Alles over de behandeling van darmkanker

De behandeling van darmkanker kan twee doelen hebben: genezing of vermindering van klachten. Voor welke behandeling wordt gekozen hangt af van het stadium van de aandoening. Het Catharina Ziekenhuis is gespecialiseerd in dikkedarmkanker.

De behandeling van darmkanker in het kort:

  • De curatieve behandeling van dikkedarmkanker (gericht op genezen) bestaat meestal uit een operatie en eventueel aanvullende chemotherapie.
  • In een vroeg stadium darmkanker kan een endoscopische behandeling een operatie voorkomen.
  • Een HIPEC-behandeling vergroot de overlevingskans bij uitgezaaide darmkanker.
  • Darmkanker die te ver is uitgezaaid naar andere organen, is vaak niet meer te genezen.
  • Dan kan een palliatieve behandeling worden gestart, gericht op het verlengen van uw leven en vermindering van klachten.

Vroeg stadium darmkanker: endoscopische behandeling soms mogelijk

In een vroege fase zit de tumor binnen in de darmwand. Om die te verwijderen is een endoscopische behandeling soms mogelijk. Op die manier worden darmtumoren met een flexibele slang, een colonoscoop, via de anus verwijderd. De specialisten van het Catharina Ziekenhuis hebben de afgelopen jaren ruim 150 grote darmkankeroperaties weten te voorkomen door inzet van deze twee innovatieve endoscopische technieken:

  • ESD: Endoscopische Submucosale Dissectie
    Bij ESD wordt de darmtumor met een mesje van binnenuit ‘los gepeld’ van de onderliggende spierlaag. Het grote voordeel daarvan is dat de tumor in één stuk wordt verwijderd. Dat vergemakkelijkt het onderzoek van de tumor. Voor deze ingreep is het niet van belang hoe groot de tumor is, zolang hij niet in de spierlaag groeit.
  • eFTR: Endoscopische Full-thickness Resectie
    Bij een eFTR wordt niet alleen de tumor verwijderd maar ook de hele darmwand eronder. Deze techniek kan worden gebruikt bij tumoren tot 2 centimeter. Met een tang trekt de chirurg de darmtumor geleidelijk in een ‘cap’: een soort huls. Onder de tumor wordt vervolgens een klem aangebracht, waarna de tumor net boven de klem wordt doorgesneden. Het gaatje in de darm is daarmee al afgesloten. Het klemmetje dat achterblijft in de darm laat vanzelf los en gaat via de ontlasting mee naar buiten.

Na een endoscopische ingreep dezelfde dag naar huis

Een endoscopische behandeling is veel minder ingrijpend dan een reguliere operatie. Het is meestal een poliklinische behandeling. Dat betekent dat u dezelfde dag weer naar huis mag.

Niet-uitgezaaide darmkanker: (kijk)operatie, bestraling en chemotherapie

Is de darmkanker niet uitgezaaid naar ander plekken in het lichaam? Dan krijgt u een behandeling die erop is gericht om u te genezen (ook wel: curatieve behandeling). De standaardbehandeling bij niet-uitgezaaide darmkanker is een combinatie van chemotherapie en bestraling, gevolgd door een operatie. Het Catharina Ziekenhuis heeft daar bovenop nog enkele specialistische behandelingen, zoals de HIPEC-behandeling.

Als het kan tumor verwijderen met een kijkoperatie

Als het mogelijk is, verwijdert de specialist de tumor via een kijkoperatie. Dat heet ook wel een laporoscopie. Via enkele sneetjes in en rond de buik kan de arts het stuk darm met de tumor losmaken. Vervolgens haalt hij dat via een grotere snee uit uw buik.

Openbuikoperatie bij darmkanker

Soms is de tumor te groot of te slecht bereikbaar voor een kijkoperatie. In zo’n geval gaat de specialist over op een openbuikoperatie. Dat gebeurt ook als blijkt dat de tumor is vergroeid met een ander orgaan, zoals de baarmoeder, blaas of buikwand. Het aangetaste weefsel wordt dan verwijderd via een grotere snee in de buik.

Soms een stoma na de operatie aan darmkanker

Als de tumor is weggehaald, worden de stukken darm weer aan elkaar vastgemaakt. Als dat niet (goed) lukt, wordt er een stoma aangelegd. Een stoma is een kunstmatige opening die de darmen verbindt met de buitenwereld. Meestal wordt een stoma geplaatst in de dikke darm (colostoma) of de dunne darm (ileostoma).

Stoma: tijdelijk of blijvend

Een stoma kan tijdelijk zijn. Met behulp van een stoma kan de ontlasting dan het lichaam verlaten terwijl uw darmen de tijd hebben om te herstellen. Na een herstelperiode verwijdert de arts uw stoma. Het komt echter ook voor dat de darmen niet meer vastgemaakt kunnen worden aan de anus. In dat geval is een blijvende stoma nodig.

Uitwendige bestraling bij darmkanker

Bestraling kan een onderdeel zijn van de behandeling van darmkanker. Na een CT-scan maakt de arts een bestralingsplan, waarin de optimale manier van bestralen staat. U wordt bestraald met de IMRT (Intensity-Modulated Radiation Therapy)-techniek. Daarbij wordt één bestralingsbundel opgedeeld in meerdere kleine bundels die vanuit verschillende richtingen op het bestralingsgebied worden gericht. De intensiteit van deze bundels varieert. Door de precisie van deze behandeling krijgt het bestralingsgebied een hoge stralingsdosis en wordt het gezonde weefsel zoveel mogelijk gespaard.

Chemotherapie bij darmkanker

Met chemotherapie wordt de behandeling van kanker met medicijnen bedoeld. Chemotherapie is naast chirurgie en bestraling (ook wel: radiotherapie) één van de drie pijlers voor de behandeling van patiënten met kanker. U krijgt meestal een kuur van bijvoorbeeld een week, waarna enkele weken rust volgen. Dan wordt de kuur vaak herhaald.

Darmkanker uitgezaaid naar buikvlies: dan HIPEC-behandeling mogelijk

Kankerpatiënten met uitzaaiingen in het buikvlies hadden tot enkele jaren geleden geen kans meer op genezing. Dankzij de HIPEC-behandeling kunnen patiënten bij wie die buikvlieskanker de oorsprong vindt in de dikke darm toch nog worden behandeld. HIPEC staat voor Hypertherme Intraperitoneale Chemotherapie en is een combinatie van een operatie en chemotherapie.

HIPEC verwijdert onzichtbare kankercellen
Tijdens de HIPEC-procedure wordt verwarmde chemotherapie rondgepompt in de buikholte. Hiermee worden de mogelijk achtergebleven kwaadaardige cellen aangepakt. In het Catharina Kanker Instituut worden jaarlijks 80 patiënten met uitgezaaide darmkanker geopereerd. Daarmee is het Catharina Ziekenhuis het grootste HIPEC-centrum van Nederland.

Fitter operatie in en sneller herstel na darmkanker met ERAS
ERAS staat voor Enhanced Recovery After Surgery en is bedoeld om darmkankerpatiënten zo snel mogelijk weer op de been te helpen na een operatie. Dankzij ERAS liggen patiënten nog maar twee dagen in het ziekenhuis na de ingreep, in plaats van zes.

Uitgezaaide darmkanker: palliatieve behandeling

U kunt niet meer genezen van darmkanker als:

  • De kanker is uitgezaaid naar andere plekken in het lichaam. Meestal gebeurt dit in de longen, lever of het buikvlies.
  • De tumor vanuit de darm is doorgegroeid in andere organen.

Als u niet meer kunt genezen, zijn er soms nog palliatieve behandelingen mogelijk. Deze behandelingen zijn erop gericht om de ziekte af te remmen of klachten te verminderen. Samen met uw specialist kijkt u naar welke behandelingen in uw situatie zinvol of wenselijk zijn.

Bestraling bij uitgezaaide darmkanker

Met bestraling worden zoveel mogelijk kankercellen vernietigd. Soms wordt dit in de palliatieve fase ingezet om de tumor kleiner te maken. Zodat u bijvoorbeeld minder pijn heeft. Ook uitzaaiingen kunnen worden soms bestraald.

Chemotherapie bij uitgezaaide darmkanker

Chemotherapie kan helpen om de klachten te verminderen of de ziekte te remmen. Soms wordt chemotherapie gegeven in combinatie met doelgerichte therapie (of: targeted therapy) of met immuuntherapie.

Casemanager: vast aanspreekpunt tijdens uw behandeltraject

De diagnose kanker zet uw leven op zijn kop. Er komt veel op u af. Dat kan overweldigend zijn. Daarom krijgt u in het Catharina Ziekenhuis een casemanager toegewezen. Dit is een ervaren verpleegkundige die u tijdens uw hele behandeltraject begeleidt en ondersteunt. Zo heeft u een vast aanspreekpunt bij wie u terechtkunt met al uw vragen over uw behandeling.

Catharina Ziekenhuis: internationaal een autoriteit op gebied van darmkanker

Op het gebied van darmkanker speelt het Catharina Ziekenhuis nationaal en internationaal al meer dan twintig jaar een leidende rol. Het ziekenhuis is gespecialiseerd in vroege opsporing en behandeling van darmkanker. Meer dan de helft van de mensen met een complexe vorm van (endel)darmkanker wordt in het Catharina Kanker Instituut behandeld.

Onderzoeken vernieuwen en verbeteren zorg

Onderzoek draagt bij aan betere zorg en daarmee aan een gezondere samenleving. De MDL (maag, darm, lever)-specialisten in het Catharina Ziekenhuis zijn altijd bezig met het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek. Dat gebeurt meestal in samenwerking met vooraanstaande academisch partners, ziekenhuizen en andere onderzoeksinstituten. Op het gebied van wetenschappelijk onderzoek naar de behandeling van (endel)darmkanker zijn de relevantie onderzoeken momenteel INTERACT, PelvEx II, CAIRO 6, MEND-IT en OPAXX.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden