Heupprothese

Orthopedie

Bij heupslijtage (heupartrose) is het kraakbeen (de glijdende laag) in het heupgewricht versleten. Het is dun geworden of helemaal verdwenen. Een versleten heup komt niet alleen op latere leeftijd voor, maar kan ook bij jongere mensen voorkomen. Door deze heupslijtage kunnen verschillende klachten ontstaan, zoals startpijn en startstijfheid. Als de heupslijtage erger wordt, nemen ook de klachten toe.

Continu verbeteren van zorg

De medisch specialisten van de zeven Santeon ziekenhuizen zijn in 2016 samen gestart met het actief verbeteren van de heupartrosezorg. Dat doen ze aan de hand van verbetercycli. Iedere cyclus duurt een half jaar.

In dat half jaar vergelijken ze de uitkomsten van behandelingen en de werkwijze van artsen. Ieder ziekenhuis haalt uit die gesprekken en data de verbeterpunten die ze in hun eigen ziekenhuis oppakken. Samen verbeteren de teams zo de zorg voor heupartrosepatiënten.

Halverwege 2018 zijn de eerste resultaten van deze werkwijze zichtbaar geworden.


De heupprothese

Een versleten heup kan vervangen worden door een nieuwe heup: een kunstheup. De orthopedisch chirurg gebruikt hiervoor de totale heupprothese.

Meer informatie over de behandeling kunt u lezen in de folders:


Revisie van een heupprothese

Er zijn meerdere oorzaken waardoor een heupprothese problemen kan geven. Soms is dit vanaf de plaatsing van de prothese, maar meestal ontstaan de klachten pas na verloop van tijd. Het achterhalen van deze oorzaak is vaak lastig en er is een gespecialiseerde aanpak nodig.

Meer informatie over de behandeling kunt u lezen in de folder:

Deel deze pagina