Kniebandletsel

De stevigheid van de knie is afhankelijk van kniebanden. Kniebanden worden onderverdeeld in kruisbanden en collateraalbanden (zijbanden van de knie). De collateraalbanden verzorgen de zijdelingse stevigheid van de knie bij bewegen, lopen en sportactiviteiten. Op deze pagina leest u informatie over letsels van de collateraalbanden van de knie.

Oorzaak

Een verdraaiing of directe klap tegen de zijkant van het been kan leiden tot een instabiliteit van de collateraalbanden. Afhankelijk van de richting van het letsel kunnen naast de collateraalbanden ook letsels ontstaan van de kruisbanden, meniscus of kraakbeen. Sportletsels en ongevallen zijn de meest voorkomende oorzaken van kniebandletsel.

Symptomen

De knie kan na het letsel blauwe plekken vertonen en dik worden. Letsel van de collateraalbanden uit zich door pijn en gevoel van instabiliteit aan de binnen- of buitenzijde van de knie.

Onderzoek

De orthopedisch chirurg controleert de stabiliteit van de kniebanden. Kenmerkend voor het letsel is een toename van de speling (instabiliteit) van de knie bij zijwaartse bewegingen. Er wordt specifiek gelet op de functie en stabiliteit van de knie, mogelijk aanvullende letsels van de knie en de stand van het been. Collateraalbandletsels kunnen gepaard gaan met beperkingen in het buigen en strekken van de knie, zwelling en pijnklachten met bewegen.

Röntgenfoto’s van de knie worden gemaakt om botbreuken uit te sluiten. Een MRI-scan kan worden gemaakt om aanvullende letsels van de knie te onderzoeken. De mate van instabiliteit kan echter níet met een MRI-scan worden beoordeeld. Dit gebeurt door de arts bij het lichamelijk onderzoek.

Behandeling

De behandeling van collateraalbandletsels is afhankelijk van het soort letsel en van eventuele aanvullende letsels van de knie. Er wordt onderscheid gemaakt tussen letsels van de binnenzijde van de knie (mediaal collateraalband) en buitenzijde van de knie (lateraal collateraalband).

Instabiliteit van de mediale (binnenste) collateraalband
Deze band geneest, mits het letsel binnen twee weken adequaat wordt herkend en behandeld. U krijgt dan een brace die de knie stabiliseert en ook buigen en strekken mogelijk maakt. U dient de brace 24 uur per dag te dragen voor 6 weken. Nadien krijgt u een oefenprogramma bij de fysiotherapeut voor herstel naar uw oude activiteiten.

Indien het letsel pas na een paar weken wordt herkend, geneest het niet meer vanzelf en kan er een blijvende instabiliteit ontstaan. Operaties van de mediale collateraalband zijn alleen noodzakelijk bij een ernstige blijvende instabiliteit.

Instabiliteit van de laterale (buitenste) collateraalband
Ook deze band geneest, mits de mate van instabiliteit beperkt is en het letsel binnen twee weken wordt behandeld. Dit betekent een strekspalk of gips gedurende 3 weken gevolgd door een periode van fysiotherapie. Operaties van de laterale collateraalband zijn alleen noodzakelijk bij een ernstige (blijvende) instabiliteit.

© 2023 Catharina Ziekenhuis - Alle rechten voorbehouden