Schildklieraandoeningen in de spotlight

Speciale aandacht vandaag in het Catharina Ziekenhuis voor schildklieraandoeningen. De Schildklier Organisatie Nederland (SON) heeft in het kader van de ‘Week van de Schildklier’ een informatiestand opgesteld in het ziekenhuis. Ervaringsdeskundigen en vrijwilligers staan klaar om patiënten en bezoekers informatie te geven en vragen te beantwoorden.

De internisten, chirurgen en verpleegkundigen van het Catharina Ziekenhuis hebben veel ervaring met schildklieraandoeningen. De internisten zijn gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van schildklierziekten. Bij een te snel werkende schildklier of een vergrote schildklier is vaak een behandeling met radioactief jodium mogelijk. Deze behandeling wordt in het Catharina Ziekenhuis gegeven.

Samen met de omliggende ziekenhuizen heeft het Catharina Ziekenhuis een uniek expertisecentrum opgezet voor schildklierkanker. Wekelijks worden in een regionale videobespreking alle patiënten met schildklierafwijkingen die mogelijk kanker hebben, besproken. Daarnaast zijn de specialisten heel actief in het Oncologisch Netwerk Zuidoost-Nederland (ONCOZON). Oncoloog-chirurg dr. Grard Nieuwenhuijzen: “Door deze besprekingen en uitwisseling van kennis tussen ziekenhuizen, krijgen patiënten in onze regio altijd de beste behandeling volgens de nieuwste inzichten.”

Schildklierkanker

Patiënten met schildklierkanker kunnen voor alle mogelijke behandelingen terecht in het Catharina Ziekenhuis. Per jaar verrichten twee ervaren oncoloog-chirurgen 90 complexe schildklieroperaties. “Omliggende ziekenhuizen verwijzen patiënten met een sterke verdenking op schildklierkanker dan ook door naar het Catharina Kanker Instituut voor of de operatie of radio-actief jodiumtherapie.” Als enige ziekenhuis in de regio beschikt het Catharina Ziekenhuis over een speciale verpleegafdeling waar patiënten met schildklierkanker die radio-actief jodiumtherapie moeten ondergaan, behandeld worden. “Patiënten moeten dan een capsule met radio-actief jodium slikken. Daarna moeten ze enkele dagen afgezonderd in speciale kamers in het ziekenhuis verblijven”, aldus Nieuwenhuijzen.

De meest voorkomende vormen – 85 procent van alle gevallen – van schildklierkanker zijn het papillair schildkliercarcinoom en het folliculair schildkliercarcinoom. Deze zijn goed te behandelen met over het algemeen een heel grote kans op genezing.

Schildklier

De schildklier is een belangrijk orgaan voor stofwisselingsprocessen en groei. Het niet goed functioneren van de schildklier zorgt voor onder meer vermoeidheidsklachten, concentratiestoornissen, gewichtstoename of gewichtsafname. Bijna één miljoen mensen in Nederland hebben een schildklieraandoening. Zij moeten vaak levenslang medicijnen slikken. 

De vrijwilligers van de SON die op vrijdag 19 mei van 10.00 uur tot 15.00 uur in het ziekenhuis aanwezig zijn, willen aan patiënten en bezoekers handvaten geven die kunnen bijdragen aan een betere kwaliteit van leven voor mensen met een schildklieraandoening.

Deel deze pagina

Nieuwsoverzicht Catharina Ziekenhuis