Geboorte van vijftien nieuwe kraamsuites

Het Catharina Ziekenhuis maakt de geboorte van vijftien nieuwe kraamsuites bekend. Drie zwangere vrouwen knipten hiervoor vanavond geen navelstreng maar een lint door. Met deze handeling is de complete metamorfose van de afdeling Verloskunde met vijftien kraamsuites een feit.

Bekijk de feestelijke opening van de kraamsuites door Yousra, Ninke en Ramona

Opening kraamsuites Catharina Ziekenhuis

Opening kraamsuites Catharina Ziekenhuis

De vijftien ruime, sfeervolle kraamsuites zijn van alle gemakken voorzien en hebben faciliteiten zoals flatscreen TV, living colors, kluisje, koelkast, telefoon en internet. Drie suites hebben een bevalbad. “Bevallen blijft een bijzondere gebeurtenis, elke keer weer”, aldus gynaecoloog dr. Simone Kuppens. “Voor een goede bevalling en een goed herstel is het belangrijk dat de vrouw zich op haar gemak voelt. Na de bevalling blijven moeder en kind dan ook altijd bij elkaar en de partner mag blijven slapen. Je ziet dat die kleine aanpassingen positieve gevolgen hebben voor een sneller herstel van moeder en kind.” Bij de renovatie waren eerstelijns verloskundigen betrokken om in het ontwerp en de uitvoering de wensen en behoeften van aanstaande ouders mee te nemen.

Nieuwe verloskamers in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven

Persoonlijke begeleiding

Het Catharina Ziekenhuis werkt volgens het principe van ‘Active Management of Labour’  (dr. Michael  Robson, The National Maternity Hospital, Dublin, Ierland) en streeft ernaar om vanaf het moment dat de vrouw aan het bevallen is, 1-op-1-begeleiding te geven en de zwangere binnen 12 uur te laten bevallen. Vanaf het eerste moment krijgen de vrouw en haar partner continu begeleiding van een verpleegkundige, verloskundige of arts. De professional  zorgt ervoor dat de bevalling zo goed en vlot mogelijk verloopt met zo weinig mogelijk stress. Eerstelijns verloskundigen brachten in dat onder patiënten veel waardering is voor deze persoonlijke manier van begeleiding.


Pijnstilling

Daarnaast is er in het Catharina Ziekenhuis veel aandacht voor pijnstilling op maat. Elke vrouw ervaart de pijn tijdens een bevalling anders en de duur en de ernst van de pijn wisselen tijdens een bevalling. Er zijn diverse manieren beschikbaar om tijdens de bevalling de pijn te bestrijden. Anesthesiologen gespecialiseerd in pijnstilling zijn onderdeel van het verlosteam.


CenteringPregnancy

Maar er is meer nieuws te melden. Zo is het Catharina Ziekenhuis gestart met CenteringPregnancy. Dit is een vernieuwde vorm van prenatale zorg, waarbij vrouwen in totaal 10 groepscontroles krijgen van twee uur. Onderzoek wijst uit dat groepsbijeenkomsten bijdragen aan meer vertrouwen in jezelf, je zwangerschap, je bevalling en je rol als moeder. Het Catharina Ziekenhuis doet CenteringPregnancy samen met eerstelijns verloskundigenpraktijken, de kraamzorg en de jeugdgezondheidszorg. Na een eerste individuele controle bij de verloskundige wordt de vrouw ingedeeld in een groep van 10 tot 12 vrouwen die ongeveer net zo ver zijn in hun zwangerschap. De eerstelijns verloskundige en de tweedelijns verloskundige zijn onderdeel van de groep. De groepsgesprekken gebeuren op een interactieve manier, zodat er veel tijd en ruimte is om ervaringen uit te wisselen. De bijeenkomsten CenteringPregnancy vinden plaats op de polikliniek Gynaecologie & Verloskunde op maandagavonden van 18.00 tot 20.00 uur en op woensdagochtend van 09.30 tot 11.30 uur. Er zijn geen extra kosten aan verbonden. Alle zwangere vrouwen zijn welkom.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden