Bestraling van de long

Als u longkanker heeft, kan bestraling een onderdeel zijn van de behandeling. Deze bestralingsbehandeling krijgt u op de afdeling Radiotherapie. Uw medisch specialist (arts) is een radiotherapeut. Hier vindt u meer informatie over de uitwendige bestraling van longkanker en stereotactische bestralingen van longkanker.

Uitwendige bestraling van de long

Het eerste gesprek

Voor het gesprek met de radiotherapeut meldt u zich bij de balie van de afdeling Radiotherapie. Bij het eerste gesprek maakt u kennis met uw radiotherapeut.

Uw radiotherapeut bespreekt met u:

  • de behandelmogelijkheden 
  • het doel van de bestraling
  • het aantal bestralingen
  • het verloop van de bestraling
  • mogelijke bijwerkingen

Uw radiotherapeut wil ook tijdens uw behandeling weten hoe het met u gaat. Daarom spreekt u uw radiotherapeut regelmatig.

Na het gesprek krijgt u een voorbereidende CT-scan. Deze is nodig om een bestralingsplan te kunnen maken.

Voorlichtingsfilm Het eerste gesprek

Afspraken

Uw vervolgafspraken kunt u online inzien in MijnCatharina. Om u aan te melden bij de afdeling Radiotherapie heeft u een geldig legitimatiebewijs nodig.

De voorbereiding op de bestraling

Voordat u kunt beginnen met de bestraling, zijn er voorbereidingen nodig. Uw radiotherapeut vertelt u wat voor u van toepassing is.

  • Bepaling van het te bestralen gebied met de CT-scan.
  • Het bestralingsplan.

Het uitvoeren en controleren van de voorbereidingen en berekeningen kost tijd. Hierdoor begint de bestraling meestal een week na het maken van de CT-scan.

De CT- scan

We maken een CT-scan van het te bestralen gebied. De beelden van de CT-scan gebruiken we om een bestralingsplan te maken.

U komt voor het maken van de scan op een tafel te liggen. Tijdens de CT-scan en de bestraling moet u stil liggen. We zorgen er voor dat u zo ontspannen mogelijk ligt.

Bij de voorbereidingen doet u uw schoenen uit. U kunt slippers of pantoffels meenemen als u niet op sokken wilt lopen. Van de laborant hoort u welke kleding u moet uittrekken.

De CT-scan duurt ongeveer 15 minuten. Na de CT-scan kunt u naar huis.

Voorlichtingsfilm CT-scan

Het Bestralingsplan

De radiotherapeut, klinisch fysicus en laborant maken een bestralingsplan met de computer. Hiervoor gebruiken we de beelden van de CT-scan en eventueel de MRI-scan. In een bestralingsplan staat precies hoeveel bestralingsdosis er in het bestralingsgebied komt en hoe de straling verdeeld is in dit gebied. Het bestralingsplan gebruiken we elke dag waarop bestraling plaatsvindt.

Voorlichtingsfilm Het bestralingsplan

De Bestraling

Als we u gaan bestralen gebeurt er het volgende:

  • U gaat op de behandeltafel liggen.
  • De laboranten zorgen ervoor dat u precies hetzelfde ligt als op de CT-scan. Zij stellen nauwkeurig in en gebruiken hiervoor de gegevens van het bestralingsplan.
  • Daarna bent u alleen in de ruimte. We vragen u om stil te blijven liggen. De laboranten kunnen u zien en horen.
  • We maken een of meerdere scans om uw houding te controleren.
  • Daarna draaien we het toestel om u heen en beginnen we met de bestraling. U hoort dan alleen het geluid van het toestel. Verder merkt u niets van de bestraling. We kunnen de bestraling onderbreken (bijvoorbeeld bij een hoestbui).
  • Is de bestraling klaar? Dan stopt het toestel automatisch.
  • Alles bij elkaar duurt de behandeling per keer tussen de 10 en 25 minuten.

Door de bestraling wordt u niet radioactief. Op het moment dat het toestel stopt, is de straling verdwenen. Er is geen straling meer voor u en uw omgeving.

Voorlichtingsfilm De bestraling

Uitwendige stereotactische bestraling

Stereotaxie is een bestralingstechniek die we toepassen bij patiënten met één of meerdere longtumoren. Hierbij geven we in korte tijd een hoge bestralingsdosis. Dit is mogelijk als de tumor(en) in de long klein zijn en op een gunstige plaats in de long liggen. Uw radiotherapeut kan u hierover meer vertellen.

Voorlichtingsfilm 4D CT-scan  

Voorlichtingsfilm Stereotactische bestraling

Bijwerkingen

Door de radiotherapie kunnen bijwerkingen optreden, zowel tijdens de behandeling als daarna. Deze zijn onder andere afhankelijk van het bestralingsgebied en de hoogte van de bestralingsdosis. De bijwerkingen treden meestal niet direct op en kunnen per persoon verschillend zijn. Het is mogelijk dat u helemaal geen of slechts zeer weinig klachten krijgt. Bijwerkingen die voor kunnen komen zijn:


© 2025 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden