Active surveillance bij prostaatkanker

Wanneer prostaatkanker in een vroegtijdig stadium wordt ontdekt en langzaam groeit, kan gekozen worden voor active surveillance (ook wel actief volgen of waakzaam afwachten genoemd).

Uit de onderzoeken kan blijken dat de vorm van prostaatkanker die u heeft, misschien weinig agressief is. Dit komt niet alleen doordat prostaatkanker tegenwoordig vaak in een vroeg stadium wordt ontdekt, maar ook vaak langzaam groeit. In sommige gevallen groeit de prostaatkanker zelfs zo langzaam dat de verwachting is dat u gedurende de rest van uw leven geen klachten van de prostaatkanker krijgt. Op vaste tijdstippen wordt beoordeeld of er sprake is van een stabiele situatie of dat u met een behandeling moet beginnen.

Hierbij voeren we met regelmaat bepaalde controles uit:

  • PSA-gehalte
  • Prostaatonderzoek via van rectaal toucheren en soms biopten

Wanneer de situatie stabiel is, kan active surveillance worden vervolgd. Is er echter geen stabiele situatie, dan zal de uroloog u adviseren uw prostaatkanker te laten behandelen. De aanpak van active surveillance betekent dus niet altijd dat er geen behandeling zal volgen, maar dat deze, zo lang als dit verantwoord is, uitgesteld wordt.


© 2023 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden