Scheur in de rotatoren manchet (rotator cuff ruptuur)

Heeft u pijn in uw schouder? Kunt u uw arm niet meer goed optillen? Heeft u deze klachten na een val of een ander letsel? Misschien heeft u een scheur in de rotatorenmanchet (cuffruptuur).

Symptomen

  • pijn in de schouder, uitstralend naar de arm
  • minder kracht
  • moeite bij het optillen en draaien van de arm

Oorzaken

  • slijtage
  • trauma

Behandelingen

Conservatieve behandeling

Behandeling met rust, pijnstillers, fysiotherapie en eventueel een injectie met ontstekingsremmers vermindert vaak de klachten. Helpt dit niet voldoende, dan kunt u eventueel geopereerd worden.

Operatieve behandeling

Een operatie om de gescheurde rotatorenmanchet te repareren, houdt meestal in dat we de afgescheurde pees weer vastmaken aan de kop van de bovenarm (humerus). Een gedééltelijke scheur van de rotatorenmanchet behandelen we meestal met het verwijderen van de rafels (debridement) of het sluiten van het defect met hechtingen in de pees zelf.

Redenen voor een operatie
Een operatie kan zinvol zijn als pijn de boventoon voert en niet-operatieve behandeling geen resultaat had. Daarnaast kan, vooral bij jonge patiënten, het krachtsverlies in de schouder reden zijn om de gescheurde pees te hechten. Een volledig herstel van functie en kracht is helaas nooit te garanderen, vooral niet op oudere leeftijd. Of een operatie mogelijk en zinvol is, beoordeelt uw orthopedisch chirurg aan de hand van het lichamelijk onderzoek en röntgen-/MRI-onderzoek.

Meer informatie over een scheur in de rotatoren manchet (rotator cuff)


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden