Thoracic Outlet Syndroom (TOS)

Catharina Hart- en Vaatcentrum
Bekijk de video

In het Catharina Ziekenhuis wordt de aandoening Thoracic Outlet Syndroom (TOS) gediagnosticeerd en behandeld in het TOS expertisecentrum. Hier is een multidisciplinair team actief dat zich specifiek bezighoudt met TOS-problematiek. Het TOS expertisecentrum is het enige centrum in Nederland met een specifiek, multidisciplinair zorgpad voor de behandeling van TOS.

Wat is het thoracic outlet syndroom?

Het thoracic outlet syndroom (TOS), ook wel het schoudergordelsyndroom genoemd, is een verzamelnaam voor aandoeningen die veroorzaakt worden door beknelling van de vaatzenuwbundel in het schoudergebied. Deze vaatzenuwbundel bestaat uit de arteria (slagader) en vena (ader) subclavia en de plexus brachialis (zenuwbundel). Als gevolg van het bekneld raken van deze vaatzenuwbundel ontstaan pijnklachten in de nek-, schouder- en arm.

Van den Biggelaar

Een inspanningstrombose in de arm ontstaat meestal bij relatief jonge mensen die veel boven hun macht hebben gewerkt. Het bloedvat dat tussen het sleutelbeen en de eerste (bovenste) rib ligt, raakt in de nauwe doorgang bekneld en loopt beschadiging op. Het bloed gaat daardoor trager stromen en er kan een stolsel ontstaan."

Van den Biggelaar past precies in dit profiel. Hij is jong (25), deed jaren fanatiek aan waterpolo en zijn klachten traden op toen hij zijn huis aan het verbouwen was en wekenlang boven zijn macht stond te schuren, schilderen en klussen.lees het verhaal

Verschillende vormen van TOS

Verschillende klachten kunnen optreden bij mensen met een TOS. Dit komt doordat  verschillende vormen (subtypen) van TOS bestaan:

  • Een neurogene variant (NTOS): Bij deze variant is voornamelijk de zenuwbundel bekneld en kunt u bijvoorbeeld last hebben van een tintelend gevoel, krachtsverlies en/of een doof en/of vermoeid gevoel van de arm/hand/vingers.
  • Een veneuze variant (VTOS): Bij deze variant is voornamelijk de ader bekneld. Klachten die bij deze variant voorkomen zijn onder andere zwelling, stuwing, blauw/paarsverkleuring, toegenomen venetekening en een zwaar gevoel van de arm/hand/vingers.
  • Een arteriële variant (ATOS): Deze variant, waarbij voornamelijk de slagader is bekneld, kan zorgen voor spierkrampen bij gebruik van de arm, een vermoeid en zwaar gevoel van de arm/hand/vingers, koude sensaties en/of bleke of gevlekte vingers. Ook bij deze vorm kunnen de klachten ontstaan of toenemen bij het heffen of gebruiken van de arm.

In 95% van de gevallen is de primaire oorzaak van neurogene aard (NTOS), in 4% VTOS en in 1% ATOS. Combinaties van deze drie subtypen zijn ook mogelijk.

Fenna Klapwijk

Als je aan topsport doet, wil je altijd het beste uit jezelf halen. En dat kan niet als je last hebt van een vorm van het Thoracic Outlet Syndroom."

Atlete Fenna Klapwijk (18) en oud-judoka Tim Rentzing (34) kunnen dankzij de behandeling in het TOS-expertisecentrum van het Catharina Hart- en Vaatcentrum weer pijnvrij sporten.lees het verhaal

Oorzaak van het thoracic outlet syndroom

Het thoracic outlet syndroom (TOS) wordt veroorzaakt door anatomische structuren die ervoor zorgen dat de vaatzenuwbundel in het schoudergebied bekneld raakt. De ruimte waar deze beknelling plaatsvindt, wordt de thoracic outlet genoemd. De thoracic outlet is een smalle ruimte waar de vaatzenuwbundel doorheen loopt. Deze ruimte wordt begrensd door de scalenuspoort (scalenus spieren), de eerste rib en de clavicula (het sleutelbeen) en de poort onder de pectoralis minor spier.

Afbeelding: Waar klemt het?

Bron: Schoudernetwerk Oostelijk Zuid Limburg, www.schoudernetozl.nl, 16 maart 2017

1 = Scalenus driehoek
2 = Costoclaviculaire ruimte
3 = Pectoralis minor ruimte

Bij mensen met TOS wordt, bij het heffen van de arm, deze ruimte smaller waardoor de vaatzenuwbundel bekneld raakt. De oorzaak hiervan is vaak een gevolg van irritatie die ontstaat door herhaaldelijke bewegingen met de arm, een doorgemaakt trauma of een toename van spiermassa. Dit komt vooral voor bij bepaalde beroepen (kapsters, schilders), mensen die bepaalde sporten veel uitoefenen (bijv. zwemmen, volleybal, handbal) en mensen die in het verleden een auto-ongeluk of trauma (harde val, ruk aan arm) hebben doorgemaakt.

De combinatie van aangeboren afwijkende anatomie met daarbij een trauma in het verleden kan bij ongeveer de helft van de TOS-patiënten als oorzaak voor het ontstaan van TOS worden aangewezen.

Geen enkel ander ziekenhuis in Nederland heeft net als wij een speciale poli waar mensen met klachten van het Thoracic Outlet Syndroom gezien worden door chirurg, neuroloog, pijnspecialist, fysiotherapeut, orthopeed en radioloog."

prof. dr. Joep Teijink Vaatchirurg 

TOS expertisecentrum

Voor alle vormen van TOS, wordt in het Catharina Ziekenhuis gewerkt met een multidisciplinair team. In dit TOS expertisecentrum zijn de afgelopen jaren veel mensen, met soms al jaren bestaande klachten, naar tevredenheid geholpen.

Het TOS expertisecentrum van het Catharina Ziekenhuis is het enige centrum in Nederland met een efficiënt uitgestippeld multidisciplinair zorgpad voor de behandeling van TOS. Een zorgpad geeft helderheid over de te doorlopen stappen in het zorgproces; het geeft precies aan welk traject een patiënt doorloopt en wie (welke zorgverlener) op welk moment acties onderneemt. Veel van onze patiënten komen van ver (zie onderstaande infographic), ons team probeert zoveel mogelijk onderzoeken op één dag te plannen.

Infographic: Waar komen onze patiënten vandaan? 

Verpleegkundig Specialist en Physician Assistant

Binnen het TOS expertisecentrum werken een verpleegkundig specialist en een physician assistant met specifieke kennis en opleiding op het gebied van TOS. Zowel de verpleegkundig specialist als de physician assistant zijn masteropgeleid in de zorg. Hierdoor zijn zij beide in staat om verpleegkundige en medische zorg te combineren. De coördinatie van het zorgpad, de voorbereiding van uw bezoek aan de TOS-poli, de eerste intake van patiënten, het beantwoorden van vragen (telefonisch of via mail) gebeurt door de verpleegkundig specialist of physician assistant, vanzelfsprekend in nauw overleg en waar nodig met ruggespraak van een van de TOS-specialisten.

Lisa Beerepoot

Ik ben in februari 2014 gevallen tijdens een voetbalwedstrijd en daarbij stond één van de spelers op mijn hand. Ik had van tevoren nooit bedacht dat dit zoveel ellende zou geven."

Lisa Beerepoot werd in juli 2016 door de vaatchirurgen van het Catharina Ziekenhuis behandeld met een ribresectielees het verhaal

Het TOS-team van het Catharina Ziekenhuis

Het TOS-team van het Catharina Ziekenhuis bestaat uit twee vaatchirurgen, twee neurologen, één orthopedisch chirurg met specifieke schouder expertise, vier anesthesist-pijngeneeskundigen, twee radiologen, één verpleegkundig specialist, één physician assistant en drie fysiotherapeuten met specifieke expertise op het gebied van TOS. In dit team werken zij samen om andere oorzaken voor uw klachten uit te sluiten en zo de diagnose TOS zo betrouwbaar mogelijk te kunnen stellen.

Alle patiënten die door ons worden gezien, worden besproken in een multidisciplinair overleg (MDO) waarbij alle specialismen van het TOS-team aanwezig zijn. In dit overleg maken de specialisten samen een voorstel voor het vervolg van de diagnostiek of behandeling. In samenspraak met u, de patiënt, wordt vervolgens besloten wat het verdere traject zal zijn.

De geschiedenis van TOS

De geschiedenis van TOS als medische diagnose begint in 1861, als op een regenachtige lentedag de 26 jarige Charlotte D. wordt opgenomen in het St. Bartholomew’s ziekenhuis in Londen met een pijnlijke, dove, koude linker arm.

Vragen/meer informatie

Heeft u na het lezen van bovenstaande informatie nog vragen over het ontstaan, de diagnose en/of de behandeling van TOS? Stuur dan een e-mail naar TOSexpert@catharinaziekenhuis.nl

Deel deze pagina

Reacties op deze aandoening (5)

plaats reactie

Danielle Hulsen

Hallo ik ben 1 okt 2019 geopereerd door professor J.Teijink in het Catharina Ziekenhuis aan NTos, 1ste ribresectie met neurolyse waardoor de zenuw weer vrij werd gelegd. Ik had sinds 2014, na een auto ongeluk waarbij een vrachtwagen achterop mijn auto reed, klachten in mijn nek schouder en uitstraling naar arm en hand tintelingen en hevige pijn in arm. En veel hoofdpijnklachten. Ik sliep slecht werd ’s nachts wakker van de pijn en kon dan niet meer in slaap komen. Allerlei onderzoeken en allerlei therapieën gehad. Niets hielp of maar van korte duur. Uiteindelijk op de pijnpoli terecht gekomen, daar hebben ze me ontzettend goed geholpen ze deden alles om me verlichting te geven ook deze behandeling werkte steeds korter en de klachten kwamen steeds sneller terug. Uiteindelijk door overleg fysio, pijnpoli en huisarts doorgestuurd naar de TOS-poli in Catharina Ziekenhuis. Daar kwam ik onder behandeling van professor J. Teijink. Allerlei onderzoeken gehad. En ik had vanaf het begin al meteen erg veel vertrouwen in deze arts. Na een proefblokkade bleek dat ik geopereerd kon worden , en was ik ook snel aan de beurt het kon voor mij niet snel genoeg zijn. Ik had er een heel goed gevoel over. Ik heb de eerste 3 weken na de operatie veel pijn gehad. Brandende en stekende pijn in mijn bovenarm. Dit had de arts van te voren ook uitgelegd dat je daar last van zou kunnen hebben omdat ze een zenuw in de oksel aan de kant moeten houden om de operatie te kunnen uitvoeren. Na de 3 weken ging het elke dag beter. En gaat het ontzettend goed de pijn en de tintelingen die ik voor de operatie had zijn helemaal weg. Ik kan weer heel de nacht doorslapen. Ik raad deze operatie bij deze chirurg zeker aan, hij is een vakman. Ik ben erg tevreden over het resultaat tot nu toe het is nu 7 weken geleden en het gaat elke dag beter.

Anouk Hultermans

Waardering

Ik ben Anouk Hultermans, ik ben 18 jaar en ben geopereerd aan het Thoracic Outlet Syndroom (TOS). Ik ben 3 maanden geleden geopereerd door Prof.J. Teijink in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Mijn verhaal wil ik graag delen zodat jongeren mensen zoals ik ook geholpen kunnen worden aan het Thoracic oulet syndroom. 4 jaar geleden toen ik 15 jaar oud was heb ik een busongeluk gehad. De bus waar ik in zat was omgevallen en heb hierdoor lange tijd aan mijn arm moeten hangen. Na het ongeluk kreeg ik een witte arm en blauwe vingers. Ik had iedere dag een tintelt gevoel in mijn vingers en een zwaar/slapend gevoel in mijn arm. In Nederland ben ik via de huisarts eerst naar de fysiotherapie gestuurd. Dit had al heel snel geen zin en de pijn werd erger. Ik ben naar het Elisabeth ziekenhuis in Tilburg doorverwezen. Hier ben ik vaak naar de Neuroloog gestuurd en zijn er vele onderzoeken uitgevoerd zonder uiteindelijke uitkomst. De chirurgen in het Elisabeth hadden het vermoeden dat mijn klachten van het Thoracic outlet syndroom konden zijn. Maar de chirurg wou mij niet opereren en ben hierdoor uitbehandeld en moest ik gaan leren leven met mijn pijn ik was toen 17 jaar oud. Ik heb in de tussentijd 2 jaar in het Leijpark revalidatie centrum in Tilburg gelopen om te leren omgaan met mijn pijn. Toen ik was uitbehandeld in het Elisabeth ziekenhuis kon ik zelf niet accepteren dat ik mijn hele leven lang met deze pijn moest rond lopen, dus ben ik zelf op internet gaan zoeken naar het Thoracic outlet syndroom. Ik heb vele verhalen van andere gelezen en de verhalen kwamen heel veel overeen met mijn klachten. Ik ben naar de huisarts gegaan en heb een second opinion aangevraagd. Bij de huisarts heb ik aangegeven dat ik naar het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven wou naar de TOS afdeling. De huisarts moest dit overleggen met de Neuroloog in het Elisabeth ziekenhuis en zeiden dat het een kleine kans was dat mijn klachten daar minder zouden worden. Na een paar weken mocht ik dan eindelijk naar het Catharina Ziekenhuis en zijn er enkele gesprekken en onderzoeken geweest. De onderzoeken en gesprekken plannen ze hier op een dag en zijn allemaal op dezelfde afdeling. Nadat de besprekingen in het ziekenhuis waren geweest wist ik binnen 2 maanden dat ik het Thoracic outlet syndroom had. Ik werd in een wachtrij gezet voor een operatie. In het ziekenhuis zijn heel goed alle risico´s besproken en kon je makkelijk contact hebben met het ziekenhuis voor nog enkele vragen. Ik ben nu 28 mei 2019 geopereerd mijn rechter bovenste rib hebben ze verwijderd, zodat de beknelling in mijn schouder zou gaan verdwijnen. Ze hebben de operatie uitgevoerd onder mijn oksel hierdoor zie je later niks van het litteken. Ik heb 2 dagen in het ziekenhuis gelegen en ben enorm geholpen door de zusters in het ziekenhuis. Ik ben nu 3 maanden verder na de operatie en heb mijn laatste controle gehad. Ik ben eindelijk na 4 jaar klachten vrij en kan eindelijk weer alles doen zonder overal bij na te denken en gewoon weer naar school/sporten en uitgaan. Het Catharina Ziekenhuis heeft mij enorm geholpen en ik ben Prof. J. Teijink ontzettend dankbaar voor alle goede zorgen de afgelopen maanden.

Rafal Bechtold

Waardering

Ik ben Rafal (27 jaar) en werd 5 jaar geleden na een avondje bowlen de volgende dag wakker met een dropping hand. Ik heb deze hand 6 maanden niet kunnen bewegen. In die tijd neurologische onderzoeken gehad en naderhand fysiotherapie en mensendieck; dat laatste hielp tijdelijk. Ik had zoveel zenuwpijn dat ik nachten wakker lag of door de kamer liep te ijsberen. Op zekere dag las ik op internet over eerste ribresecties in het Catharina Ziekenhuis. Na diverse onderzoeken bleek ik in aanmerking te komen voor deze operatie. Op 4 juni jl. was het zover en werd mijn eerste rib operatief verwijderd door dr. Teijink en werd mijn beknelde zenuw vrijgelegd. Natuurlijk had ik wondpijn maar nu na 3 maanden rustig aandoen kan ik tot mijn grote blijdschap zeggen dat de pijn waar ik jarenlang mee liep is verdwenen. Hopelijk kan ik over ongeveer een jaar mijn werkzaamheden weer verrichten en is de beweeglijkheid van mijn arm terug. Ik ben dr. Teijink en zijn team ongelooflijk dankbaar!! Nogmaals HEEL ERG BEDANKT!!!!

JCWJ van Munster

Ben in mei bij prof. dr. Teijink geweest omdat ik erg veel last heb van mijn schouder. Was daar de hele dag voor allerlei onderzoeken en alle afspraken waren op de zelfde dag. Ben erg tevreden over de manier waarop dat gaat. Moet nog een keer terug voor een proefblokkade en daarna wordt besloten wat er verder gaat gebeuren en dat horen we ook gelijk dezelfde dag. Vindt het erg prettig dat je niet iedere keer op en neer hoef te rijden.

Tim Rentzing

Waardering

Hallo, Ik ben Tim Rentzing 33 jaar en voormalig wedstrijd Judoka van "Stichting Top Judo Nijmegen". Vier jaar geleden kreeg ik tijdens een training te maken met een behoorlijke nek blessure (die tot voor de operatie nooit helemaal weg is gegaan). Afgelopen juni (inmiddels gestopt met judo) was ik bij onze nieuwbouw woning al enkele maanden intensief aan het klussen en na het plaatsen van schuttingspalen kreeg ik binnen 1 week na de werkzaamheden last van allemaal opgezette aderen bij mijn borst en schouder en werd mijn linker arm geleidelijk aan dikker. Als gevolg ben ik in juli vanuit het "CWZ Nijmegen" met een trombose arm doorverwezen naar het "Catherina Ziekenhuis" te Eindhoven. Hier aangekomen had ik een gesprek met prof. dr. Joep Teijink, hij vertelde in een kort en duidelijk verhaal over mijn V-TOS aandoening. Ik moest eerst een trombolyse ondergaan en daarna zou hij een 1ste ribresectie uitvoeren om mijn ader meer ruimte te geven. Ik ben binnen 4 dagen behandeld: di 4 & wo 5 juli trombolyse (gedotterd), ma 10 juli eerste ribresectie en di middag 11 juli mocht ik weer naar huis. Dr. Teijink heeft tijdens mijn operatie de spier niet hoeven doorsnijden om bij de 1ste rib te komen en mede hierdoor had ik vermoedelijk een sneller herstel en nauwelijks pijnklachten. Eind augustus 2017 bleek uit het duplexonderzoek dat ik weer helemaal genezen was en heb inmiddels ook geen enkele klacht meer. Ik ben dr. Teijink en zijn team voor altijd dankbaar! Met vriendelijke Groet, Tim Rentzing

Plaats ook uw reactie

Aanhef

Indien u bij ons bent behandeld, hoe waardeert u onze zorg?

Waardering