Cryoablatie nieuwe techniek voor nierkanker in Catharina Ziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis is als eerste ziekenhuis in deze regio gestart met een nieuwe behandeling voor niertumoren. “Deze techniek, cryoablatie, heeft een zeer hoog succespercentage en kan voor een bepaalde groep patiënten chirurgisch ingrijpen voorkomen”, legt interventieradioloog Lonneke Yo uit. De urologen en de radiologen van het Catharina Ziekenhuis trekken bij deze behandeling samen op. Een  cryoablatie wordt alleen uitgevoerd in een aantal gespecialiseerde centra in Nederland.

Bij cryoablatie wordt de tumor letterlijk van binnenuit bevroren. De tumorcellen sterven af door bevriezing, waarna het lichaam de afgestorven cellen zelf opruimt. Uroloog dr. Wout Scheepens: “De behandeling is geschikt voor niertumoren kleiner dan 4 centimeter waarbij een ander soort operatie niet mogelijk is omdat een operatie bijvoorbeeld een te zware ingreep is. Naast mensen met nierkanker kunnen ook patiënten met nierfalen hiervoor in aanmerking komen.”

Scans

Tijdens de behandeling brengt de interventieradioloog samen met de uroloog een dunne naald(en) in de tumor in onder geleide van scans. “We doen dit op onze hybride operatiekamer, een state-of-the-art kamer met de allernieuwste beeldtechnieken. Hierdoor kunnen we de naald(en) zeer nauwkeurig plaatsen. Als de naald op de juiste plek zit, starten we het bevriezingsproces. De tumor in de nier wordt twee keer gekoeld tot -40 graden en sterft af. Je kunt de techniek een beetje vergelijken met het bevriezen van wratjes”, aldus Yo.

Vriendelijke behandeling

Door deze nieuwe techniek in het Catharina Ziekenhuis hoeven patiënten niet meer doorverwezen te worden naar een ander ziekenhuis ver buiten de regio. Scheepens: “Er is een aantal gespecialiseerde centra in Nederland, waarvan wij er nu een zijn. Wij zijn ontzettend blij dat we onze patiënten deze minimaal invasieve techniek nu ook kunnen aanbieden. We hoeven geen incisie in de buik te maken waardoor de kans op infecties minimaal is.”


© 2023 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden