Scheur in de rotatoren manchet (rotator cuff ruptuur)

Heeft u pijn in uw schouder? Kunt u uw arm niet meer goed optillen? Heeft u deze klachten na een val of een ander letsel? Mogelijk heeft u een scheur in de rotatorenmanchet (cuffruptuur).

Symptomen

  • pijn in de schouder, uitstralend naar de arm;
  • minder kracht;
  • moeite bij het optillen en draaien van de arm.

Oorzaken

  • slijtage
  • trauma

Behandelingen

Een operatie om de gescheurde rotatorenmanchet te repareren houdt meestal in dat de afgescheurde pees weer wordt vastgemaakt aan de kop van de bovenarm (humerus). Een gedééltelijke scheur van de rotatorenmanchet wordt meestal behandeld met het verwijderen van de rafels (debridement) of het sluiten van het defect met hechtingen in de pees zelf.

Redenen om een gescheurd rotatorenmanchet te repareren
Een operatie kan zinvol zijn als pijn de boventoon voert en niet-operatieve behandeling geen resultaat heeft gehad. Daarnaast kan, vooral bij jonge patiënten, het krachtsverlies in de schouder reden zijn om de gescheurde pees te hechten. Een volledig herstel van functie en kracht is echter nimmer gegarandeerd, vooral niet op oudere leeftijd. Of een operatie mogelijk en zinvol is, zal uw orthopedisch chirurg beoordelen aan de hand van het lichamelijk onderzoek en röntgen/MRI-onderzoek.

Meer informatie over een scheur in de rotatoren manchet (rotator cuff)

© 2023 Catharina Ziekenhuis - Alle rechten voorbehouden