Bestralen van een darmkankerpatiënt tijdens de operatie (Video)

Catharina Kanker Instituut
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Bestralen van een darmkankerpatiënt tijdens de operatie (Video)

In 1994 begonnen artsen uit het Catharina Ziekenhuis met het toepassen van IORT (Intra-Operatieve RadioTherapie), of wel: bestraling tijdens een operatie bij een darmkankerpatiënt. Nu, twintig jaar later (2014), is het Catharina Ziekenhuis een toonaangevend centrum als het gaat om IORT bij endeldarmkanker en zijn de overlevingskansen enorm toegenomen.

Met name twee groepen patiënten kunnen veel baat hebben bij IORT. Het gaat om patiënten die endeldarmkanker hebben en bij wie de tumor na operaties of bestralingen toch terugkeert én bij patiënten die voor het eerst een vorm van endeldarmkanker hebben die als niet operabel wordt beschouwd.

Omdat het Catharina Ziekenhuis zich heeft gespecialiseerd in deze discipline en al jaren uitstekende cijfers kan overleggen – de overlevingskansen is in 20 jaar tijd gestegen naar respectievelijk 50 en 70 procent – is het een landelijk verwijscentrum voor endeldarmkanker. Niet zelden worden patiënten die elders uitbehandeld zijn, doorverwezen naar Eindhoven, waar ze toch nog genezen.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden