Schildwachtklieronderzoek

Borstkanker verspreidt zich doorgaans het eerst naar de lymfeklieren in de oksel, ofwel de okselklieren. Vanuit deze klieren kan borstkanker zich verder in het lichaam uitzaaien.

Bij een operatie voor borstkanker werden tot nog niet zo heel lang geleden behalve de tumor, ook standaard de lymfeklieren uit de oksel verwijderd (okselkliertoilet). Achteraf bleek dat het weghalen van de lymfeklieren, vaak een overbodige ingreep was. Daarom is gezocht naar een methode om het onnodig verwijderen van de okselklieren te voorkomen. Wel is het belangrijk om toch dezelfde informatie te verkrijgen over de aan- of afwezigheid van uitzaaiingen hierin. Dit kan met behulp van het schildwachtklieronderzoek.

Om de schildwachtklier op te sporen, wordt een kleine hoeveelheid van een radioactieve stof met twee injecties ingespoten, rondom het gezwel of de plaats waar het gezwel heeft gezeten. Deze vloeistof stroomt van het gezwel door het lymfevat naar de schildwachtklier. Na verloop van enige tijd worden röntgenfoto’s gemaakt (dit duurt ongeveer 15 minuten), waarop te zien is in welk gebied de schildwachtklier moet worden gezocht. Meestal is dit in de oksel, soms naast het borstbeen. Dat er een klier zichtbaar wordt, betekent niet dat er ook een uitzaaiing in de klier zit. De schildwachtklier moet immers nog onderzocht worden. Dit onderzoek gebeurt meestal de middag vóór of soms op de ochtend van de operatie, op de afdeling Nucleaire Geneeskunde.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden