Ga direct naar:

Een colposcopie is een kijkonderzoek van de baarmoedermond waarbij de gynaecoloog een aangepaste microscoop (colposcoop) gebruikt. Met een colposcopie kan de gynaecoloog beoordelen of er afwijkende cellen zitten in het slijmvlies van de baarmoederhals.

Wat is een colposcopie?

Een colposcopie is een nauwkeurig onderzoek van de baarmoederhals. De baarmoederhals is bekleed met twee soorten cellen: plaveiselcellen en cilindercellen. Het overgangsgebied tussen deze twee soorten cellen heet de overgangs- of transformatiezone.

Omdat afwijkende cellen in het uitstrijkje bijna altijd afkomstig van zijn van deze transformatiezone, wordt dit gebied nauwkeurig bekeken. Meestal wordt er bij dit onderzoek ook weefsel van de baarmoederhals weggenomen (biopsie).

Verloop van een colposcopie

De gynaecoloog brengt een speculum in de vagina om deze goed open te houden en plaatst de colposcoop ervoor. De baarmoedermond wordt daardoor vele malen vergroot. De baarmoedermond wordt aangestipt met een azijnzuuroplossing en een soort jodium. Daardoor is het verschil tussen gezond en afwijkend weefsel beter zichtbaar.

Als afwijkingen nader onderzocht moeten worden, neemt de gynaecoloog met een klein tangetje een stukje weefsel af. Hiervoor is geen verdoving nodig. Soms is er een groter weefselmonster nodig. Dat noemen we een lisexcisie.


Wanneer wordt een colposcopie uitgevoerd?

Een colposcopie wordt meestal uitgevoerd in verband met een afwijkend uitstrijkje.


Meer informatie over het kijkonderzoek leest u in de folder Afwijkende uitstrijkjes.

Deel deze pagina