Trauma Centrum: Jodiumzaadje marker in tumor voor chirurg

Het televisieprogramma Trauma Centrum op SBS6 geeft van maandag tot en met vrijdag dagelijks om 20.00 uur een inkijkje in het leven van patiënten en het ziekenhuispersoneel van het Catharina Ziekenhuis. In de aflevering van vanavond (let op: deze uitzending begint eenmalig om 18.30 uur) voert borstkankerchirurg Yvonne van Riet samen met arts-assistent in opleiding tot chirurg Guusje Vugts een borstsparende operatie uit bij een patiënt met borstkanker.

Een aantal dagen voor de operatie is een radioactief jodiumzaadje ingebracht om de locatie van de tumor te markeren. De dag voor de operatie werd een radioactieve stof ingespoten om de poortwachtersklier op te sporen.

Preciezer opereren

Door het inbrengen van het jodiumzaadje is borstkanker nog nauwkeuriger te opereren. “Een heel klein radioactief jodiumzaadje wordt geplaatst in de borsttumor. Het zaadje is uitwendig niet voelbaar, maar tijdens de operatie is de tumor wel beter in beeld te brengen. Sinds de invoering ervan is het aantal borstamputaties drastisch gedaald”, legt chirurg Yvonne van Riet uit. In 2003 haalden Yvonne van Riet en radioloog Frits Janssen het jodiumzaadje naar Nederland. Inmiddels wordt het jodiumzaadje in het overgrote deel van de ziekenhuizen die borstkankeroperaties uitvoeren, gebruikt.

Marker

Het jodiumzaadje is voor het operatieteam dus een marker, die de plaats van de tumor aangeeft. Het wordt aangebracht in het midden van de tumor en blijft daar onbeweeglijk zitten. Van Riet: “De radioloog plaatst het jodiumzaadje onder een plaatselijke verdoving. Met een lange dunne naald kunnen we het precies in de tumor plaatsen. Tijdens de operatie vindt de chirurg dankzij het jodiumzaadje precies de plaats van de tumor en kan deze, samen met het jodiumzaadje worden verwijderd.”

Poortwachtersklier

Een dag voor de operatie werd bij de patiënt in de aflevering van vanavond ook nog een radioactieve stof ingespoten om de poortwachtersklier op te sporen. “De poortwachtersklier zit meestal net onder je oksel en is de lymfeklier die als eerste lymfevocht uit de borst opvangt samen met eventuele kwaadaardige cellen die dan als eerst in deze klier worden aangetroffen. Door deze poortwachtersklierprocedure, het microscopisch onderzoeken van de lymfeklier die we vinden na het inspuiten van radioactieve stof, kunnen eventuele lymfeklieruitzaaiingen worden opgespoord”, legt van Riet uit.

Top

Het borstkankercentrum van het Catharina Ziekenhuis behoort tot de top van borstkankercentra in Europa en mag als enige centrum van Nederland het internationale Eusoma-certificaat dragen; een belangrijke internationale erkenning van medisch borstkankerspecialisten uit Europa. Het centrum voert met succes vaker dan gemiddeld borstsparende operaties uit, waarbij tijdens de hele behandeling aandacht is voor het cosmetische eindresultaat. Het centrum onderscheidt zich op enkele belangrijke punten van andere ziekenhuizen. Het zorgproces is bijvoorbeeld zo ingericht dat nieuwe patiënten op werkdagen altijd binnen 24 uur terecht kunnen voor het eerste onderzoek. De uitslag is in de meeste gevallen diezelfde dag nog bekend. Daarnaast kan het ziekenhuis door de aanwezigheid van een eigen afdeling Radiotherapie alle vormen van borstkanker in huis behandelen. Het ziekenhuis fungeert in de regio als verwijscentrum voor complexe behandelingen.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden