Kniebandletsel

De stevigheid van de knie is afhankelijk van kniebanden. Kniebanden worden onderverdeeld in kruisbanden en collateraalbanden (zijbanden van de knie). De collateraalbanden verzorgen de zijdelingse stevigheid van de knie bij bewegen, lopen en sportactiviteiten. Op deze pagina leest u informatie over letsels van de collateraalbanden van de knie.

Oorzaak

Een verdraaiing of directe klap tegen de zijkant van het been kan leiden tot een instabiliteit van de collateraalbanden. Afhankelijk van de richting van het letsel kunnen naast de collateraalbanden ook letsels ontstaan van de kruisbanden, meniscus of kraakbeen. Sportletsels en ongevallen zijn de meest voorkomende oorzaken van kniebandletsel.

Symptomen

De knie kan na het letsel blauwe plekken vertonen en dik worden. Bij beschadigde collateraalbanden heeft u last van pijn en een gevoel van instabiliteit aan de binnen- of buitenkant van de knie.

Onderzoek

De orthopedisch chirurg controleert de stabiliteit van de kniebanden. Kenmerkend voor het letsel is een toename van de speling (instabiliteit) van de knie bij zijwaartse bewegingen. We letten specifiek op de functie en stabiliteit van de knie, mogelijk aanvullende letsels van de knie en de stand van het been. Als u collateraalbandletsel heeft, kunt u pijn hebben bij het bewegen en last van zwelling. Vaak kunt u de knie ook moeilijk buigen en strekken.

We maken röntgenfoto’s van de knie om botbreuken uit te sluiten. Een MRI-scan kan aanvullend letsel van de knie aan het licht brengen. De mate van instabiliteit kunnen we echter níet met een MRI-scan beoordelen. Dit gebeurt door de arts bij het lichamelijk onderzoek.

Behandeling

De behandeling van collateraalbandletsels is afhankelijk van het soort letsel en van eventuele aanvullende letsels van de knie. Er is onderscheid tussen letsels van de binnenkant van de knie (mediaal collateraalband) en buitenkant van de knie (lateraal collateraalband).

Instabiliteit van de mediale (binnenste) collateraalband

Deze band geneest als het letsel binnen twee weken adequaat wordt herkend en behandeld. U krijgt dan een brace die de knie stabiliseert en buigen en strekken mogelijk maakt. U moet de brace 6 weken lang 24 uur per dag dragen. Daarna krijgt u een oefenprogramma bij de fysiotherapeut voor herstel naar uw oude activiteiten.

Als het letsel pas na een paar weken wordt herkend, geneest het niet meer vanzelf en kan blijvende instabiliteit ontstaan. Operaties van de mediale collateraalband zijn alleen noodzakelijk bij een ernstige blijvende instabiliteit.

Instabiliteit van de laterale (buitenste) collateraalband

Ook deze band geneest, als de mate van instabiliteit beperkt is en het letsel binnen twee weken wordt behandeld. Behandeling bestaat uit een strekspalk of gips gedurende 3 weken. Daarna volgt een periode van fysiotherapie. Operaties van de laterale collateraalband zijn alleen noodzakelijk bij een ernstige (blijvende) instabiliteit.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden