Gescheurde meniscus

Heeft u pijn aan de binnen- of buitenzijde van de knie? Knakt de knie? Schiet de knie wel eens op slot? Zijn de klachten begonnen na een verdraaiing van de knie? Mogelijk heeft u een gescheurde meniscus. 

Oorzaken

De meniscus is één van de meest aangedane structuren in de knie. Sporters met veel draaibewegingen van de knie, zoals bij voetbal, hockey of zaalsporten, hebben meer risico op meniscusletsels. Een knieverdraaiing of een diepe hurkbeweging kan leiden tot een scheur van de meniscus. Sportletsels en ongevallen zijn de meest voorkomende oorzaken van meniscusletsel.

Symptomen

Echte meniscusscheuren kenmerken zich door slotklachten van de knie. Hierbij komt er een stukje van de kapotte meniscus klem te zitten en lukt de volledige strekking van de knie niet meer. Meestal gaat een meniscusletsel gepaard met zwelling van de knie. Het komt vaak voor in combinatie met kniebandletsel. Vooral knielen en hurken provoceren de klachten. De pijn bevindt zich in de regel aan de binnen- of buitenzijde van de knie.

Lichamelijk onderzoek

De orthopedisch chirurg controleert de kniefunctie, zwelling, stabiliteit van de kniebanden en beweeglijkheid van de meniscus. Kenmerkend voor het letsel is pijn of een klik aan de binnen- of buitenzijde van de knie.

Diagnostiek

Er worden vrijwel altijd röntgenfoto’s van de knie gemaakt. De Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) heeft richtlijnen wanneer een MRI-scan van de knie verstandig is. De orthopedisch chirurg zal beoordelen of dat in uw geval zinvol is. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een MRI-scan bij patiënten ouder dan 50 jaar maar beperkt betrouwbaar is voor meniscusafwijkingen. De meniscus is onderheven aan natuurlijke veroudering en kan kleine scheurtjes geven zonder dat dit met de klachten te maken heeft.

Behandeling

De behandeling van meniscusletsels is afhankelijk van het soort letsel en van eventuele aanvullende letsels van de knie. De twee behandelmogelijkheden zijn conservatief (dat wil zeggen niet-operatief) of operatief.

Conservatief:
Deze behandeling geldt voor een type meniscusscheur met kans op spontane genezing of bij beperkte klachten. Als de knie niet op slot springt, is een conservatief beleid mogelijk. In dit geval is het verstandig om hurkende activiteiten en sport te beperken voor een periode van 3 maanden. Fietsen is goed voor knie en mag men gerust doen.

Operatief:
Bij slotklachten of bij falen van een conservatieve behandeling kan een operatie noodzakelijk zijn voor een meniscusletsel. Dit gebeurt via een artroscopie, dat is een operatie door een kijker. De operatie vindt plaats in dagbehandeling. De meniscus kan op 3 manieren worden behandeld, afhankelijk van het type scheur, de leeftijd en de mate van doorbloeding van de meniscus. Behandelmogelijkheden zijn:

  1. aviveren/trephineren (bij een klein scheurtje, met behoud van de meniscus);
  2. partiële meniscectomie (verwijderen van het slechte stuk van de meniscus);
  3. meniscushechting (hierbij wordt een meniscusscheur gerepareerd).

De behandeling moet op maat zijn en de voors en tegens van elk type behandeling zal in uw persoonlijke geval met u worden besproken door de orthopedisch chirurg.

Meer informatie over een gescheurde meniscus

© 2023 Catharina Ziekenhuis - Alle rechten voorbehouden