Borstkanker een Santeon behandelingAls een arts vertelt dat u borstkanker heeft, staat uw wereld even op zijn kop. U wilt zo snel mogelijk zekerheid hebben en weten welke behandeling mogelijk is. Juist in deze onzekere omstandigheden is het belangrijk dat u weet dat u in goede handen bent. Het Borstkankercentrum is al vijftien jaar gespecialiseerd in de zorg en behandeling van borstkanker en kreeg in 2015 als eerste in Nederland het prestigieuze Europees Borstkankercertificaat.

Wat is borstkanker?

Borstkanker is een kanker die zich in en om het borstweefsel ontwikkelt. Door de verstoorde celdeling in het borstweefsel ontstaat een gezwel of tumor die goed- of kwaadaardig kan zijn. Deze kankersoort komt veel bij vrouwen voor en zelden bij mannen. Eén op de negen vrouwen krijgt borstkanker. Jaarlijks krijgen in Nederland circa zeventig mannen de diagnose borstkanker. Borstkanker is voor Nederlandse vrouwen de meest voorkomende vorm van kanker. In de regio's Noord-Brabant en Noord-Limburg gaat het om ongeveer 1650 patiënten per jaar.

De patiënten zijn hier de helden. Wij bieden therapieën en behandelingen, maar zij moeten het doen."

drs. Yvonne van Riet Chirurg

Diagnose

19 APRIL 2016

Informatie naar aanleiding van onderzoek chemotherapie bij vrouwen met borstkanker

Het Catharina Ziekenhuis heeft kennis genomen van de MINDACT studie van prof. dr. Martine Piccart over de voorspellende werking van de zogenoemde MammaPrint. Dat is een genetische test die kijkt naar de activiteit van genen in het tumorweefsel. Uit het onderzoek komt naar voren dat bij bepaalde vormen van borstkanker chemotherapie na de operatie mogelijk onnodig is. De resultaten van deze studie zijn inderdaad veelbelovend, maar de gegevens uit deze studie moeten zorgvuldig geïnterpreteerd worden. We verwachten in de nabije toekomst nog vaker chemotherapie achterwege kunnen laten. Maar om te kunnen bepalen welke patiënten baat hebben bij de uitkomsten van deze studie, wachten we de definitieve analyses en publicatie van de studie af.

Meer informatie

Patiënten met vragen of onduidelijkheden naar aanleiding van deze studie kunnen contact opnemen met het Borstkankercentrum van het Catharina Ziekenhuis: 040 - 239 66 00.

We onderscheiden ons in het Borstkankercentrum op enkele belangrijke punten. U kunt binnen één werkdag terecht voor onderzoek (onder andere een mammografie) en u krijgt dezelfde dag nog de uitslag. Alleen als u een punctie of biopsie heeft gehad, duurt het twee werkdagen voor de uitslag bekend is. Aanvullend onderzoek zoals een MRI-scan wordt zo snel mogelijk gepland.

In het Borstkankercentrum werkt een multidisciplinair team nauw met elkaar samen om u de beste zorg te kunnen geven. Dit team bestaat uit de chirurgoncoloog, internistoncoloog, verpleegkundig specialist, mammacareverpleegkundige, radioloog, radiotherapeut en patholoog-anatoom. Gezamenlijk beoordelen de teamleden welke behandeling voor u het beste is, aan de hand van de landelijke richtlijnen en op basis van uw specifieke situatie.

Gebreide borsten goed alternatief voor siliconen protheses."

Elly Hertogs kreeg de diagnose borstkanker. "Ik heb gewoon de pech gehad dat ik één van de zeven vrouwen ben die borstkanker krijgt. Shit happens. Maar ik ben wel in de gelukkige omstandigheid dat het vroegtijdig ontdekt is. Zelf had ik niks gevoeld; ik had ook een kleine tumor." Bekijk haar video

Behandelmogelijkheden

Patiënten die ongerust zijn over een afwijking in de borst worden binnen 24 uur gezien. Bij het Borstkankercentrum van het Catharina Ziekenhuis kunnen ze de eerstvolgende werkdag terecht. Voor lichamelijk én beeldvormend onderzoek. De patiënt krijgt dezelfde dag nog de uitslag. Het ziekenhuis biedt standaard bij alle vrouwen, die door de huisarts of via het bevolkingsonderzoek naar het ziekenhuis zijn verwezen vanwege een verdenking op borstkanker, een driedimensionale mammogram aan. Tumoren zijn hierdoor in een vroeger stadium te detecteren.

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Naast de bekende behandelmethoden als een operatie, bestraling en chemotherapie, is het vaak ook mogelijk borstkanker met antihormonale therapie te behandelen. In tegenstelling tot andere ziekenhuizen in de regio beschikken wij ook over een afdeling Radiotherapie voor inwendige en uitwendige bestraling.

De chirurg-oncologen in het Catharina Ziekenhuis opereren zoveel mogelijk borstsparend en slagen er vrijwel altijd in om kwaadaardige cellen in één operatie weg te halen. Dit is mede mogelijk door het plaatsen van een jodiumzaadje waardoor de tumor nauwkeurig wordt gemarkeerd. Met deze behandeling hebben we veel ervaring waardoor het percentage van heroperaties ver beneden de landelijke norm ligt. Het Borstkankercentrum behoort hiermee tot één van de beste van Nederland.


Europees Borstkankercertificaat

Het Borstkankercentrum van het Catharina Ziekenhuis is in juni 2016 opnieuw beloond met het Europees Borstkankercertificaat van Eusoma. Het ziekenhuis mag als enige centrum van Nederland het internationale Eusoma-certificaat blijven dragen; een belangrijke internationale erkenning van medisch borstkankerspecialisten uit Europa. Eusoma bezoekt ziekenhuizen en kent het certificaat alleen aan een ziekenhuis toe als daar wordt voldaan aan de allerhoogste eisen in de borstkankerzorg. Het Catharina Ziekenhuis ontvangt sinds 2010 ook ieder jaar het prestigieuze Roze Lintje van Borstkankervereniging Nederland.

Het was een geruststellende gedachte dat ik onder behandeling van heel goede, fijne en ervaren dokters was.”

Joke van Stiphout uit Boxtel werd in 2012 behandeld voor een voorstadium van borstkanker.lees het verhaal

 

Ik voelde een knobbeltje in mijn borst en was meteen in paniek”

"Even lekker relaxen in bad", dacht Priscilla Sloots-van der Vleuten. Maar van ontspannen kwam het niet. Priscilla voelde een knobbeltje in haar borst, vreesde meteen voor kanker en enkele bange dagen later bleek ze dat ook te hebben. Gelukkig was Priscilla er op tijd bij én was ze in het Mammacentrum van het Catharina Ziekenhuis in goede handen. Maar de herinnering aan dat ene avondje in bad blijft. In deze video vertelt ze er openhartig over. Bekijk haar video

 

Uitgezaaid? Dat was wel even schrikken”

"Of ze nu dood ging?", vroeg één van haar kleinkinderen toen Roelie Rooijakkers-Walravens vertelde dat ze borstkanker had. “Nee, hoor”, antwoordde oma. En gelukkig kreeg ze gelijk. De oma, moeder en echtgenote vertelt in deze video over hoe de borstkanker bij haar werd ontdekt en wat dat met haar deed. Bekijk haar video

IORT bij borstkanker


Het Catharina Ziekenhuis heeft veel ervaring met Intra Operatieve Radiotherapie (IORT). Dit is een behandeling waarbij de patiënt al tijdens de operatie bestraald wordt. Sinds 2012 wordt deze behandeling ook ingezet bij borstkanker. Een borstkankerpatiënt komt voor IORT in aanmerking als zij ouder is dan 50 jaar en de tumor kleiner is dan twee centimeter. Ook moet de patiënt gevoelig zijn voor vrouwelijke hormonen. Bij uitzaaiingen in de lymfeklieren en aanwijzingen van tumorgroei op andere plaatsen kan IORT ook niet toegepast worden. Tijdens de bestraling wordt gezond weefsel volledig gespaard en de serie bestralingen die na een reguliere operatie zou volgen is hierdoor overbodig. De operatie duurt slechts 1,5 uur en de patiënt kan dezelfde dag nog naar huis. Lees meer over de IORT-behandeling.

Fysiotherapie tijdens chemotherapie

Sinds mei 2013 biedt het Catharina Ziekenhuis aan vrouwen die vanwege borstkanker chemotherapie krijgen, tijdens de kuur speciale fysiotherapie aan die is gericht op het voorkomen en verminderen van vermoeidheidsklachten. Twee keer per week kunnen vrouwen in het ziekenhuis terecht voor fitness, onder leiding van oncologisch geschoolde fysiotherapeuten. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat door te sporten de chemotherapie beter wordt verdragen, dat patiënten sneller herstellen en minder last hebben van bijwerkingen. Ook het sociale aspect speelt een belangrijke rol. Het samen sporten met lotgenoten wordt door patiënten als prettig ervaren. Neem voor meer informatie contact op met uw mammacareverpleegkundige.


Catharina Ziekenhuis geeft openheid over kankerzorg

Wat zijn de effecten van een behandeling op de kwaliteit van leven en de levensverwachting? Het Catharina Ziekenhuis presenteert binnen Santeon, het samenwerkingsverband tussen zeven topklinische opleidingsziekenhuizen, sinds 2014 de uitkomstindicatoren voor behandeling van borstkanker. Met deze uitkomstindicatoren komt informatie beschikbaar over de effecten van een behandeling voor patiënten. Wat is het risico op complicaties, hoe lang leeft de patiënt na behandeling en wat is de kwaliteit van leven? Essentiële informatie voor patiënten, verwijzers, zorgverzekeraars en ook voor de ziekenhuizen zelf.

Uniek is dat de Santeon ziekenhuizen op deze manier openheid geven over hun behandelingsmethoden en resultaten. We stellen de patiënt centraal, en dus is dit soort informatie belangrijker dan de meeste procesindicatoren, zoals wachttijden en doorlooptijden. Deze informatie is verwerkt in het Santeon-boek Zorg voor Uitkomst.

www.santeonvoorborstkanker.nl, de samenwerking van zeven Santeon Ziekenhuizen voor een betere behandeling


Meer informatie

U of uw arts kan een afspraak maken met een chirurg-oncoloog van het Borstkankercentrum. Bel rechtstreeks: 040 - 239 66 00.

Gedreven door het leven

Bevlogenheid en gedrevenheid zit in het DNA van de medewerkers van het Catharina Ziekenhuis. Gedrevenheid om het beste uit onszelf te halen en onze patiënt elke keer opnieuw de best mogelijke zorg te geven. Want gezondheid, en daarmee het leven zelf, is ons belangrijkste goed. Catharina Ziekenhuis, Gedreven door het leven.

1ste

Ziekenhuis met Europees Borstkankercertificaat

Het Mammacentrum van het Catharina Ziekenhuis kreeg in 2015 als eerste en enige Nederlandse ziekenhuis het Europees Borstkankercerticificaat van Eusoma, de toonaangevende borstkankerinstantie in Europa.

Deel deze pagina

Reacties op deze behandeling (3)

plaats reactie

Lenie Mollen

Waardering

Nou ik ben geholpen aan borstkanker in het Diac zoals ik het nog steeds noem maar tegenwoordig heet het MMC Eindhoven en de bestraling is uitgevoerd in het Catharina Ziekenhuis. Ik vind beide ziekenhuizen fantastisch hoor. De operatie en chemo heb ik in het Diac gehad en de bestraling in het Catharina. Toppie ALLEBEI

Mieke Beerens

Nog heel hartelijk bedankt voor de goede zorgen voor en na de operatie, daarom alvast fijne feestdagen en ook in het nieuwe jaar een gezond begin.

Jgb Fleuren-Koebrugge

Alleen maar top!!!! Super behandeld tijdens mijn bestralingen 16x in lunac 6. Voor mijn borstkanker /borstbesparende operatie gehad! Lieve mannelijk verplegende die je meer rust geven en vertrouwen in alles wat er gaat gebeuren. Ook zijn er vrouwelijke verplegende bij die wat meer gericht bezig mogen zijn met patiënten die zeer slecht mobiel zijn onder andere dit was ik er een van heb gewrichtsreumatiek/artrose Maar ook waren er hele lieve vrouwelijke bij noem geen namen maar deze vergeet je dan niet zo gauw!! Verder ben ik blij verder te kunnen gaan met m'n leven hopende dat deze kanker zich niet herhaalt . Lieve dank voor de lieve zorg. Gr Nardy Fleuren xxx

Plaats ook uw reactie

Aanhef

Indien u bij ons bent behandeld, hoe waardeert u onze zorg?

Waardering