Catharina Obesitascentrum internationaal beloond voor beste zorg voor patiënten met overgewicht

Het Catharina Ziekenhuis is erkend als Centre of Excellence (COE) voor overgewicht. Het internationale keurmerk geeft aan dat in het ziekenhuis de beste zorg wordt verleend aan patiënten met overgewicht (obesitas). “Wij en onze patiënten zijn beloond voor het harde werken om obesitas te behandelen,” aldus dr. Simon Nienhuijs, één van de vijf chirurgen uit het Catharina Ziekenhuis die gespecialiseerd zijn in operaties voor overgewicht.

Verpleegkundig specialist Mohammed Saïd in gesprek met een patiënt Verpleegkundig specialist Mohammed Saïd in gesprek met een patiënt

De kwaliteit van zorg voor patiënten met overgewicht in het ziekenhuis is extern getoetst door een internationale audit van de EAC-BS, de European Accreditation Council for Bariatric Surgery. Het Catharina Ziekenhuis heeft als derde Nederlandse ziekenhuis dit keurmerk gekregen; een bevestiging dat het Catharina Obesitascentrum tot de top van Nederland behoort als het gaat om de behandeling van patiënten met obesitas.

Het predicaat Centre of Excellence wordt verleend aan het ziekenhuis zelf en aan de bariatrische chirurgen Frans Smulders, dr. Simon Nienhuijs en Jean-Paul de Zoete

Voldoen aan internationale eisen

De chirurgen van het Catharina Obesitascentum zijn trots op het behaalde resultaat. “Obesitas is een ziekte die wij serieus nemen”, aldus Nienhuijs . “Het ziekenhuis heeft enkele jaren geleden een speciaal centrum gebouwd voor patiënten met overgewicht. In dit centrum werken de bariatrische chirurgen nauw samen met psychologen, diëtistes, fysiotherapeuten, verpleegkundig specialisten en sinds een jaar ook met de plastische chirurgen.  De lijnen zijn dus kort, zodat de patiënt altijd kan rekenen op de juiste zorg op maat En onze inzet om de zorg voor deze kwetsbare groep te optimaliseren is nu beloond met dit keurmerk. Wij voldoen aan alle internationale eisen.”

Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven behoort tot de drie grootste ziekenhuizen van Nederland in aantal complexe operaties voor overgewicht. In het ziekenhuis worden, vanwege de aanwezige expertise, veel patiënten van buiten de regio en buiten de provincie geopereerd. Veel ziekenhuizen verwijzen complexe patiënten naar het Catharina Obesitascentrum.

Unieke aanpak

In het Catharina Ziekenhuis worden patiënten met obesitas vijf jaar gevolgd. De operatie is slechts een onderdeel van het hele behandelplan, dat erop is gericht om de kwaliteit van leven bij patiënten met ernstig overgewicht te verbeteren. Patiënten worden vooraf gescreend, volgen eventueel een voortraject bij een diëtist of psycholoog, worden geopereerd en hebben een uitgebreid – veelal individueel –  natraject. “Dat traject is succesvol,” aldus Nienhuijs. “Meer dan 90 procent komt na twee jaar nog altijd voor onderzoek en begeleiding op de polikliniek. Landelijk gezien zijn dat ijzersterke cijfers.”


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden