Succesvol in Zinnige Zorg

Vijf jaar geleden startte VGZ met het programma Zinnige Zorg. Een initiatief waar patiënten en ziekenhuizen profijt van hebben. De zorg wordt er niet alleen betaalbaarder van, maar vooral ook beter. Ons ziekenhuis scoort goed binnen Zinnige Zorg. “We behoren tot de koplopers  en daar zijn we heel trots op”, vertelt Suzanne Jacobs, samen met Daan Loonen programmamanager van Zinnige Zorg in ons ziekenhuis. “Het fijne is dat we het samen doen met andere ziekenhuizen en voor de patiënt.”

Dotteren in dagbehandeling | Catharina Ziekenhuis

Hoe werkt Zinnige Zorg precies?

“We hebben een samenwerkingsverband gesloten met 12 ziekenhuizen, zij leveren allemaal good practices aan die continu aan het programma worden toegevoegd.  De achterliggende gedachte is dat we binnen die samenwerking allemaal onze beste ideeën kunnen delen en overnemen. Onze eigen medewerkers kunnen good practices indienen en we kunnen good practices overnemen van andere ziekenhuizen. We toetsen intern alle good practices die ontwikkeld worden binnen het Zinnige Zorg programma. En zo doen de andere ziekenhuizen het ook. Als je zorgprofessionals de ruimte geeft, waar nodig faciliteert en echt voor de beste zorg gaat, dan komen die initiatieven vanzelf. We kijken overigens niet alleen naar de zorg in het ziekenhuis, maar ook naar de hele zorgketen, de juiste zorg op de juiste plek. We willen niet alleen de kwaliteit van zorg verbeteren maar ook kijken naar de kosten en waar het kan een kostenreductie realiseren. ”

Direct eten na een slokdarmkankeroperatie. Patiënten krijgen aangepaste voeding | Catharina Ziekenhuis

Koploper

“VGZ heeft een benchmark gedaan, waarin alle deelnemende ziekenhuizen binnen het Zinnige Zorg-netwerk qua good practices met elkaar zijn vergeleken. In een aantal gebieden zijn we koploper en scoren we in het beste kwartiel. Good  practices die we deels zelf hebben ontwikkeld en deels over hebben genomen van andere ziekenhuizen. Zo is er een aantal initiatieven gestart die de ligduur substantieel verkorten. Fijn voor de patiënt en het levert het ziekenhuis ook voordeel op, want het draagt bij aan het oplossen van ons capaciteitsprobleem.  Sommige good practices hebben nog de potentie om te groeien, daar gaan we nu verder mee aan de slag. Bijvoorbeeld initiatieven rondom schaarste die we nog niet hebben ontdekt in het Zinnige Zorg programma. ”

Good Practices waar het Catharina Ziekenhuis in het beste kwartiel scoort:

 


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden