Klaar met de kilo’s

Brigitte Brands uit Best is een jaar lang door een cameraploeg gevolgd voor de 8-delige serie Klaar met de Kilo’s. Al haar afspraken in het Catharina Obesitas Centrum zijn vastgelegd, zodat er een duidelijk en eerlijk beeld is ontstaan over de zorg die in het centrum wordt geleverd. Haar strijd tegen haar overgewicht is online terug te kijken in de 8-delige videoserie.

Brigitte is gefilmd tijdens de intake, het gesprek met de psycholoog, de fysiotherapeut en de diëtiste. De camera was er ook vlak voor, tijdens en na haar operatie. De psychische problemen, de lichamelijke ongemakken en de spanning voor de operatie, niets blijft onbesproken.

Brigitte en het ziekenhuis willen zo een eerlijk beeld geven van de behandeling.

Alle afleveringen


Bekijk aflevering 1. De introductie

Bij de introductie is het belangrijk dat je eerlijke en begrijpelijke informatie geeft. Bewustwording van het probleem en aanvaarding van het probleem als een chronische ziekte zijn belangrijke eerste stappen voor een geslaagd vijfjarig-traject.


Bekijk aflevering 2. De screening

Met een goed inzicht in uw eet- en leefpatroon tijdens de screening, kunnen wij u verder helpen. Tijdens de screening krijgt u een goede indruk van het obesitascentrum. U spreekt alle betrokken specialisten.Bekijk aflevering 3. De commitment group en introductie BePatient

Een psychologisch voortraject binnen het obesitascentrum is een kortdurend traject, aangeboden in een groep of individueel, waarin de patiënt wordt voorbereid op de benodigde gedragsveranderingen wat betreft leefstijl en handvatten krijgt aangereikt om tot deze gedragsverandering te komen. Dit gebeurt binnen een commitment groep. In het Catharina Obesitas Centrum wordt ook gewerkt met E-Health; de speciale internetomgeving BePatient staat voor u klaar om u te helpen.


Bekijk aflevering 4. Multidisciplinair overleg (MDO)

Na de screening en de bijeenkomst van de commitment groep volgt een multidisciplinaire overleg (MDO). Tijdens het MDO wordt uitgebreid stil gestaan bij uw gezondheidssituatie en stellen alle betrokken specialisten een gezamenlijk behandelplan op. De chirurg zal het behandelplan met u communiceren.


Bekijk aflevering 5. Voorbereiding op de operatie

Voordat u wordt geopereerd, wordt op de polikliniek pre-operatieve screening, kortweg PPOS, uw gezondheidssituatie in kaart gebracht. Soms is aanvullend onderzoek nodig, zoals bloeduitslagen, ECG of consult naar een andere specialist. Op de Ppos wordt de operatiedag besproken en wordt uitleg gegeven over de narcose.


Bekijk aflevering 6. De operatie

In deze video laten we zien hoe een opname en daaropvolgende operatie er uitziet. Weten hoe zo’n dag verloopt, hoeveel zorgverleners erbij betrokken zijn en hoe zo’n operatiekamer er van binnen uitziet, geeft veel mensen vooraf rust. Ook is te zien hoe de zorg er na de ingreep op een afdeling zoals Kort Verblijf er uit ziet en hoe het ontslagproces verloopt.


Bekijk aflevering 7. Eerste controle na de operatie

De eerste controle na de operatie: ongeveer 4 weken na de operatie vinden de eerste controles in het obesitas centrum plaatst. De diëtist bespreekt het belang van de juiste voeding en de juiste manier van eten. De verpleegkundige bekijkt het medische stuk.


Bekijk aflevering 8. Drie maanden controle

Om zo veel mogelijk resultaat te halen uit de operatie, is het belangrijk dat ook de leefstijl met betrekking tot bewegen wordt aangepast. Tijdens de afspraken bij onder meer de fysiotherapeut worden de algemeen geldende beweegnormen besproken en wordt er specifiek advies gegeven ten aanzien van het ontwikkelen van een gezonde beweegstijl. Daarnaast wordt er ook een aantal testen uitgevoerd om de spierkracht en conditie in kaart te brengen en te evalueren. Door deze testen is er een beter zicht op de gemaakte vorderingen en kan er, indien nodig, sturing/advies worden gegeven.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden