoorbeeld door het uitvoeren van een hartkatheterisatie. Onze hartspecialisten doen ook veel wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe behandelmethoden.

Deel deze pagina