Active surveillance bij prostaatkanker

Wanneer prostaatkanker in een vroegtijdig stadium wordt ontdekt en langzaam groeit, kan gekozen worden voor active surveillance (ook wel actief volgen of waakzaam afwachten genoemd).

Uit de onderzoeken kan blijken dat de vorm van prostaatkanker die u heeft, misschien weinig agressief is. Dit komt niet alleen doordat prostaatkanker tegenwoordig vaak in een vroeg stadium wordt ontdekt, maar ook veelal langzaam groeit. In sommige gevallen groeit de prostaatkanker zelfs zo langzaam dat de verwachting is dat u  gedurende de rest van uw leven geen klachten van de prostaatkanker krijgt. Op vaste tijdstippen wordt beoordeeld of er sprake is van een stabiele situatie of dat met een behandeling moet worden begonnen.

Hierbij worden met regelmaat bepaalde controles uitgevoerd:

  • PSA-gehalte
  • Prostaatonderzoek door middel van rectaal toucher en soms biopten

Wanneer sprake is van een stabiele situatie, dan kan active surveillance worden vervolgd. Is er echter geen stabiele situatie, dan zal de uroloog u adviseren uw prostaatkanker te laten behandelen. De aanpak van active surveillance betekent dus niet altijd dat er geen behandeling zal volgen, maar dat deze, zo lang als dit verantwoord is, uitgesteld zal worden.

© 2022 Catharina Ziekenhuis - Alle rechten voorbehouden