Speciale live-uitzending: ‘Leven met kanker live’ op Wereldkankerdag

Het is vandaag Wereldkankerdag 2022, kanker raakt iedereen, jou dus ook. Een dag waarop wereldwijd wordt stilgestaan bij al die mensen die dagelijks leven met (de gevolgen) van kanker. In de aanloop naar deze dag deelden Renate Spijkerman en Lizette de Vries hun verhaal over leven met kanker.

Een op de drie Nederlanders krijgt in zijn of haar leven kanker. De confrontatie met een levensbedreigende ziekte brengt een heleboel verdriet, onzekerheid en vragen met zich mee. Maar kanker is meer dan ziek zijn alleen. In een speciale uitzending op de websites van de Brabantse kranten praten ervaringsdeskundigen en specialisten over de ziekte, maar vooral ook over leven met kanker. De live-uitzending ‘Leven met kanker live’ begint om 19.00 uur en is onder meer te volgen via ed.nl en via de Facebookpagina van het Catharina Ziekenhuis.

Niet medische kant

Vooral de niet medische kant krijgt extra aandacht. Eén van de gasten is Paulette Kreté. Zij lanceert tijdens het programma haar boek ‘Poepen in het park’, waarin ze zonder schroom vertelt over alle ervaringen en gevoelens tijdens haar borstkankerbehandeling en de gênante gevolgen daarvan. Borstkankerchirurg Yvonne van Riet van het Catharina Ziekenhuis schreef het voorwoord en vertelt openhartig over wat zij leerde van Paulettes boek.

Boek

Het slechte nieuws dat Paulette kreeg, had ook grote impact op haar man Tom Sanders. Hij vroeg zich af ‘wat kan ik doen?’ Hij zette onder meer zijn technische kennis in om borstkanker veel eerder te ontdekken. Ook Jaap Luikenaar vertelt over zijn ervaringen met kanker als naaste. Zijn vrouw werd ervoor behandeld; hij schreef er het boek ‘Man op de mammapoli’ over. Hoe kan je een goede steun zijn voor je partner? En hoe gaat dat in de spreekkamer met familie en naasten? Oncoloog Linda van de Winkel van het Anna Ziekenhuis geeft je een inkijkje.

De Eik

Activiteitenbegeleider Gerrie Brock van Inloophuis De Eik begeleidt de lotgenotengroep van mensen met kanker die niet meer beter worden. Waar hebben zij het over en voor wie zijn die bijeenkomsten? Ook Renate Spijkerman komt aan het woord. Zij heeft eierstokkanker en is palliatief. Hoe staat zij in het leven en hoe gaat zij om met de wetenschap dat ze niet meer beter wordt? Anneke Witziers van het palliatieve team van het Anna Ziekenhuis  geeft advies over hoe om te gaan in deze fase van het leven.

Leven met kanker live wordt op 4 februari, Wereldkankerdag, live uitgezonden op ED.nl, BD.nl en BNDESTEM.nl. ED-journalist Jelle Krekels interviewt alle betrokkenen.


© 2023 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden