Catharina Ziekenhuis pakt pijn en angst bij patiënten aan met VR-brillen

Het Catharina Ziekenhuis is samen met SyncVR Medical met een grootschalige proef gestart waarbij patiënten tijdens hun behandeling een virtual reality (VR) bril kunnen dragen. In totaal gaan drie afdelingen aan de slag met de brillen in de pilot; dialyse afdeling, pijnpoli en de afdeling Radiologie. Het Catharina Ziekenhuis is het eerste ziekenhuis dat de virtual reality technologie op meerdere afdelingen tegelijk gaat inzetten en evalueren.

Het Catharina Ziekenhuis is met een grootschalige proef gestart waarbij patiënten tijdens hun behandeling een virtual reality (VR) bril kunnen dragen.

Vanwege de groeiende mogelijkheden met VR-brillen wordt er in de medische wereld steeds meer gebruik gemaakt van virtual reality brillen. “Het doel is om het welzijn van patiënten te verbeteren tijdens behandelingen die gepaard gaan met angst en pijn. Dialysepatiënten moeten vaak drie keer per week dialyseren. Daarvoor worden ze ‘aangeprikt’. Dat aanprikken wordt vaak als zeer vervelend ervaren, patiënten zijn daar erg angstig voor”, legt Josine Kamerling, teamleider Nierziekten uit.

Groot effect

Voor iedere afdeling die meedoet aan de proef zijn programma’s op maat voorbereid; van ontspanningsoefeningen in een sprookjesbos tot een wandeltour door een historische binnenstad. Dialyse patiënt Emmie Verhoef (59) uit Gemert testte vandaag als eerste de bril. “Ik ben zo blij, ik was totaal afgeleid. Ik voelde wel dat ze bezig waren met mijn arm, maar mijn angst was helemaal weg. Ik had nergens last van, terwijl ik normaal wel eens flauwval. Ik had nooit verwacht dat het effect zo groot zou zijn, ik was even in een heel andere wereld. De beelden waren prachtig!”, vertelt Emmie enthousiast. 

Wetenschappelijk onderzoek

De positieve effecten van virtual reality worden onderschreven door wetenschappelijk onderzoek en ervaringen van patiënten. “Ik ben ontzettend trots dat we dit onze patiënten aan kunnen bieden. Onderzoeken hebben aangetoond dat patiënten door virtual reality minder angst en pijn ervaren en ik ben er van overtuigd dat dit ook écht zo is. Het is fantastisch om te zien dat Emmie helemaal niet meer bezig was met het aanprikken. Dat maakt het aanprikken voor onze verpleegkundigen ook makkelijker als de patiënt rustig is”, aldus Kamerling.

Implementatie verbeteren

Patiënten die meedoen aan de proef in het Catharina Ziekenhuis, krijgen na afloop van hun VR-ervaring een vragenlijst. Alle uitkomsten worden verwerkt om de implementatie van de VR-brillen verder te verbeteren. “Ik hoop dat we uiteindelijk virtual reality voor nog meer patiënten in het Catharina Ziekenhuis in kunnen zetten om hen de positieve effecten te laten ervaren”, benadrukt Kamerling.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden