Medische Microbiologie

Medische microbiologie

040 - 888 81 00

Route: 185

Medische microbiologie richt zich op de diagnose en behandeling van ziekten die veroorzaakt worden door schadelijke micro-organismen in het menselijk lichaam. Een arts-microbioloog is specialist op het gebied van infectieziekten.

Stichting PAMM is de dienstverlener in laboratoriumdiagnostiek in de regio Brabant-Zuidoost. PAMM richt zich op Pathologie en Medische Microbiologie en bestaat uit twee laboratoria. Het laboratorium voor Pathologie is gelegen in een vleugel van het Catharina Ziekenhuis, het laboratorium voor Medische Microbiologie is gevestigd op het terrein van het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven. Diagnostiek, consultatie, preventie, toegepast onderzoek en nascholing zijn kernactiviteiten van Stichting PAMM. PAMM werkt hiervoor intensief en structureel samen met de verschillende ziekenhuizen in de regio, 450 huisartsen, de GGD, zorginstellingen en verloskundigenpraktijken.

Medische microbiologie

Medische microbiologie richt zich op de diagnose en behandeling van ziekten die veroorzaakt worden door schadelijke micro-organismen in het menselijk lichaam. Een arts-microbioloog is specialist op het gebied van infectieziekten. Hij of zij weet alles van ziekteverwekkende micro-organismen die overdraagbaar zijn van mens op mens of van dier op mens. Een arts-microbioloog heeft geen ‘eigen’ patiënten maar ondersteunt de huisarts of specialist in de diagnose, behandeling en preventie van infectieziekten.

Daarnaast speelt de arts-microbioloog een grote rol in de preventie van infectieziekten. Dit gebeurt in samenspraak met de hygiënisten in het ziekenhuis en de GGD. Ook is de arts-microbioloog verantwoordelijk voor het laboratorium waar het onderzoek op infectieziekten plaatsvindt. Zijnof haar advies wordt ookingewonnen bij de luchtbehandeling of bouw van (nieuwe) specialistische ruimtes in het ziekenhuis.

Covid-19

Tijdens de corona-crisis spelen de medisch microbiologen en laboratoriummedewerkers van Stichting PAMM een grote rol. Honderdduizenden PCG-tests werden en worden bij PAMM geanalyseerd.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de website van Stichting PAMM.

Onze medewerkers


© 2023 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden