Obesitascentrum

Obesitascentrum

040 - 239 98 50

Route: 278

Heeft u ernstig overgewicht? En lukt het niet om zelf of met hulp van anderen af te vallen? Het Obesitascentrum kan u helpen. De obesitas kliniek behandelt en begeleidt al bijna 30 jaar mensen met ernstig overgewicht.

De behandeling van mensen met (ernstig) overgewicht vraagt expertise en kennis van zeer hoog niveau. Betrokkenheid van gekwalificeerde zorgverleners uit verschillende disciplines is essentieel om de vaak kwetsbare obesitaspatiënt de beste zorg te geven. Het doel is herstel van uw gezondheid met een uitgebreid programma, rondom een bariatrische (maagverkleinende) operatie.

In het Obesitascentrum helpt het obesitasteam ruim duizend patiënten per jaar om van het overgewicht af te komen. De obesitas kliniek behoort daarmee tot één van de grootste van Nederland. In het Catharina Ziekenhuis worden al bijna 30 jaar patiënten met overgewicht geholpen.

Het Obesitascentrum biedt volwassenen een compleet zorgtraject van vijf jaar. Dat traject bestaat uit een screening, een eventueel voortraject, de operatie en het natraject. De bariatrische zorg gaat in het Catharina Ziekenhuis dus verder dan alleen de operatie.

Tijdens uw hele traject wordt u intensief begeleid door een team van bariatrisch chirurgen, plastisch chirurgen, nurse practitioners, medisch psychologen, obesitasverpleegkundigen, diëtisten en fysiotherapeuten. Ook endocrinologen, MDL- artsen, anesthesiologen, radiologen en intensivisten zijn bij het zorgtraject betrokken. In onze obesitas kliniek werken twee ervaringsdeskundigen. Naast individuele begeleiding is er begeleiding in groepsverband.

Wilt u precies weten hoe dat zorgtraject eruit ziet? Klik dan hier: Ons zorgtraject

In het Catharina Obesitascentrum voeren we verschillende maagverkleinende operaties uit:

Het Catharina Ziekenhuis is in Nederland ook een groot expertisecentrum voor patiënten die na een maagverkleining veel overhangend vetschort van de buik hebben. Zij kunnen in het ziekenhuis terecht voor een lower body lift of buikwandcorrectie.

Specialisaties

Het Obesitascentrum is gespecialiseerd in revisiechirurgie, ook wel redochirurgie genoemd. Dit is een hersteloperatie als een maagverkleinende operatie heeft gefaald. Als een patiënt na een operatie bijvoorbeeld klachten heeft zoals regelmatig overgeven of het niet verdragen van voedsel kan een hersteloperatie nodig zijn. Er kan ook sprake zijn van onvoldoende gewichtsafname. Een voorbeeld van revisiechirurgie is het omzetten van een maagband naar een gastric bypass. Dit gebeurt in een operatie. Patiënten die elders zijn geopereerd waarbij niet het gewenste resultaat is bereikt worden vaak naar het Obesitascentrum doorgestuurd voor een revisie.

Patiëntenplatform

Bent u patiënt van het Obesitascentrum? Log dan hier in Obesitascentrum Patiëntenplatform

Onze medewerkers

Veelgestelde vragen

  • In ons obesitascentrum voeren we operaties uit voor mensen met overgewicht. Sinds 1 april 2022 kunnen patiënten ook kiezen voor medicatie in plaats van een operatie. Deze medicatie wordt vergoed onder bepaalde strenge voorwaarden. We zijn op dit moment aan t onderzoeken om dit in ons centrum te integreren. Komt u enkel en alleen voor leefstijladviezen? Dan verwijzen wij u graag door naar uw huisarts.

  • Sterker nog, wij vragen naar uw voorkeur. Wel is het zo dat als uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een specifieke operatie voor u het beste is, we dit aan u voor zullen leggen. En natuurlijk moet een bepaalde keuze technisch uitvoerbaar zijn. Daar zal de chirurgvoor de operatie uitgebreid op in gaan.

  • Voor het eerste gesprek is er geen wachtlijst. Ook voor de operatie valt de wachtlijst mee. Wel kan het zijn dat we u een voortraject intern of extern adviseren en dan kan de operatie zomaar een half tot heel jaar opschuiven. Het traject is voor iedereen zeer persoonlijk.

  • We kijken zeer zorgvuldig welke operaties dit zijn geweest en zullen indien mogelijk ook de operatieverslagen opvragen. Ook zal de chirurg uitgebreid de risico’s bespreken aan de voorkant. Het komt zelden voor dat de chirurg besluit niet te opereren op basis van eerdere buikoperaties.

  • We kijken dan samen met u eerst of de leefstijl op orde is. Anders kunnen we opereren wat we willen maar dan werkt geen enkele operatie. Ook kijken we of de gastric sleeve operatie technisch geslaagd is, of deze nog goed zit. Indien u reflux, zuurbranden, hebt ontwikkeld, kan dat wel een indicatie zijn om de gastric sleeve om te zetten naar een gastric bypass. Maar dat is dan een medische indicatie.

  • Het hoogste gewicht, gedocumenteerd, telt! Het liefst op papier van de huisarts, diëtiste of andere instantie.

  • Dit is onder te verdelen in complicaties net na de operatie en complicaties op de lange termijn. Net na de operatie kan er een bloeding optreden. Dit komt bij iets meer dan 2 procent van de patiënten voor. Een lekkage van het spijsverteringssysteem treedt op bij minder dan 1 procent van de patiënten. Complicaties op de lange termijn zijn bijvoorbeeld zuurbrand klachten, een vitamine tekort, beknelling van de dunne darm in de buik (inwendige herniatie) en dumpingsyndroom.

  • Dit kan in principe niet. De ‘sleeve maag’ wordt op ongeveer 150 cc gemaakt en kan na een paar jaar weer rond de 300 cc liggen maar zal nooit meer worden. De ‘langere maag’ (pouch) van de gastric bypass rekt niet op. Wel is het zo dat je spijsverteringskanaal kan adapteren, dat het zich dus aanpast aan de nieuwe situatie waardoor het lichaam door de tijd heen toch weer voedingsmiddelen meer oppakt, beter kan verdragen en u terug valt in oude gewoontes. Dat maakt dat er soms sprake is van gewichtstoename.

  • Dat is voor iedereen verschillend. Als alles goed gaat, dan kunt u al vrij snel weer lichte arbeid verrichten. Zwaar lichamelijk werk kan de eerste 4 tot 6 weken niet. U heeft toch een buikoperatie ondergaan, dit moet genezen. We raden dan ook aan zeker de eerste weken op te letten met tillen.

     

  • Als er geen complicaties optreden, blijft u 1 nachtje in het ziekenhuis. Indien bloeddruk, pols en temperatuur in orde zijn, de pijn onder controle is  en u kunt zelf drinken, dan mag u naar huis. 

  • Dat klopt. We raden u zelfs aan om hoog gedoseerde vitamines te slikken die speciaal voor bariatrische patiënten zijn ontwikkeld. De prijs van deze vitamines ligt ongeveer op 12 euro per maand.

  • Twee weken voor de operatie volgen patiënten een crashdieet met Modifast. Dit zorgt ervoor dat je enkele kilo’s afvalt. Deze eerste kilo’s val je af rond je lever. Dit zorgt ervoor dat de operatie een stuk veiliger is als de lever, die boven het te opereren gebied hangt, een stuk verkleind is.

  • Uit eten is een sociale bezigheid en dat kan absoluut. We horen vaak van onze patiënten dat tapas goed in de smaak vallen omdat deze als kleine hapjes worden geserveerd. Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een voorgerecht in plaats van een hoofdgerecht.

  • Je gaat met ons een overeenkomst aan waarbij wij een zorgplicht hebben van 5 jaar. In het begin is de begeleiding na de operatie intensiever dan na 1, 2 of 3 jaar.

  • Als u doorverwezen wordt en u voldoet aan de voorwaarden is het altijd verzekerde zorg uit het basispakket. De operatie en het natraject worden volledig vergoed. Wat u zelf moet betalen, is het eigen risico en de multivitaminen.

     

  • Ja, we houden ook spreekuren in de avond. Zeker met de komst van videoconsult is deze mogelijkheid een stuk eenvoudiger geworden.

     

  • De screening heeft plaats met een psycholoog, diëtiste, fysiotherapeut en een verpleegkundige. Al deze disciplines hebben een stem in het multidisciplinaire overleg.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden