We hebben ‘m: de ‘Oscar’ onder de keurmerken!

Keurmerken zijn er genoeg in de Nederlandse zorg, maar weinig keurmerken zeggen écht iets over de kwaliteit. Het Europese keurmerk Eusoma doet dat wel. Dit keurmerk, dat het Borstkankercentrum van het Catharina Ziekenhuis ook dit jaar behaalde, krijgt een ziekenhuis alleen als de inspecteurs met eigen ogen hebben gezien dat de borstkankerzorg goed is geregeld voor patiënten.

Het Eusoma accreditatie krijg je dan ook niet alleen door cijfers aan te leveren, de inspecteurs komen één keer per jaar langs om te controleren of alle opgegeven informatie klopt. “En dat zijn echt de hotshots uit de borstkankerzorg die weten hoe het in de praktijk werkt. Ze keren ons ziekenhuis helemaal binnenstebuiten”, vertelt verpleegkundig specialist Saskia Claassen.

Heb je als ziekenhuis bijvoorbeeld opgegeven dat je gespecialiseerde verpleegkundigen in dienst hebt, dan wordt dit door de inspecteurs gecontroleerd aan de hand van de werkroosters. Claassen: “En dan kom je er niet mee weg als blijkt dat de verpleegkundige alleen nachtdiensten werkt.”

Zwart-wit

De meeste keurmerken zijn gebaseerd op cijfers. Claassen: “Dat is heel zwart-wit. Eusoma kijkt naar de nuance en die maken juist het verschil voor onze patiënten. Ze kijken bijvoorbeeld niet alleen naar de hoeveelheid borstreconstructies die worden uitgevoerd, maar ook waarom wij er minder doen dan gemiddeld. Dan blijkt bijvoorbeeld dat we vaker borstsparende operaties kunnen doen bij onze patiënten.”

Slechte cijfers

Als alle ziekenhuizen in Europa zich zouden laten visiteren door Eusoma, kunnen we volgens Claassen de zorg past echt goed vergelijken. In Nederland hebben alleen het Catharina Ziekenhuis en het Deventer Ziekenhuis het Eusoma-keurmerk. “Stel dat de wachttijden die je invoert in de landelijke database voor een behandeling lang zijn. Dan zijn dat slechte cijfers. Maar dat betekent niet automatisch dat de zorg ook slecht is.”

“Bij ons is de wachttijd voor een IORT-behandeling bijvoorbeeld langer omdat er van te voren ook een schildwachtklieroperatie uitgevoerd moet worden. Dat lees je niet in de cijfers. Bij Eusoma kun je dat uitleggen. Dankzij dit keurmerk kunnen we hopelijk in de toekomst appels met appels gaan vergelijken in de borstkankerzorg.”

Gemotiveerd team

In het Catharina Borstkankercentrum werken verschillende disciplines samen. Als patiënt krijg je in het behandeltraject bijvoorbeeld te maken met zorgverleners die de MRI-scans begeleiden, het bestralingsapparaat bedienen of een borstreconstructie uitvoeren. Daarom wordt bij Eusoma ook deze hele keten beoordeeld.

“Je bent daarin zo sterk als de zwakste schakel. De manier waarop onze patiënten door de secretaresses bij de balie worden ontvangen is daarbij net zo belangrijk als de kwaliteit van de apparatuur die we gebruiken om te bestralen”, legt Claassen uit. “Alle betrokken medewerkers zijn daardoor ontzettend gemotiveerd om de beste zorg te bieden, dat doen we echt als team.”


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden