Bloedprikken
Als we uw bloed moeten onderzoeken, vraagt uw behandelend arts een laboratoriumonderzoek aan. Op het aanvraagformulier staat welk(e) onderzoek(en) we moet(en) doen. Onze analisten onderzoeken uw bloed in ons laboratorium. Alleen de onderzoeken die op het formulier staan, voeren we uit.
Bezoekt u het laboratorium om urine, ontlasting of sperma in te leveren? Ga dan naar de pagina over urine, ontlasting, sperma inleveren.
Bloedprikken: hoe werkt het?
- U krijgt een verwijzing van uw zorgverlener voor bloedprikken.
- Maak online een afspraak via onze website. Dit kan niet telefonisch. Zorg dat het onderzoek vóór uw volgende afspraak met de zorgverlener is uitgevoerd.
- Vul uw gegevens in en ontvang een bevestiging via e-mail.
- Controleer vooraf of er voorbereiding nodig is, zoals ‘nuchter zijn’. Dit staat op het aanvraagformulier. Wilt u weten wat er op het formulier staat? Bekijk dan de leeswijzer.
- Neem mee naar het ziekenhuis:
- Aanvraagformulier laboratoriumonderzoek.
- Komt de verwijzing van uw huisarts? Dan krijgt u uw aanvraagformulier via Zorgdomein.
- Komt de verwijzing van een zorgverlener van het Catharina Ziekenhuis? Dan vindt u het aanvraagformulier voor laboratoriumonderzoek in MijnCatharina/Afspraken/Overig/Formulier afspraak lab.
- Bevestigingsmail van uw prikafspraak
- Geldig legitimatiebewijs (paspoort, ID of rijbewijs)
- Bij een verwijzing via de huisarts: formulier uit Zorgdomein
- Bij een verwijzing vanuit het ziekenhuis: formulier in MijnCatharina onder “Afspraken /Overig/Formulier afspraak Lab”
- Aanvraagformulier laboratoriumonderzoek.
- Heeft u meerdere verwijzingen? Neem ze allemaal mee.
- Meld u op de priklocatie bij poli bloedafname, route 430.
Op de priklocatie
- Bij binnenkomst trekt u een nummer bij de aanmeldzuil en kiest de juiste optie:
- Afspraak voor bloedprikken: scan de QR-code of voer uw geboortedatum in.
- Geen afspraak: kies voor
- routine bloedafname,
- bloedafname kinderen,
- cito-voorrang (dit staat bij u op het aanvraagformulier als uw arts hier uitdrukkelijk om gevraagd heeft)
- Wacht tot uw nummer op het scherm verschijnt en meld u met uw formulier, legitimatie en nummer bij de balie.
- Na registratie ontvangt u etiketten voor de bloedbuisjes.
- Wacht in de wachtruimte tot uw nummer opnieuw op het scherm verschijnt en ga naar de aangegeven kamer.
- Overhandig de etiketten aan de medewerker voor de bloedafname.
- In de afnamelocatie ziet u buisjes met verschillende kleuren doppen. Elke kleur geeft een ander type onderzoek aan. Onze medewerkers zien aan de codes op de etiketten welke kleur buisje ze moeten gebruiken
Uitslagen van uw bloedonderzoek
- Patienten die bij het Catharina Ziekenhuis zijn geregistreerd, vinden de uitslag terug in MijnCatharina. Let op! Op deze pagina kunnen uitslagen staan die nog niet met u besproken zijn. Klik op ‘Doorgaan’ als u deze uitslagen wilt bekijken. Klik op ‘Annuleren’ als u de uitslagen eerst met uw arts wilt bespreken.
- Uw (huis) arts bespreekt de uitslag met u tijdens het eerstvolgende consult.
Belangrijke Informatie
- Voor sommige onderzoeken is het belangrijk dat u een aantal uren van tevoren niets eet of drinkt. Dat geeft namelijk andere resultaten dan wanneer u wel iets eet of drinkt. Dit noemen we ‘nuchter zijn’. Als dit voor u geldt, vertelt de arts u dit van tevoren. In de praktijk houdt dit in dat u de avond voor het prikken vanaf 24.00 uur helemaal niets meer eten, drinken en roken, behalve een beetje water.
- Voor kinderen is bloed af laten nemen extra spannend. Daarom hebben we op de afdeling bloedafname een speciale kinderkamer. Na 17.00 uur helpen we alleen kinderen vanaf 9 jaar. Wilt u met een kind jonger dan 9 jaar komen, adviseren we een afspraak te maken tussen 08.00 en 17.00 uur.
Uw digitale verwijzing in MijnCatharina
In drie stappen naar het aanvraag formulier.
1) Log in op MijnCatharina
Klik op ‘Afspraken’. Ga bij “Overig’ naar ‘Formulier afspraak lab’
2) Hier ziet u het overzicht met aangevraagde labonderzoeken; Let op! Op de pagina ‘Formulier afspraak lab’ staat een kolom ‘Datum afspraak’.
- In sommige gevallen is de datum in de kolom ‘Datum afspraak’ een andere datum dan in de kolom ‘Datum van aanvraag’. Is dit bij u het geval? Maak dan rond de datum uit de kolom ‘Datum afspraak’ een afspraak bij het laboratorium voor het uitvoeren van het onderzoek.
3) Download het bestand op uw telefoon of neem een geprinte versie mee.
Na 17.00 uur bloedprikken? Op werkdagen tussen 08.00 en 17.00 uur kunt u zonder afspraak terecht. Na 17.00 uur altijd op afspraak.
Externe Prikposten
De organisatie ‘De Bloedafname’ verzorgt bloedafnames voor het Catharina Ziekenhuis, Diagnostiek voor U, Máxima Medisch Centrum (locaties Eindhoven en Veldhoven) en Trombosedienst Regio Eindhoven. U kunt daar ook een afspraak maken wanneer u buiten het Catharina Ziekenhuis geprikt wilt worden: www.debloedafname.nl. Let op: Wanneer u buiten het Catharina Ziekenhuis gaat prikken, dan heeft u altijd een aanvraagformulier op papier nodig. Deze kunt u eventueel zelf printen uit MijnCatharina
Voor meer informatie kunt u terecht bij de patiëntenfolders of veelgestelde vragen op de website.