Cuffherstel van de schouder

Een operatie om de gescheurde rotatorenmanchet (cuff-ruptuur) te repareren houdt meestal in dat de afgescheurde pees weer wordt vastgemaakt aan de kop van de bovenarm (humerus). Een gedééltelijke scheur van de rotatorenmanchet wordt meestal behandeld met het verwijderen van de rafels (debridement) of het sluiten van het defect met hechtingen in de pees zelf.

Een operatie kan zinvol zijn als pijn de boventoon voert en niet-operatieve behandeling geen resultaat heeft gehad. Daarnaast kan, vooral bij jonge patiënten, het krachtsverlies in de schouder reden zijn om de gescheurde pees te hechten. Een volledig herstel van functie en kracht is echter nimmer gegarandeerd, vooral niet op oudere leeftijd. Of een operatie mogelijk en zinvol is, zal uw orthopedisch chirurg beoordelen aan de hand van het lichamelijk onderzoek en röntgen/MRI-onderzoek.

De operatie

Er zijn verschillende technieken om een gescheurd rotatorenmanchet te repareren. Iedere techniek heeft zo zijn voor- en nadelen, terwijl ook niet bij iedere scheur alle technieken mogelijk zijn. Het uiteindelijke doel van de operatie (welke techniek dan ook) is het herstel van de gescheurde pees. De uiteindelijke keuze van techniek wordt bepaald door de ervaring van de orthopedisch chirurg, de grootte en localisatie van de scheur, de anatomie en de kwaliteit van de pees.

De drie meest gebruikte technieken zijn: traditionele open chirurgie (met één, wat grotere snee), de kijkoperatie ofwel artroscopie (met enkele kleine sneetjes) en een tussenvorm, namelijk de mini-open techniek.

Open chirurgische techniek
De traditionele open chirurgische techniek maakt een litteken van meerdere centimeters lang. Tijdens deze open chirurgische techniek kan de chirurg meteen eventuele botspieken verwijderen aan de onderzijde van het dak van de schouder (decompressie).

Gesloten chirurgische techniek (kijkoperatie of artroscopie)
Bij een kijkoperatie brengt de orthopedisch chirurg een kleine camera (artroscoop) in in de schouder. Deze camera projecteert een beeld op een televisiemonitor en de orthopedisch chirurg stuurt op geleide van dit beeld zijn precisie-instrumenten. Omdat de camera en de instrumenten heel klein zijn, zijn voor deze operatie slechts enkele kleine sneetjes van één centimeter nodig. Dat is dus aanzienlijk kleiner dan bij de open chirurgische techniek.

De kijkoperatie is het ideale middel om het schoudergewricht helemaal te controleren. Soms zijn er namelijk nog meer problemen in de schouder, behalve de gescheurde pees. Met een kijkoperatie kan dit worden opgespoord en meteen worden gerepareerd, indien mogelijk. Denk hierbij aan slijtage (artrose) van het gewrichtje tussen sleutelbeen en schouderblad (AC-gewricht), botspieken of andere scheuren (bijvoorbeeld van de bicepspees).

Mini-open chirurgische techniek
De mini-open chirurgische techniek is een tussenweg tussen de twee hierboven genoemde technieken. Het litteken is 3 tot 5 centimeter lang. Vaak wordt wel begonnen met een kijkoperatie, maar wordt de daadwerkelijke reparatie van de afgescheurde pees via een kleine snee gedaan, onder direct zicht (dus zonder monitor).

Meer informatie over een cuff-ruptuur


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden