Gescheurde meniscus

Heeft u pijn aan de binnen- of buitenzijde van de knie? Knakt de knie? Schiet de knie wel eens op slot? Zijn de klachten begonnen na een verdraaiing van de knie? Misschien heeft u een gescheurde meniscus. 

Oorzaken

De meniscus is één van de meest aangedane structuren in de knie. Sporters met veel draaibewegingen van de knie, zoals bij voetbal, hockey of zaalsporten, hebben meer risico op meniscusletsels. Een knieverdraaiing of een diepe hurkbeweging kan leiden tot een scheur van de meniscus. Sportletsels en ongevallen zijn de meest voorkomende oorzaken van meniscusletsel.

Symptomen

Echte meniscusscheuren kenmerken zich door slotklachten van de knie. Hierbij zit een stukje van de kapotte meniscus klem en lukt het niet om de knie volledig te strekken. Meestal is uw knie dan ook gezwollen. Meniscusletsel vaak voor in combinatie met kniebandletsel. Vooral knielen en hurken provoceren de klachten. De pijn bevindt zich meestal aan de binnen- of buitenkant van de knie.

Lichamelijk onderzoek

De orthopedisch chirurg controleert de kniefunctie, zwelling, stabiliteit van de kniebanden en beweeglijkheid van de meniscus. Kenmerkend voor het letsel is pijn of een klik aan de binnen- of buitenkant van de knie.

Diagnostiek

Om een diagnose te stellen maken we meestal röntgenfoto’s van de knie. De Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) heeft richtlijnen wanneer een MRI-scan van de knie verstandig is. De orthopedisch chirurg beoordeelt of dat in uw geval zinvol is. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een MRI-scan bij patiënten ouder dan 50 jaar maar beperkt betrouwbaar is voor meniscusafwijkingen. Door natuurlijke veroudering kan de meniscus kleine scheurtjes krijgen, zonder dat dit met de klachten te maken heeft.

Behandeling

De behandeling van meniscusletsel is afhankelijk van het soort letsel en van eventuele andere letsels van de knie. De 2 behandelmogelijkheden zijn conservatief (dat wil zeggen niet-operatief) of operatief.

Conservatief

Deze behandeling geldt voor een type meniscusscheur met kans op spontane genezing of bij beperkte klachten. Als de knie niet op slot springt, is een conservatief beleid mogelijk. In dit geval is het verstandig om hurkende activiteiten en sport te beperken voor een periode van 3 maanden. Fietsen is goed voor knie en u dat mag u gerust doen.

Operatief

Bij slotklachten of als een conservatieve behandeling niet werkt, kan een operatie noodzakelijk zijn. Dit gebeurt via een artroscopie, dat is een operatie door een kijker. De operatie vindt plaats in dagbehandeling. We kunnen de meniscus op 3 manieren behandelen, afhankelijk van het type scheur, uw leeftijd en de mate van doorbloeding van de meniscus. Behandelmogelijkheden zijn:

  1. aviveren/trephineren (bij een klein scheurtje, met behoud van de meniscus);
  2. partiële meniscectomie (verwijderen van het slechte stuk van de meniscus);
  3. meniscushechting (hierbij repareren we een meniscusscheur).

De behandeling moet op maat zijn. De orthopedisch chirurg bespreekt met u de voors en tegens van elk type behandeling.

Meer informatie over een gescheurde meniscus.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden