Ronald dankt zijn leven aan goede samenwerking ziekenhuizen in de regio

Kanker zet je wereld op z’n kop. Ieder jaar wordt op Wereldkankerdag (4 februari) wereldwijd stilgestaan bij de impact van kanker. Een dag om het bewustzijn rondom kanker te vergroten en om preventie, detectie en behandelingen aan te moedigen, maar ook om het belang van een goede kwaliteit van leven voor mensen met kanker – én voor hun naasten of nabestaanden – te onderstrepen. De confrontatie met kanker heeft niet alleen een enorme impact op het lichaam, maar is voor veel mensen ook emotioneel en sociaal zeer ingrijpend. Kanker is meer dan ziek zijn alleen.

Ronald Rommers stond midden in het leven. Hij was assistent-bedrijfsleider bij de Aldi en als manager van Heren 1 en hulpcoach van Dames 1 de spil van hockeyclub MHC Best. Maar langzaam ging het mis. Hij begon onverklaarbaar af te vallen en op een dag werd hij door zijn collega’s naar huis gestuurd omdat hij voortdurend zat te suffen op zijn werk. Zijn huisarts dacht aan een burn out. “Maar de zeven symptomen van een burn out, zijn hetzelfde als de zeven symptomen van darmkanker,” zegt Ronald, “dus het duurde even voor de ware toedracht aan het licht kwam.” Het bleek een tumor in zijn dikke darm en plotseling lag hij in het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop.

Ik heb daar zeven weken gelegen. Vooral om aan te sterken, want ik was inmiddels van 120 kilo naar 50 gegaan. Ik kon niks meer. Als patiënt heb je er eigenlijk niet zo’n weet van, maar het mooie van de ziekenhuizen in de regio is dat ze, bijvoorbeeld op het gebied van darmkanker, heel nauw samen werken. In welk ziekenhuis je ook ligt, jouw geval wordt uitvoerig besproken door alle specialisten uit de regio. Tijdens dat multidisciplinair overleg werd besloten dat ik, als ik eenmaal was aangesterkt, in het Catharina Ziekenhuis zou worden geopereerd.”

Boks

“Die verhuizing, dat was wel een groot verschil. Het Anna is een warm huiskamer ziekenhuis, waar je je heel geborgen voelt, maar als je het Catharina binnenkomt heb je echt wel iets van ’wauw, hier worden spijkers met koppen geslagen.’ Ik werd geopereerd door chirurg dr. Pim Burger. Die was vol vertrouwen, maar hij gaf wel aan dat het een moeilijke operatie zou worden. Vlak voor de operatie was ik best een beetje gestrest. Maar toen dr. Burger in de operatiekamer met het team zijn praatje vooraf deed, legde hij zijn hand op mijn been en voor ze begonnen gaf hij me een boks. Dat vond ik echt heel bijzonder. Ik heb 8 ½ uur op de tafel gelegen. Ze hebben de tumor weggehaald en me daarna nog een HIPEC-behandeling gegeven. Dan wordt de buik gespoeld met verwarmde chemotherapie om alle onzichtbare kankercellen in de buik ook nog te verwijderen. Toen ik wakker werd op de IC dacht ik: Ik ben er nog. Daarna heb ik nooit meer terug gekeken.”

Oude leven

“Ik ben gestopt met roken, maar verder is mijn leven weer als vanouds. Ik werk nu nog 20 uur, maar voor de zomer hoop ik weer voluit te werken. Ik heb afgelopen week mijn 51ste verjaardag gevierd. Er waren mensen die dachten dat ik dat niet zou halen, maar ik ben er mooi toch nog. De reacties die ik kreeg toen ik voor het eerst terug was op de hockeyclub, zal ik nooit vergeten. Hartverwarmend. Ik heb sowieso heel veel mensen om me heen gehad die me steunden. Mijn werkgever is heel fideel geweest in die periode, mijn beste vrienden Marco, Elroy en Bert gingen overal mee naartoe, en mijn lieve ouders zijn in die hele periode 24/7 bij me geweest.”

Positief

“Ik ben zelf altijd positief gebleven. Ik heb nooit gedacht dat ik het niet zou halen. Al was ik in de eenzame uurtjes natuurlijk best weleens bang. Dan ga je ‘wat als’ vragen stellen. Ik had net het huis van mijn ouders gekocht en dan ga je je toch afvragen hoe dat verder moet als het mis gaat. Maar daar bleef ik door alle mensen om me heen nooit lang in hangen. Het enige wat ik er aan over gehouden heb is een flink litteken op mijn buik. Een soort sixpack, maar niet van het trainen”, lacht Ronald. “Maar ach, ik hoef toch geen schoonheidsprijs meer te winnen. Als je positief blijft, kun je veel bereiken, denk ik, zeker als de ziekenhuizen in de regio zo goed samen werken.”

Donderdag 4 februari om 19.00u is er een live Q&A over kanker in coronatijd in samenwerking met het AD. Op de website en in de app is een livestream te tussen 19:00 en 20:00 te zien. We doen dit in samenwerking met: het KWF, een huisarts, IKNL, een internist-oncoloog en IPSO inloophuizen. Vragen kan je nu al insturen: stel je vraag in een video of tekst en mail deze naar steljevraag@dpgmedia.nl.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden