‘Op een terras ben ik niet meer bang dat ik door de stoel zak’

Het is alweer meer dan een half jaar geleden dat de tv-serie Dik Tevreden – waarin vier patiënten van het Catharina Obesitascentrum werden gevolgd – eindigde. Kijkers van de Omroep Brabant-serie werden in negen afleveringen meegenomen in het leven van Janneke, Lucia, Ton en John. Maar hoe zou het nu met ze zijn? In deel 2: Janneke van Tilburg uit Helmond.

Van Janneke van Tilburg wisten we al dat de behandeling (ze onderging onder andere een gastric sleeve operatie) aan was geslagen. ‘Janneke van Tilburg viel 50 kilo af’, kopte de Catharina – het relatiemagazine van het Catharina Ziekenhuis – eind vorig jaar. De foto die erbij stond vertelde alles: de Helmondse had voor de fotoshoot haar oude broek weer eens aangetrokken, maar stond nu met twee benen in één broekspijp.

Is het haar gelukt dat gewichtsverlies vast te houden? Nee, blijkt uit navraag bij Janneke zelf. Ze blijkt namelijk nog meer te zijn afgevallen…

Video is geblokkeerd.Bron: Omroep Brabant

Mooi gewicht

“Ik ben 60 kilo kwijt”, zegt Van Tilburg enthousiast. Ik weeg nu 72,5. Daar heb ik mezelf echt mee verbaasd. Tachtig kilo was mijn streefgewicht, maar daarvan zeiden artsen in het ziekenhuis al dat dit een beetje ambitieus was. Maar nadat ik tóch mijn doel had bereikt bleef ik afvallen. Gelukkig ben ik nu al drie maanden stabiel. Ik vind het ook wel best zo. Dit is een mooi gewicht.”

Wat zeker heeft bijgedragen aan dit mooie resultaat is het sporten in de beweegtuin bij haar in de buurt, iets dat Van Tilburg in de tv-serie ook al deed. “Dat ben ik blijven doen en doe ik nog steeds drie keer per week. Het grappige is dat de beweegtuin dankzij de serie veel bekender is geworden. Nu zijn we soms met een groep van bijna dertig mensen aan het sporten. Ontzettend leuk!”

Inspireren

Niet alleen de beweegtuin heeft meer aandacht gekregen, Van Tilburg zelf ook. “Toen ik ‘ja’ zei tegen deelname aan de serie hoopte ik dat ik hiermee tenminste één iemand kon helpen door mijn verhaal en mijn strijd op televisie te vertellen. Maar in de praktijk blijkt dat ik heel veel mensen heb weten te raken of inspireren. Nog steeds komen mensen naar me toe en vertellen ze dat ze mij op televisie hebben gezien en dat ze sindsdien ook hun probleem onder ogen durven zien en er iets aan willen doen. Dat vind ik fantastisch om te horen.”

Janneke van Tilburg uit Helmond. “Pas later valt dan het kwartje dat ik die vrouw ben die in de serie nog zo dik was.”

Overigens is er ook een grote groep mensen die haar juist niet meer herkent. “Dat is ook zo grappig! Het komt best vaak voor dat ik met mijn man over straat loop en dat hij wordt aangesproken omdat mensen hem herkennen van de tv. Pas later valt dan het kwartje dat ik die vrouw ben die in de serie nog zo dik was…”

Lingerie

“Zelf heb ik dat trouwens ook nog wel eens. Zie ik mezelf in een etalage en denk ik: ben ik dat? Of laatst, toen ik in een lingeriewinkel was. Nadat ik was opgemeten en de verkoopster de maten noemde, zei ik: meet nog maar een keer, want dit kan niet kloppen. Maar het klopte natuurlijk wel. Ik ben jarenlang heel zwaar geweest, in mijn hoofd ben ik dat soms nog steeds.”

“Het is heerlijk om je dan te realiseren dat ik echt zoveel ben afgevallen. Het leven is echt zoveel leuker geworden. Ik kan een normale vliegtuigstoel boeken, op een terrasje gaan zitten zonder bang te hoeven zijn om door de stoel te zakken of gewoon op een feestje zijn zonder op te vallen. Het zijn kleine dingen, maar het maakt mijn leven zoveel leuker. Ik ben fitter, vrijer en heb veel meer zelfvertrouwen. Ik ben gewoon een nieuw leven begonnen.”

Herhaling Dik Tevreden

Vorig jaar de serie gemist of wil je deze nog een keer bekijken? Dat kan. Omroep Brabant zendt de 9-delige tv-serie komende zomer opnieuw uit. Vanaf zaterdag 4 juli om 18.00 uur zijn obesitas-patiënten Lucia Wildschut, Ton van der Lee, Janneke van Tilburg en John Huntjens weer wekelijks te zien. Geen tijd om de herhaling te zien? Geen probleem, want alle afleveringen staan ook op de website van het Catharina Ziekenhuis.


Lees ook de interviews met de andere Dik Tevreden-deelnemers

Ton van der Lee 
Ton van der Lee

“Toen ik 135 kilo woog werd ik nooit gevraagd om op een poster te staan”
Lees meer

Lucia Wildschut 
Lucia Wildschut

“Ik ben altijd erg hard voor mezelf geweest en heb mijn kinderen nooit geleerd zich te uiten.”
Lees meer


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden