Catharina Ziekenhuis biedt kansen aan patiënten met trombose-arm

Jonge mensen met een trombose-arm of neurogeen Thoracic Outlet Syndroom (NTOS) krijgen in Nederland te vaak te horen dat ze uitbehandeld zijn. “Onterecht”, zeggen vaatchirurg prof. dr. Joep Teijink en neuroloog dr. Bart van Nuenen van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Meer dan twintig jaar geleden werd bij deze klachten een operatie, waarbij de eerste rib wordt verwijderd, nog relatief vaak uitgevoerd. Onduidelijkheid rond de diagnose, teleurstellende resultaten en de risico’s van deze operatie hebben ertoe geleid dat deze procedure nog zelden wordt uitgevoerd. “Een gemiste kans”, aldus Teijink, die inmiddels 2 eerste ribresecties per week uitvoert. “Op basis van de juiste indicatie biedt zo’n operatie jonge mensen een toekomst zonder klachten aan hun arm.”

“Voordat de operatie wordt overwogen is het van belang om de klachten goed in kaart te brengen”, zegt Van Nuenen. “Een operatie is namelijk niet altijd de beste behandeling. Soms volstaat goede, gerichte fysiotherapie. Ik heb inmiddels veel patiënten gezien die na jaren klachten de juiste behandeling kregen en weer klachtenvrij zijn. Dat wens ik meer patiënten toe.”

Thoracic Outlet Syndroom

Het Thoracic Outlet Syndroom (TOS) komt het meest voor bij mensen tussen de 25 en de 40 jaar oud. Vrouwen treft het vaker dan mannen. In 5% van de gevallen gaat het om klachten van de ader of slagader, de zogenoemde vasculaire TOS. In de overige 95% van de gevallen gaat het om klachten van een zenuw, de neurogene vorm van het syndroom, oftewel NTOS.

Eerste ribresectie Catharina Ziekenhuis

Arbeidsongeschikt

Mensen met een TOS raken door de klachten van de arm vaak arbeidsongeschikt. “Die ontvangen een uitkering, maar zouden juist weer dolgraag pijnvrij willen werken”, stelt Van Nuenen. De patiënten die hij in het Catharina Ziekenhuis ziet, komen uit heel Nederland en hebben vaak een lange lijdensweg achter de rug om te achterhalen waar de klachten vandaan komen. “De klachten bestaan bij een NTOS uit  pijnklachten in de nek-schouder-arm regio, hoofdpijn, krachtsverlies en gevoelsstoornissen (tintelingen). Vooral bij activiteiten of werkzaamheden waarbij de arm hooggehouden moet worden.”

In het Catharina Ziekenhuis is een TOS-zorgpad ontwikkeld om zo snel mogelijk de juiste diagnose te kunnen stellen met aansluitend de behandeling. Binnen het traject wordt op een gestructureerde en efficiënte manier door verschillende specialisten naar de klachten gekeken. Waar vasculaire aandoeningen vaak makkelijk te diagnosticeren zijn, is dit voor de neurologisch vorm een stuk moeilijker. Van Nuenen: “In eerste instantie moet elke andere neurologische oorzaak uitgesloten worden. Door onze structurele aanpak merken we soms dat eerder een diagnose over het hoofd is gezien en een daarop gerichte behandeling alsnog afdoende is.” Wanneer er geen duidelijke oorzaak is voor de klachten wordt de diagnose neurologisch TOS meer waarschijnlijk. “De eerste keus therapie bij die diagnose is fysiotherapie. Maar wanneer dit niet of niet voldoende werkt zijn patiënten gebaat bij een operatie.”

Weghalen eerste rib

Tijdens deze operatie wordt via een sneetje onder de oksel de eerste rib – en soms een halsrib – en de daaraan hechtende korte halsspieren verwijderd en de slagader, ader of zenuw uit zijn beknelling gehaald. De beknelling wordt meestal veroorzaakt door bandjes die vanaf de eerste rib of de longtop de hals in lopen en de zenuw beknellen. Teijink: “Tijdens zo’n operatie wissel je heel precies opereren af met brute kracht waarbij met een soort betonschaar de eerste rib aan voor- en achterzijde wordt doorgenomen, met in acht name van de daaroverheen verlopende vaatzenuwbundel. Specialistisch werk, niet zonder risico’s en met een kleine kans op ernstige complicaties.”

Patiënten die vermoeden dat ze het TOS-syndroom hebben, wordt geadviseerd om eerst contact op te nemen met de huisarts. De huisarts kan bij verdenking op TOS de patiënt doorsturen naar een ziekenhuis. Op de website van het ziekenhuis is een speciale pagina over deze aandoening beschikbaar.

Thoracic Outlet Syndroom (TOS)

 

Eerste ribresectie bij schoudergordel syndroom (TOS) / Catharina Hart- en vaatcentrum
Eerste ribresectie bij schoudergordel syndroom (TOS)


© 2023 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden